Makedonija dobila novu vladu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jul.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija dobila novu vladu

SKOPLJE - Makedonski parlament glasao je kasno sinoć za novu koalicionu vladu konzervativnog premijera Nikole Gruevskog koja će pokušati da vrati zemlju na put ka članstvu u NATO i EU, uz očuvanje krhkog etničkog mira.

Za novi kabinet koji broji 21 ministra, glasalo je 77 poslanika, niko nije bio protiv, ali su glasanje bojkotovale glavne opozicione stranke, Socijaldemokratska partija i Demokratska partija Albanaca (DPA), javile su agencije.

"Radićemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dan i noć dok ne uđemo u EU i NATO", rekao je premijer Gruevski u parlamentu i dodao da ako Grčka, zbog spora sa Skopljem oko novog imena Makedonije, bude još dugo blokirala ulazak bivše jugoslovenske republike u te organizacije, da će njegova vlada nastaviti da radi na ekonomskom prosperitetu zemlje, prenosi Rojters.

Gruevski je potvrdio da će njegova vlada nastaviti pregovore s Grčkom, koji se vode pod okriljem UN, ali da nikada neće pristati na rešenje koje bi prestavljalo opasnost po makedonski nacionalni identitet.

Partija Gruevskog VMRO-DPMNE osvojila je apsolutnu većinu od 63 mandata od ukupno 120 poslaničkih mesta u Sobranju, na prevremenim izborima održanim 1.juna koji su bili obeleženi nasiljem i falsifikovanjem rezultata u zajednici etničkih Albanaca, koji čine četvrtinu ukupnog stanovništva zemlje.

Zbog stabilnosti zemlje, u novoj vladi se nalazi i najveća partija koja okuplja Albance, Demokratska unija za integraciju (DUI) čiji je lider bivši vođa pobunjenika Ali Ahmeti.

U kabinetu Gruevskog, novi ministar odbrane je Zoran Konjanovski, dok su iz prošle vlade na svojim mestima ostali ministar spoljnih poslova Antonio Milošoski, ministar policije Gordana Jankuloska, a finansija Trajko Slaveski.

Koalcionom partneru, albanskoj stranci DUI pripalo je mesto vicepremijera i pet ministarskih mesta a imaju i tri ministra bez portfelja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.