Brisel dao zeleno svetlo za S S P

Izvor: S media, 14.Jun.2010, 09:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel dao "zeleno svetlo" za S S P

Ministri spoljnih poslova Evropske unije dali su danas na sastanku u Luksemburgu zeleno svetlo za početak ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, dve godine posle potpisivanja tog dokumenta i pet godina od početka pregovora Beograda i Brisela.

Šefica diplomatije EU Ketrin Ešton potvrdila je danas u Luksemburgu da su ministri inostranih poslova zemalja članica usvojili odluku o početku ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (S >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << S P) sa Srbijom.

"Za vreme ručka je glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izvestio ministre o saradnji, pre svega Srbije, sa ovom institucijom. Utvrdili smo da je Srbija zadržala saradnju s Hagom, uz pozitivne rezultate. Zato smo i usvojili odluku o procesu ratifikacije S S P”, rekla je ona na konferenciji za štampu.

Eštonova je takodje rekla da je na sastanku pozdravljena privrženost Srbije EU, u vezi sa zahtevom za dobijanje statusa kandidata.

"Vratićemo se tom pitanju", dodala je ona.

"Hapšenje Mladića i Hadžića je prioritet suda. Apelujemo na sve da se učini sve što je mogcuhe da oni budu uhapšeni. Važno je za žrtve, ali i medjunarodnu zajednicu da oni budu uhapšeni. Medjunarodna zajednica je uspostavila Tribunal i hapšenje begunaca je važno za njen kredibilitet", poručio je Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc.

On je objasnio da je šefovima diplomatija preneo da će se u izveštaju, koji će predstaviti Savetu bezbednosti UN zvanično u petak, naći i deo posvećen promeni načina traganja i predlozi primena drugih mehanizama, kako bi se pospešila potraga za Mladićem i Hadžićem.

"U novom zveštaju postavljamo pitanja kako se može pospešiti potraga. Identifikovali smo neke domene u kojima je moguće poboljšanje, i radimo zajedno sa srpskim vlastima na poboljšanju rezultata“, rekao je Bramerc.

Proces ratifikacije S S P-a

Odluka ministara spoljnih poslova zemalja EU da odmrznu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju(ŠP) Srbije i Unije konačno je otvorila vrata za složen proces ratifikacije tog dokumenta koji je bio pod blokadom zbog saradnje Srbije sa Haškim tribunalom.

Posle današnjeg sastanka u Luksemburgu na potezu su parlamenti 27 zemalja koji treba da ratifikuju ovaj dokument.

Procedura ratifikacije u 27 parlamenata nije oročena i može da potraje, kao što je bio slučaj sa Hrvatskom, koja je čekala dve i po godine da se proces ratifikacije završi.

U Madridu, koji upravo završava polugodišnji mandat predsedavajućeg EU, najavili su da će uskoro ratifikovati S S P Srbije sa Unijom.

Kada Savet ministara EU bude prihvatio zahtev za članstvo Srbije, sledeći korak u procesu evropskih integracija biće procena da li je zemlja ispunila političke i ekonomske kriterijume, kao i da li je sposobna da na sebe preuzme obaveze koje članstvo u Uniji podrazumeva.

Ti kriterijumi su veoma jasno postavljeni i od svake zemlje očekuje se potpuno sprovodjenje reformi u skladu sa njima.

Evropska komisija trebalo bi, zatim, da iznese pozitivno mišljenje, na osnovu ranije upućenog Upitnika, zvaničnog instrumenta kojim EU ocenjuje da li je zemlja spremna za početak procesa pristupanja.

Broj pitanja u Upitniku razlikuje se od zemlje do zemlje: za Hrvatsku je, na primer, bio 4.500 a za Crnu Goru 2.178 pitanja.

Proces ratifikacije S S P izmedju Srbije i EU najverovatnije će potrajati, naročito u zemljama članicama EU, kao što su Holandija i Belgija - u kojima se posle vanrednih izbora suočavaju sa političkom krizom oko formiranja koalicionih vlada, što će proces proširenja EU usporiti i, na jedno vreme, potisnuti u drugi plan.



