Dinkić: Mere za borbu protiv ekonomske krize do kraja meseca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jan.2009, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: Mere za borbu protiv ekonomske krize do kraja meseca

BEOGRAD - Vlada Srbije će do kraja januara pripremiti celoviti program mera za prevazilaženje globalne ekonomske krize na osnovu dogovora sa privrednicima, sindikatima i bankarima, najavio je danas ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić.

"Planiramo da na vladi donesemo program konkretnih mera i aktivnosti do kraja januara. Ranije sa tim nismo izlazili jer smo dobro odmeravali efekte krize. Razgovaramo sa privrednicima, bankarima, sindikatima i nismo želeli >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da izađemo sa ishitrenim merama jer ovo je nezabeležena situacija do sada", rekao je Dinkić u intervjuu Tanjugu.

Nadovezivanje na usvojene pakete mera

On je objasnio da će se program ekonomskih mera praktično nadovezati na pakete mera koje su već donete u prethodnom periodu, koje predviđaju dinamiku i rokove za sprovođenje određenih aktivnosti.

Prema njegovim rečima taj program će biti usredsređen na tri segmenta - podsticanje likvidnosti privrede i održavanje zaposlenosti, realizaciju državnih investicija i štednju u državnoj upravi.

"Biće obezbeđeni jeftini krediti za privredu i za to će biti izdvojen iznos od oko 50 milijardi dinara gde ćemo imati uslov da preduzeća koja dobiju kredite održe nivo zaposlenosti, ili da uposle nove radnike", rekao je Dinkić, koji je i lider G17 plus.

On je precizirao da će druga grupa tih mera biti usmerena na državne investicije, pre svega u infrastrukturu - radovi na Koridoru 10, obnova i modernizacija energetskih postrojenja, a treći set tih mera biće usmeren na racionalizaciju potrošnje u državnom aparatu.

Srbija u specifičnoj situaciji

Dinkić je naveo da taj program mera dolazi sa zakašnjenjem, ali je naglasio da je to bilo zbog sagledavanja i analize celokupne situacije i ocenio da je bolje reagovati i sa kašnjenjem, nego ishitreno potrošiti ogroman novac na pogrešnu meru koja može biti kontraproduktivna.

On je ukazao da program tih mera ne znači i da će one biti iste na kraju ove godine, s obzirom na to da se situacija na globalnom planu stalno menja.

"Ova kriza je nepoznata u dosadašnjoj ekonomskoj praksi i istoriji i ne može se videti kako drugi reaguju pošto se tek osmišljavaju mere u EU i Americi", naglasio je Dinkić.

Srbija je u specifičnoj situaciji i po tome što nije izvor krize, već se suočava sa posledicama, što donekle uslovljava potpuno drugačiji pristup rešavanju problema privrede i društva.

Dinkić je ocenio da upravo zbog toga "treba da delujemo odbrambeno i da štitimo privredu i radna mesta".

"Tu, dakle, nema recepta, sve zavisi od oblasti do oblasti. Izvoznicima ne možemo pomoći ako im damo novac za veći izvoz, a oni nemaju kome tu robu da prodaju", objašnjava Dinkić i ukazuje da se sa druge strane ne može ići ni u podsticanje tražnje jer će ljudi kupovati uvoznu robu pa ćemo imati još veći uvoz.

Najveći izazov očuvanje radnih mesta

"Ključ izlaza iz krize je kako podstaći banke koje imaju kapitala, kako da taj novac pod povoljnim uslovima plasiraju privredi. Banke su prikupile znatna sredstva od građana, jer su davali visoke kamate na štednju, a država mora da nađe način da indirektno subvencioniše privredu", naveo je ministar ekonomije i regionalnog razvoja.

"Mi smo taj model našli i želimo da ga još jednom proverimo u konsultacijama sa privrednicima i bankarima", precizirao je Dinkić.

Ministar ekonomije je ocenio da će privrednicima u ovoj godini najveći izazov biti očuvanje radnih mesta.

On je, međutim, ukazao da privreda nažalost neće moći da računa na mogućnost smanjenja poreskih stopa, ali i naglasio "da neće doći ni do njihovog povećanja".

"Skraćenje" roka za povraćaj PDV-a

Dinkić je najavio da će predložiti i da se za izvestan broj preduzeća "skrati" rok vraćanja poreza na dodatu vrednost.

"Rok za povraćaj PDV-a za sve je 45 dana, dok je za pretežne izvoznike 15 dana. Predložićemo da se kriterijum za utvrđivanje ko je pretežni izvoznik ublaži, tako da tu uđu i oni koji 50 odsto svog prometa ostvaruju izvozom, i da to budu preduzeća koja imaju makar dva miliona evra izvoza", rekao je Dinkić.

