Hrvati traže TV kanal

Izvor: Politika, 26.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvati traže TV kanal

Srbi su uglavnom za, a Bošnjaci smatraju da bi u slučaju tri kanala na tri službena jezika, imali tri istine, a tri istine, kako kažu, vode u dezintegraciju BiH

Sarajevo – Predstavnici hrvatskog naroda u institucijama BiH nedavno su ponovo aktuelizovali osnivanje kanala na hrvatskom jeziku unutar Javnog RTV sistema BiH, jer su uvereni da, „bez slobodne upotrebe hrvatskog jezika, pre svega, u medijima, državnoj upravi i obrazovanju, nema ni identiteta, opstanka >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i političkog subjektiviteta Hrvata u ovoj zemlji”.

Savet ministara BiH već radi na izmenama Zakona o Javnom RTV sistemu, a Dom naroda Parlamenta BiH je na predlog zamenika ovog doma Ilije Filipovića, zaključio da obaveže Savet da pokrene postupak osnivanja RTV kanala. Realizaciju ove ideje treba da sačini ekspertski tim čije formiranje je nedavno dogovoreno na sastanku predstavnika nadležnih institucija BiH, sa ministrom komunikacija i transporta BiH Božom Ljubićem.

Da li će Hrvati i kada dobiti kanal na maternjem jeziku i da li će on funkcionisati u okviru Javnog RTV sistema BiH još je neizvesno, ali je zato već izvesno da će se teško doći do rešenja koje bi moglo da bude „po ukusu” svih, odavno totalno podeljenih političara u BiH. Na pesimističke prognoze upućuje i činjenica da želja Hrvata nije u samom startu naišla na jednak prijem kod svih. Političari iz reda srpskog naroda su je uglavnom, podržali, istina uz određene dodatne predloge, dok je bošnjački zvaničnici smatraju, apsolutno, nepotrebnom zato što su uvereni da bi „u slučaju da imamo tri kanala na tri službena jezika, imali tri istine, a tri istine vode u dezintegraciju BiH”.

Jedan od pobornika ovakvog mišljenja je i poslanik Stranke demokratske akcije u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Šemsudin Mehmedović koji ideji Hrvata suprotstavlja tvrdnju da „sadašnji Zakon o Javnom RTV sistemu obezbeđuje dovoljno prostora da svakodnevno budu emitovane emisije na hrvatskom jeziku, onoliko koliko ima emisija na druga dva jezika”.

Naravno, predstavnici Hrvata ne misle tako. Osnivanje kanala na maternjem jeziku, prema uverenju hrvatskog delegata u Domu naroda Parlamenta BiH Iva Mira Jovića, je „preko potrebno, kako bi ljudi imali priliku da čuju hrvatski jezik koji bi štitio identitet Hrvata, a to znači kulturu, religiju, tradiciju”, što, napominje on, „nema nikakve veze sa spekulacijama o formiranju trećeg entiteta u BiH”. Božo Rajić, takođe hrvatski delegat u pomenutom domu, kaže: „Ono što tražimo za sebe, priznajemo unapred i za druga dva konstitutivna naroda u BiH”.

Zvaničnici iz Republike Srpske generalno podržavaju osnivanje kanala na hrvatskom jeziku, s tim što oni misle da „taj kanal ne treba osnovati u okviru BHRT, nego u okviru Radio-televizije Federacije BiH. „Ovakav stav, između ostalih, zastupa poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Momčilo Novaković koji izražava bojazan da bi „osnivanje trećeg kanala u sastavu BHRT otvorilo pitanje entitetskih televizija”.

Srpski delegat u Domu naroda Dušanka Majkić , takođe, nije protiv da Hrvati dobiju svoj kanal, ali ona procenjuje da „on ne može biti osnovan unutar BHRT s obzirom na nagomilane gubitke u ovoj medijskoj kući koji su dostigli iznos od 15 miliona KM”. Majkićeva se pita „na koji način može bilo šta da se uradi u kući koja ima 15 miliona gubitaka, nerešeno pitanje zaposlenih, neplaćeno zdravstveno i socijalno osiguranje” i poručuje da „neće biti Javnog RTV sistema sve dotle dok ne bude postojao čist račun”, misleći pri tom na saniranje trenutnog finansijskog stanja, kao osnovnog preduslova za uspostavljanje korporacije javnih emitera na nivou BiH.

Ovo je tema o kojoj se u poslednje vreme u Parlamentu BiH vodi žestoka polemika. Srpski članovi čvrsto zastupaju interese Radio-televizije Republike Srpske čije poslovanje je na zavidnom nivou i odbacuju sve pokušaje njenog „utapanja u korporaciju” dok se ne reši situacija u Javnom radio-televizijskom servisu BiH jer, kako kažu, „mora se znati ko šta unosi u brak”.

Dubravka Sarajlić

[objavljeno: 27/11/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.