Hrvatska broji sitno do izbora

Izvor: B92, 02.Dec.2011, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska "broji sitno" do izbora

Zagreb -- U Hrvatskoj se u nedelju 4. decembra održavaju izbori za sedmi saziv Hrvatskog sabora. Prema istraživanjima, očekuje se ubedljiva pobeda opozicije.

Na biračkim spiskovima je više od 4,5 miliona ljudi, od kojih u dijaspori 411.758. Za 140 mandata iz deset teritorijalnih jedinica, tri mandata iz dijaspore i osam mandata poslanika nacionalnih manjina, od kojih tri srpska, takmiči se 313 lista, 285 je stranačkih, a 28 nezavisnih.

Samostalnih lista je 204, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koaliciona 81, a Državna izborna komisija prihvatila je i 48 kandidatura s ukupno 56 kandidata nacionalnih manjina.

Uoči izbora koji će biti održani u nedelju i predizborne tišine koja počinje u ponoć, sva istraživanja predviđaju pobedu Kukuruku koalicije, predvođenu Socijaldemokratskom partijom.

Izbore za hrvatski Sabor će početi i završiti dijaspora. Prvi će glasati večeras Hrvati na Novom Zelandu, poslednji u ponedeljak u Los Anđelesu, a negde između i hrvatski državljani u Beogradu i Subotici.

Pravo glasa u Srbiji ima njih 35.000, međutim za glasanje se registrovalo samo 584. U Hrvatskom nacionalnom vijeću slabu izlaznost objašnjavaju malim brojem izbornih mesta odnosno ograničavanjem glasanja na samo dva grada u celoj Srbiji.

To, međutim, kako kažu, ne umenjuje njihov značaj.

"I ja i moja supruga ćemo naravno glasati. Za nas je to važno jer na taj način čuvamo naše veze sa republikom Hrvatskom. Biramo između opcija koje su pokazale značaj i interes za Hrvate izvan svoje domovine. Nama je to važno jer iz Hrvatske dobijamo finansijsku pomoć za naše kulturna udruženja i za obrazovanje naše dece na hrvatskom jeziku", kaže Darko Sarić Lukendić, član Hrvatskog nacionalnog vijeća.

Kako bi se onima koji imaju hrvatsko državljanstvo i srpsku ličnu kartu omogućilo da glasaju u što većem broju organizovan je besplatan prevoz glasača iz Srbije.

Potpredsednik odlazeće hrvatske vlade Slobodan Uzelac pozvao je Srbe iz Hrvatske koji žive u Srbiji da dođu na birališta 4. decembra pošto će desetak autobusa večeras krenuti iz Beograda put Dalmacije i Like.

"Pored toga što ćemo kao Srbi izići na tzv. manjinskoj listi na kojoj su nam zagarantovana 3 mesta, mi želimo dobiti još poneko. Pri tome smo svesni da će time biti jača naša ekipa i da će moći uspešnije da se bori za interese svih naših ljudi”, kaže Slobodan Uzelac, potpredsednik Vlade Hrvatske.

Da li će birači u Hrvatskoj poveriti još jedan mandat aktuelnoj premijerki i šefici HDZ-a Jadranki Kosor ili su spremni za promene koje najavljuje opozicioni savez levog centra predvođen Zoranom Milanovićem znaće se posle parlamentarnih izbora, koji će biti održani u nedelju. Pobednik će u svakom slučaju Hrvatsku uvesti u Evropsku uniju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Očekuje se ubedljiva pobeda opozicije

Izvor: Danas, 02.Dec.2011

U Hrvatskoj se u nedelju održavaju redovni parlamentarni izbori na kojima je favorit za osvajanje vlasti opoziciona Kukuriku koalicija koju predvodi Socijaldemokratska partija (SDP).

Nastavak na Danas...

U Hrvatskoj predizborna tišina

Izvor: Šumadija Press, 03.Dec.2011, 10:41

U Hrvatskoj se u nedelju 4. decembra održavaju izbori za sedmi saziv Hrvatskog sabora. Prema istraživanjima, očekuje se ubedljiva pobeda opozicije. U ponoć počela izborna tišina.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.