EU parlament usvojio Predlog rezolucije o BiH: Osuđen referendum o Danu RS, prihvaćeni amandmani hrvatskih poslanika o federalizaciji

Izvor: Blic, 31.Jan.2017, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU parlament usvojio Predlog rezolucije o BiH: Osuđen referendum o Danu RS, prihvaćeni amandmani hrvatskih poslanika o federalizaciji

Odbor za inostrane poslove Evropskog parlamenta sa 45 glasova za, 11 protiv i tri suzdržana usvojio je večeras predlog rezolucije o Bosni i Hercegovine za 2016. godinu.

Lideri u BiH pozvani su da prevaziđu etničke i političke podele i ostanu ujedinjeni tokom procesa evaluacije aplikacije za članstvo u EU i tako dokažu da je BiH funkcionalna država.

Izvestilac Kristijan Dan Preda poručio je da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Evropski parlament ovom rezolucijom pozdravlja korake koje je BiH u proteklom periodu napravila na putu ka Evropskoj uniji, a posebno aplikaciju za članstvo u EU iz februara 2016.

On je naglasio da se BiH treba fokusirati na reforme i izbeći teme o podeli koje bi mogle odgoditi napredovanje ka EU.

Šta sadrži izveštaj o BiH?

U tekstu se kao neprihvatljivi osuđuju pokušaji Republike Srpske da uspostavi paralelne kanale komunikacije, usvajanjem odredbe o izravnom izveštavanju Komisije, i referendum o proglašenju Dana Republike Srpske, što predstavlja "ozbiljno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i napad na pravosuđe i vladavinu prava".

Snažno se osuđuje odluka parlamenta RS iz oktobra prošle godine o dodeli zahvalnica bivšim vođama toga entiteta osuđenim za ratne zločine.  Priznanja su dodeljena Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić i posthumno Nikoli Koljeviću.

Poslanici su takođe tražili hitno proveđenje odluke Ustavnog suda, kojom se traži promene izbornih pravila kako bi se napokon omogućili izbori u Mostaru, gde izbora nije bilo već šest godina. Osuđuje se incidenti i nasilje zabeleženo na lokalnim izborima u oktobru prošle godine u Stocu i procesuiranje krivaca te poziva da se izbori u tom gradu ponove.

Naglašeno je da "BiH neće postati uspešan kandidat za članstvo u EU dok ne uspostavi odgovarajuće institucionalne uslove".

Izvestilac Preda uspeo je s predstavnicima s predstavnicima najvažnijih političkih grupa da dogovori 24 kompromisna amandmana, koji pokrivaju 153 od ukupnih 288 amandmana. Prihvaćeni kompromisni amandmani uključili su veći deo amandmana hrvatskih poslanika koji se, između ostaloga odnose, na načela federalizma, decentralizacije legitimne zastupljenosti konstitutivnih naroda.

- Uspeh ove rezolucije nije ničiji poraz nego samo realan pristup trajnim rešenjima za pomirenje i suživot svih naroda u evropskoj Bosni i Hercegovini. Ključno je postići kompromis u novom izbornom zakonu koji će poštovati evropske principe federalizma i decentralizacije te legitimnu zastupljenost svih njenih konstitutivnih naroda i građana kako bi BiH a bila prava evropska država - rekla je poslanica Evropske narodne stranke Željana Zovko koja je zajedno sa Dubravkom Šuicom, Ivanom Maletić i Marijanom Petir uložila amandmane koji su uključeni i usvojeni kao kompromisni u konačnom izveštaju Odbora.

Zabrinutost zbog postojanja radikalnih zajednica i zagađenja rafinerije u Brodu

U tekstu se izražava zabrinutost "zbog postojanja radikalizovanih zajednica u zemlji i naglašava važna uloga verskih vođa, učitelja i celog obrazovnog sistema u tom pogledu". Od nadležnih vlasti traži se borba protiv verskog ekstremizma i uvođenje programa deradikalizacije i sprečavanja radikalizacije među mladima, navodi N1.

U predlogu rezolucije se takođe izražava zabrinutost zbog izostanka napretka u rešavanju problema preteranog, prekograničnog ekološkog onečišćenja uzrokovanog radom rafinerije u Brodu.

Predlog rezolucije sada se šalje na plenarnu sednicu Evropskog parlamenta koji će o tome raspravljati i glasati u februaru u Strazburu.

Zastupnici su izglasali i rezoluciju o Albaniji koja je dobila 52 glasa za.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.