Iako privrednicima neće biti olakšano smanjenjenjem poreskih stopa zbog, kako kaže ministar, "prenapregnutosti budžeta" njima će biti data mogućnost da od aprila konkretnim predlozima pomognu najavljenu "giljotinu propisa" koja će, kada bude sprovedena značajno olakšati i pojeftiniti njihovo poslovanje.

On je precizirao da će privrednici imati mogućnost da dostavljaju predloge koje zakone i podzakonske akte treba staviti van snage kako bi do kraja godine država imala jasnu sliku šta treba izbaciti iz pravnog okvira države.

"Očekivanja su da najmanje jedna trećina propisa bude stavljena van snage početkom naredne godine", kazao je Dinkić.

Uspešna 2008.

Sumirajući ekonomske rezultate u 2008. godini, Dinkić je ocenio da su bili dobri, kada se uzmu u obzir osnovni parametri, a to su rast BDP-a od 6,3 odsto i jednocifrena inflaciju, ali da nas veliki izazovi čekaju u ovoj godini.

"Država nema veliki manevarski prostor. Moramo zbog nastale situacije imati strategiju preživljavanja sa blagim privrednim rastom", napomenuo je on.

Prehrambena i auto industrija će biti one industrijske grane koje će imati perspektivu u narednom periodu, ocenio je Dinkić, ali nije isključio mogućnost dolaska nekih stranih proizvodnih kompanija koje bi zbog smanjenih troškova poslovanja mogle da izmeste svoju proizvodnju u Srbiju.

Dinkić je ukazao da privatizacija preduzeća tokom ove godine neće biti laka jer mnogi razmišljaju i vode računa kako da postojeći biznis očuvaju i da retko ko razmišlja o širenju poslova i novim investicijama.

Privatizacija

Kad je reč o izboru strateškog partnera za RTB "Bor" Dinkić je podsetio da rok za otkup tenderske dokumentacije ističe krajem sledeće sedmice, ali i da bez obzira na to ima još vremena da se potencijalni kupci jave.

Povodom aktuelne situacije u kompaniji "Jat ervejz", koje se našla u teškoj situaciji nakon neuspele privatizacije, Dinkić je naveo da je Ministarstvo ekonomije uputilo predlog Vladi Srbije i Ministarstvu finansija da se odobri odgovarajuća pozajmica iz privatizacionih prihoda koja bi omogućila isplatu dobrovoljnog socijalnog programa, a da se nakon toga odmah izdaju državne garancije za kupovinu na lizing četiri nova aviona.

"Potez je na Ministarstvu finansija, koje treba da pripremi materijal za sednicu Vlade", rekao je Dinkić i izrazio nadu da će na prvoj narednoj sednici vlade biti i razmatran.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Čanak: Teško do konkretnih dogovora

Izvor: Kurir, 09.Jan.2009, 15:37

BEOGRAD, 9. januara (Tanjug) - Predsednik sindikata "Nezavisnost" Branislav Čanak ocenio je da će na današnjem skupu posvećenom prevazilaženju posledica ekonomske krize teško doći do konrketnijih dogovora, jer je odustan resorni ministar Rasim Ljajić. "Ministar je poslednji koji je smeo da izostane...

Nastavak na Kurir...

Program mera za borbu protiv krize

Izvor: RTS, 10.Jan.2009

Program mera za prevazilaženje globalne ekonomske krize do kraja januara. Podsticanje likvidnosti privrede i održavanje zaposlenosti, realizacija državnih investicija i štednja u državnoj upravi osnova programa, najavio Mlađan Dinkić. ..Celoviti program mera za prevazilaženje globalne ekonomske...

Nastavak na RTS...

Mere protiv krize do kraja januara

Izvor: B92, 10.Jan.2009

Beograd -- Vlada Srbije priprema mere za prevazilaženje ekonomske krize na osnovu dogovora sa bankarima, sindikatima i privrednicima, najavio Mlađan Dinkić...Mlađan Dinkić: Neće biti smanjenja poreza..Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić kaže da će do kraja januara biti donet...

Nastavak na B92...

Izazov - očuvanje radnih mesta

Izvor: Glas javnosti, 11.Jan.2009, 10:37

BEOGRAD - Vlada Srbije će do kraja januara pripremiti celoviti program mera za prevazilaženje globalne ekonomske krize na osnovu dogovora sa privrednicima, sindikatima i bankarima, najavio je juče ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić...- Planiramo da na vladi donesemo program konkretnih...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.