Arheolozi ponovo u Risnu

Izvor: Politika, 07.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arheolozi ponovo u Risnu

Sa druge strane Risanskog zaliva, u blizini manastira Banja, otkriveni su podvodni dokazi da je na poluostrvu Rtac postojalo antičko sidrište

Risan – Istraživači Centra za arheološka istraživanja Univerziteta iz Varšave i arheolozi Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kotora osmo leto zaredom nastavili su sistematska iskopavanja u Risnu. Kako bi se upotpunila slika o antičkom Risnu i ove godine najviše arheoloških timova istražuje lokalitet >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Carine gde se prati arhitektura tog drevnog helenističkog i rimskog grada. Ranija istraživanja projekta „Risinium, prestonica kraljice Teute” otkrila su gradsku kapiju u koritu reke Spile koja je u to vreme bila plovna.

„Istražena je glavna i bočne ulice kao i objekti u tom prostoru. Evidentno je da smo tu naišli na deo grada koji je imao trgovački i zanatski karakter. Pronađen je veliki deo keramičkog materijala što ukazuje da su se u tom delu grada nalazila skladišta. Pronalazak velike količine novca pored onog iz razdoblja ilirskog kralja Balarisa govori o trgovini sa grčkim gradovima”, kaže dugogodišnji rukovodilac letnjeg arheološkog kampa poljskih i domaćih arheologa, Vilma Kovačević iz kotorskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Iznad Carina, koji su i ovog leta u fokusu istraživanja, proučava se i lokalitet Gradina, prvobitno ilirsko stanište sa utvrđenjem koje trajalo tokom brojnih epoha. Zbog dobrog strateškog položaja koristilo se od ilirskog, helenističkog, rimskog perioda, preko turske i mletačke dominacije do poslednjih ratova.

„Pokušavamo da lociramo prvobitni prsten zidina oko ovog uzvišenja kako bi utvrdili najstariji period. Obavljamo i podvodna istraživanja ispred hotela „Teuta” gde seže nastavak ovih takozvanih kiklopskih zidina. Oni se sada dobrim delom nalaze u vodi. Sa druge strane Risanskog zaliva u blizini manastira Banja, otkrili smo podvodne dokaze da je tu na poluostrvu Rtac postojalo antičko sidrište”, kaže kotorski arheolog.

Ona ističe da su u toku i sondažna istraživanja na području risanskog parka, ispod koga je antička nekropola. I ranija istraživanja otkrila su na tom lokalitetu veliki broj drevnih grobnica, koje su ugledale svetlo dana nakon nedavne izgradnje gradske kapele.

„Istražuje se dalja i bliža okolina Risna. Ne interesuju nas samo naselja, već i putevi. Na prostoru Ledenica postoji i danas vidljiva trasa antičkog puta kojim je Risan bio povezan sa unutrašnjošću. On je bio centar u koji se brodovima dovozila roba, a onda distribuirala u unutrašnjost”, ističe Kovačevićeva.

Nalazi novog arheološkog čitanja Teutine prestonice biće objedinjeni u velikoj monografiji koju će objaviti Varšavski univerzitet i kotorski Zavod. U planu je i organizacija izložbe arheoloških eksponata u nekoliko gradova Poljske jer su poljski arheolozi izrazili želju da se i tamošnja publika upozna sa otkrićima risanskih istraživanja.

Željko Komnenović

[objavljeno: 08/07/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.