Predsednik Hrvatske pozvao Sabor da zakonom zabrani veličanje ustaštva

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Apr.2020, 17:48

Predsednik Hrvatske pozvao Sabor da zakonom zabrani veličanje ustaštva

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović pozvao je danas Sabor da zakonom zabrani veličanje ustaštva.

"Pozivam Hrvatski sabor da zakonom zabrani i propiše sankcije za veličanje ustaštva kao što su to učinile druge demokratske i civilizovane evropske države. Siguran sam da u Hrvatskom saboru danas postoji potrebna većina za donošenje takvog zakona i siguran sam da će i predsednik vlade Andrej Plenković to podržati", napisao je predsednik na >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Fejsbuku.

Milanović, koji je pre dva meseca stupio na funkciju predsednika i dolazi iz opozicione Socijaldemoktratske partije (SDP), oglasio se povodom niza kritika s desnog i krajnje desnog političkog spektra zbog njegove jučerašnje izjave u Jasenovcu da treba "maknuti i baciti" spomen-ploču s uklesanim ustaškim pozdravom "Za dom spremni".

Tu ploču su pre nekoliko godina u Jasenovcu postavili pripadnici zagrebačkog Udruženja dobrovoljaca Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS) iz rata 90-tih u čast poginulim pripadnicima te jedinice. Posle pritiska javnosti, tabla je, u dogovoru s vladom, iz Jasenovca premeštena u Novsku.

Predsednik Hrvatske je u odgovoru na Fejsbuku objasnio da svojom izjavom nije hteo da obezvredi ili umanji žrtvu poginulih prpadnika HOS čija su imena na toj ploči.

"Ono što jesam hteo, i na čemu neću prestati da istrajavam, jeste prokazivanje onih likova koji politički i neljudski zloupotrebljavaju poginule branitelje da bi relativizovali zločinački karakter NDH i da bi se narugali žrtvama ustaškog terora i u Jasenovcu i širom Hrvatske", istakao je aktuelni predsednik i bivši premijer vlade levog centra.

On je poručio da "neće ćutati prema onima koji misle da su u poginulim pripadnicima HOS-a pronašli sredstvo za slobodno veličanje ustaštva i za neometano širenje mržnje i laži".

"Neću ustuknuti pred javnom agresivnošću političkih štetočina koji misle da mogu doveka parazitirati na afirmaciji NDH, najstrašnijeg moralnog i političkog posrnuća u modernoj hrvatskoj istoriji", napisao je Milanović.

On je podsetio da se čast braniteljima HOS, ako se to želi, može odati i bez ustaškog pokliča, o čemu svedoči i spomen-ploča na Trgu Francuske republike u Zagrebu, koja je postavljena pre desetak godina.

Milanović je objavio link na video isečak iz 1992. iz intervjua tadašnjeg predsednika Hrvatske Franje Tuđmana koji, među ostalim, rekao da ne zanemaruje doprinos HOS, jer zna da je među njima bilo "hrvatskih fanatika", ali da je začuđujuće da "nasedaju onima koji im oblače crne košulje i fašističke oznake iz izgubljenog Drugog svetskog rata".

Takođe je rekao da su te oznake bile jedna od glavnih smetnji za međunarodno priznanje Hrvatske.

Inače, Milanovićevu jučerašnju izjavu kritikovali su ministri branitelja Tomo Medved i odbrane Damir Krstičević, obojica iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), stranke iz koje je i premijer Andrej Plenković.

U drugom krugu predsedničkih izbora početkom ove godine, Milanović je kao kandidat SDP pobedio na izborima tadašnju predsednicu i kandidatkinju vladajućeg HDZ Kolindu Grabar-Kitarović.

Kompletan hrvatski državni vrh, zajedno s predstavnicima žrtava, prisustvovao je juče u Jasenovcu komemoraciji za žrtve tamošnjeg ustaškog logora iz Drugog svetskog rata, što je prva jedinstvena komemoracija od 2014.

Politički predstavnici Srba i Jevreja, kao i udruženje antifašista, poslednjih godina bojkotovali su državne komemoracije zbog, kako su navodili, revitalizacije ustaštva u hrvatskom društvu i revidiranja istorije Drugog svetskog rata.

Podelama je doprinela sada bivša predsednica Kolinda Grabar-Kitarović koja, za razliku od svojih prethodnika, nije učestvovala na tim komemoracijama i imala je problematične izjave, poput one da je "Za dom spremni" stari hrvatski pozdrav.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Predsednik Hrvatske pozvao Sabor da zakonom zabrani veličanje ustaštva

Izvor: Beta, 23.Apr.2020

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović pozvao je danas Sabor da zakonom zabrani veličanje ustaštva."Pozivam Hrvatski sabor da zakonom zabrani i propiše sankcije za veličanje ustaštva kao što su to učinile druge demokratske i civilizovane evropske države. Siguran sam da u Hrvatskom saboru danas...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.