Na uništavanju Srpske rade i srpski političari i međunarodna zajednica

Izvor: Vesti-online.com, 13.Jun.2016, 20:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Na uništavanju Srpske rade i srpski političari i međunarodna zajednica"

Na uništavanju Republike Srpske podjednako rade srpski političari i međunarodna zajednica, ocena je političkih analitičara.

Evidentno je da nesloga i nejedinstvo Srba pomažu stranim silama da politički i ekonomski slabe Srpsku. Još veću opasnost predstavlja Sarajevo iz kojeg svakodnevno stižu koordinisani i direktni napadi, na koje Srpska do sad nije adekvatno odgovarala.

Razlog su podele među političarima koji još nisu shvatili da je Srpska važnija od bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kakvog ličnog ili partijskog interesa.

Analitičari smatraju da se ne smeju zanemariti potezi koji se povlače u Sarajevu, kao što je odluka o ukidanju Dana RS, preglasavanje Srba povodom objave rezultata popisa, do ratohukačkih izjava bošnjačkih i hrvatskih verskih vođa.

Simptomatično je i da se retorika bošnjačkih političara i verskih poglavara pooštrava uoči obeležavanja 21. godišnjice stradanja u Srebrenici.

- Samo svestan, kulturan i politički zreo narod ne čeka poslednji trenutak kako bi u ovakvim događajima branio RS. Da bi postojala politička sloga i jedinstvo mora postojati i nacionalna strategija. Nije jedinstvo ono što nudi vlast ili opozicija, budući da se u Srpskoj mnogo energije troši na međupartijske i lične sukobe, umesto na njeno očuvanje Srpske – kaže Đorđe Vuković, profesor banjalučkog Fakulteta političkih nauka.

On smatra da međunarodna zajednica toleriše mnoge stvari, kao što su presude koje se donose u Hagu na štetu jednog naroda, te govor mržnje prema Srbima iz Sarajeva od intelektualaca i verskih elita.

- Mi smo još pre deset godina trebali da radimo na nacionalnoj strategiji u vreme kada su postojali ekonomski kapaciteti u RS. Nažalost iznutra smo podelama uništavali institucije - smatra Vuković.

Direktor centra za međunarodne odnose Miloš Šolaja smatra da su tenzije međunarodne zajednice protiv RS sad mnogo manje nego što je to bilo pre 20 godina.

- Prisutna je stalna borba stranaca za slabljenje položaja Srpske, a posebno od strane Turske. RS mora postati socijalno stabilna, jer kriminal i korupcija uništavaju njeno tkivo, zbog čega nema investitora. Zbog tih stvari ne možemo kriviti nekoga da urušava temelje RS – kaže Šolaja.

Dodaje da je položaj Srpske bio mnogo bolji kada je do pre dve godine postojalo jedinstvo srpskih partija u zajedničkim institucijama BiH.

Smatra da zbog stalne borbe za vlast političarima nedostaje snage da se bore za stabilnost i zbog toga Srpskoj nedostaju identitet i jedinstvo.

Šolaja kaže da političari u BiH ne razumeju demokratsko društvo, jer se ne uvažavaju različita mišljenja.

- Upravo bi na razvoju demokratskog društva trebalo da rade verske vođe u BiH, umesto što koriste zapaljive fraze. Njihove izjave potvrđuju da se radi o politizaciji prilika i da to rade na veoma nizak način. To koristi samo političarima iz FBiH – navodi Šolaja.

Dejan Vuk Stanković, politički analitičar iz Srbije, smatra da međunarodna zajednica pokušava da centralizuje BiH kako bi bila smanjena ovlašćenja RS dobijena Dejtonskim sporazumom.

- Političari u RS podupiru tu negativnu tendenciju nesposobnošću i korupcijom. Vlastima u Sarajevu, na Zapadu i u Turskoj je u interesu da RS bude što slabija – navodi Stanković.

Politikolog Enes Osmančević kaže da je međunarodna zajednica u BiH neka vrsta protektorata, koji se u određene događaje uključuju kad hoće, a da to političarima služi kao alibi za njihov nerad.

- To veoma dobro koristi predsednik RS Milorad Dodik, koji se nekada postavi deleći lekcije ili preteći strancima. Jedno je retorika koja se koristi, a drugo su činjenice kao što je propast bankarskog sektora i ostalih prisutnih afera. Zaoštravanjem retorike pokušava se sačuvati mesto u vlasti i skrenuti pažnja sa lošeg ekonomskog i socijalnog stanja – zaključuje Osmančević.

Politički analitičar Obrad Kesić kaže da za RS najveću opasnost predstavlja nejedinstvo srpskih političara, jer ono otvara prostor da deluju brojni neprijatelji Srpske, kako strane vlade tako i nevladine organizacije u BiH.

Navodi da to strancima ide na ruku kako bi nametnuli svoju viziju u BiH čime bi se oslabila RS.

- Za njeno očuvanje potreban je otvoren dijalog političara. Potrebno je da se izbace određeni termini, koje političari koriste, a koji prave emotivnu blokadu, čime se zatvara prostor za saradnju i bolje razumevanje povodom najvažnijih pitanja po RS. Treba se izgraditi minimalni konsenzus o vitalnim nacionalnim interesima kako bi postojalo jedinstvo u odbrani Srpske – kaže Kesić.

Dodaje da je upravo nejedinstvo Srba u Sarajevu iskorišteno za donošenje određenih odluka, kako bi se RS nametnulo da prihvati da se o njenoj budućnosti odlučuje u zajedničkim institucijama BiH, dok političari iz RS nemaju dovoljno snage da se izbore s tim izazovima.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.