I Amerikanac deo grupe koja je planirala državni udar u Crnoj Gori?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jul.2018, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Amerikanac deo grupe koja je planirala državni udar u Crnoj Gori?

Crnogorsko Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal donelo je naredbu za sprovođenje istrage protiv američkog državljanina Džozefa Asada (47), zbog sumnje da je bio pripadnik kriminalne organizacije koja je 16. oktobra 2016. godine planirala "terorističku akciju nasilnog rušenja crnogorske vlasti".

Kako piše podgorička "Pobjeda", nakon sedamnaestomesečne istrage i svedočenja drugog američkog državljanina, Brajana Skota, u sudskom postupku za pokušaj terorizma, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << crnogorski policijsko-tužilački tim povezao je brojne detalje i otkrio direktne veze i ulogu Džozefa Asada u kriminalnoj organizaciji koju su predvodili ruski državljani, agenti GRU, Eduard Širokov i Vladimir Popov, prenosi CdM.me.

Osumnjičeni Asad, rođeni Libanac sa američkim pasošem, ima prijavljeno prebivalište u SAD i nije dostupan crnogorskim organima gonjenja, pa će ukoliko Viši sud donese odluku o pritvoru Ministarstvo pravde posredstvom Interpola raspisati za Asadom međunarodnu poternicu.

Prema pisanju medija, umešanost Asada u oktobarska dešavanja u Crnoj Gori odavno je u fokusu Specijalnog tužilaštva i zato je svojevremeno zamolbenim putem traženo njegovo saslušanje, ali je Asad to izbegao, pozivajući se na Peti amandman Ustava SAD.

Svedočenje Brajana Skota, bivšeg agenta CIA i vlasnika kompanije "Patriotik difens grupa" dovelo je do preokreta i otvorilo vrata za otvaranje istrage protiv Asada.

Skot je, svedočeći posredstvom video-linka, istakao da je direktno upozorio Asada da se ne upušta u operaciju u Crnoj Gori, ali da je, uprkos svemu, on rekao da će "obaviti posao" koji mu je ponudio Aron Šaviv, izraelski stručnjak koji je vodio kampanju Demokratskog fronta.

Posao koji je preuzeo Asad nije ličio na pružanje običnih konsultantskih usluga, već pravljenje šeme evakuacije sa platoa ispred Skupštine Crne Gore, izvlačenje iz mase važnih pojedinaca i njihovo bezbedno smeštanje na udaljenu lokaciju odakle bi moglo da se dalje vodi operacija.

Portal "Antenam" prenosi da je Asad bio operativac CIA petnaest godina - od 1999. do kraja 2014. godine.

U bezbednosnim krugovima stekao je ugled nakon više akcija u kojima je, radeći za privatne bezbednosne kompanije, imao važnu ulogu u izvlačenju 149 iračkih hrišćana iz zarobljeništva u Iraku.

Vlasnik je kompanije "Peregrini konsalting" (Peregrine Consulting) specijalizovane za razne vrste bezbednosnih usluga.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.