Evropski sud presudio u korist YouTube-a u slučaju kršenja autorskih prava

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 22.Jun.2021, 13:26

Evropski sud presudio u korist YouTube-a u slučaju kršenja autorskih prava

Evropski sud je rekao da YouTube u vlasništvu Google-a i druge platforme nisu odgovorni za kršenje autorskih prava za sadržaj koji korisnici prenesu na svoje platforme pod određenim uslovima.

Ovaj slučaj poslednji je razvoj događaja u dugogodišnjoj borbi između evropske kreativne industrije i mrežnih platformi, dok prvi od drugih traže kompenzaciju ili delovanje za neovlašćeno korišćenje sadržaja kada se prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << na platforme.

YouTube se našao na optuženičkoj klupi nakon što je Frank Peterson, muzički producent, tužio YouTube i Google u Nemačkoj zbog toga što su korisnici mreže 2008. godine preneli nekoliko fonograma na koja on polaže autorska prava.

U drugom slučaju, producentska kuća Elsevier u Nemačkoj tužila je Cyando, servis koji pruža usluge čuvanja podataka, nakon što su njegovi korisnici preneli nekoliko Elsevierovih dela na svoju platformu Uploaded 2013. godine bez odobrenja Elseviera.

Nemački sud naknadno je zatražio savet od Evropskog suda, koji je u utorak doneo presudu u oba slučaja.

Trenutno je slučaj da operateri internet platformi u načelu sami ne komuniciraju s javnošću o sadržaju koji je zaštićen autorskim pravima, a koji su ilegalno objavili korisnici tih platformi, rekao je Evropski sud.

Međutim, ti operateri stvaraju takvu komunikaciju u kršenju autorskih prava kad, ne samo tako što čine te platforme dostupnim, nego i omogućavaju da javnost ima pristup takvom sadržaju, rekle su sudije.

Izvor: Hina

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.