Hrvatska proslavila 13. godinu od Bljeska, o žrtvama ćuti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Maj.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska proslavila 13. godinu od "Bljeska", o žrtvama ćuti

ZAGREB - Hrvatska danas obeležava 13. godišnjicu vojno-policijske akcije "Bljesak", u kojoj su hrvatske snage, 1. i 2. maja 1995. godine, zauzele zapadnu Slavoniju, odnosno UN sektor "Zapad".

Svečanost u Okučanima počela je odavanjem počasti hrvatskim vojnicima i policajcima poginulima u akciji. Vence su položili predsednik Stjepan Mesić, premijer Ivo Sanader i predsednik Sabora Luka Bebić.

Akcija "Bljesak" počela je 1. maja 1995, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << godine, u 5.30 sati, a u narednih 36 časova hrvatske snage u kojima je bilo 16.000 vojnika i policajaca, zauzele su zapadnu Slavoniju, uz gubitke od 42 mrtva i 162 ranjena.

O ubijenim i proganinim Srbima se ćuti Akcija je izazvala veliki egzodus Srba, tako da je, kako se računa, izbeglo preko 30.000 ljudi, od kojih se relativno mali broj vratio. O njima se ćuti, kao i o broju ubijenih civila.

U crkvi Svetog Marka u Beogradu danas je održan parastos žrtvama zločina hrvatskih snaga u zapadnoj Slavoniji, kada je za samo 36 sati ubijeno više od 280, a u egzodus naterano oko 15.000 Srba.

Povodom 13. godišnjice ovog zločina, počinjenog u operaciji "Bljesak", parastos žrtvama služio je vikarni episkop patrijarha Pavla Atanasije hvostanski, uz sasluženje sveštenstva crkve Svetog Marka.

Prema podacima nevladine organizacije "Veritas", u "Bljesku" je ubijeno ili nestalo 283 Srba, među kojima 57 žena i devetoro dece.

Hrvati su pokupili i pokopali 168 ubijenih Srba, najviše pod oznakom "nepoznat", a oni ni do danas nisu ekshumirani i identifikovani.

Nevladine organizacije, kao što je Hrvatski helsinški odbor, ističu da je u akciji i posle nje pobijeno stotinjak srpskih civila, da se nekoliko stotina vodi kao nestalo i da je "Bljesak" potpuno promenio etničku strukturu tih krajeva u odnosu na 1991, jer su u kuće izbeglih Srba u velikom broju došli doseljenici iz BiH i s Kosova.

U opštini Okučani, koja je pre rata bila skoro usključivo naseljena Srbima, oni sada čine manjinu.

Hvaleći uspeh akcije, hrvatski mediji podsećaju i na gađanje Zagreba i drugih gradova raketama pri čemu je poginulo šestoro, a ranjeno više desetina civila.

Niko nije odgovarao za zločine u sektoru „Zapad"

Za to se u Hagu sudi predsedniku Republike Srpske Krajine Milanu Martiću koji je naveo da je to bilo upozorenje Hrvatima da više ne likvidiraju Srbe u zbegovima, kao što je to bilo kod šume Prašnik kada su hrvatske snage pucale na izbegličku kolonu.

Za taj i druge zločine u nekadašnjem UN sektoru "Zapad" niko od hrvatskih rukovodilaca nije odgovarao, pa je tako unapređen general Mladen Kruljac protiv koga je 2005. podneta krivična prijava, ali optužnica nije podignuta.

Zbog ratnih zločina u akciji "Bljesak" Haški sud je pripremao optužnicu protiv tadašnjeg predsednika Hrvatske Franje Tuđmana, koji je umro 1999.

Istraga je tokom 2001. vođena i protiv načelnika Glavnog štaba Hrvatske vojske, generala Petra Stipetića, koji je oslobođen sumnje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

13 godišnjica operacije "Bljesak"

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 02.Maj.2008

U Okučanima se obeležava 13. godi&scaron;njica vojno-policijske akcije "Bljesak" u prisustvu državnog vrha Hrvatske, na čelu sa predsednikom Republike Stjepanom Mesićem i premijerom Ivom Sanaderom. Operacija "Bljesak" počela je 1 ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.