File pozdravio odluku o početku ratifikacije S S P


Evropski komesar za proširenje Štefan File pozdravio je danas odluku Saveta ministara inostranih poslova EU o otpočinjanju procesa ratifikacije S S P sa Srbijom.

"Odluka približava Srbiju korak dalje ka EU, stavljajući naše odnose na snažniju, pravno obavezujuću i institucionalnu osnovu. Nadam se da će Samit doneti podjednako značajnu odluku zahtevajući od Evropske komisije da pripremi mišljenje o molbi Srbije za članstvo u EU”, istakao je evropski komesar za proširenje u saopštenju.

Predsednik LDP-a pozdravio početak ratifikacije S SP-a

Predsednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović pozdravio je danas početak ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju izmedju EU i Srbije i ocenio da to ne sme da bude povod za "uobičajno samozadovoljstvo".

"LDP se tome raduje, najviše zbog činjenice da će proces ubrzanog približavanja Uniji dovesti do toga da otpadnu i izgube podršku sve nejasne, kalkulantske, polovične politike kojih je mnogo i u vlasti i u opoziciji", rekao je Jovanović Tanjugu.

On je istakao da je ratifikacija S S P-a velika satisfakcija i za sve što je LDP radio od maja 2008. godine do danas.

Lider LDP-a je istakao da Vlada Srbije nema više nijedan izgovor za dalje odlaganje reformi i za činjenicu da u Skupštini Srbije ne postoji nijedan vladin predlog zakona potreban za dalje usvajanje evropskih standarda.

"Propustili smo 20 najdinamičnijih godina u razvoju svetske i evropske ekonomije, najveći zamah proširenja EU. Sada moramo prema EU dvostruko brže od svih drugih", ocenio je Jovanović i dodao da vlada već sutra, u parlamentu, mora da kaže šta je njen plan.

"Zeleno svetlo" za početak ratifikacije Srbija zaslužila

Portparol Demokratske stranke Jelena Trivan izjavila je danas da je "zeleno svetlo" za početak ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ( S S P) EU, Srbija u potpunosti zaslužila i da je proces evropskih integracija zemlje nepovratan.

"I vizna liberalizacija i odmrzavanje prelaznog sporazuma, a sada i znak za početak ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju je nešto što je Srbija u potpunosti i zaslužila, a ne dobila i što je rezultat njenih unutrašnjih reformi, koje je prepoznala EU", kazala je Trivan.

Ona je rekla da očekuje da Srbija sa ovakvim intenzitetom ispunjavanja uslova reforme unutrašnjeg sistema, modernizacije društva i usvajanje evropskih standarda, do kraja godine dobije status kandidata.



Mali korak ukoliko se Srbija ne pokaže dostojnom trenutk
a

Lider Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić izjavio je, povodom današnje odluke ministara spoljnih poslova EU o početku ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, da je to mali korak ukoliko se Srbija ne pokaže dostojnom trenutka.

"Svaki korak kojim se Srbija približava članstvu u EU, uz vanredne parlamentarne izbore i promenu vlasti...predstavlja olakšanje za gradjane Srbije", ocenio je Nikolić u izjavi Tanjugu.

Ta odluka je samo mali korak "ukoliko se Srbija ne pokaže dostojna...ukoliko se vlada ne pokaže dostojnom trenutka", dodao je Nikolić.

Portparol D S S: Odluka o početku ratifikacije, simbolična

Portparol Demokratske stranke Srbije Petar Petković ocenio je danas odluku ministara spoljnih poslova Evropske unije o početku procesa ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (S S P) kao simboličan potez.

Ministri spoljnih poslova Evropske unije dali su ranije danas, na sastanku u Luksemburgu, zeleno svetlo za početak ratifikacije S SP sa Srbijom, dve godine posle potpisivanja tog dokumenta i pet godina od početka pregovora Beograda i Brisela.

Petković je u izjavi Tanjugu kazao da ratifikacija S SP-a ima pravi smisao tek u parlamentima država članica EU, kao i da one koje su priznale nezavisnost Kosova ili neće ratifikovati taj dokument ili će ga ratifikovati "za Srbiju bez Kosova i Metohije".

"Ratifikacija može da traje godinama i to zavisi isključivo od odnosa Srbije prema Kosovu i Metohiji", rekao je Petković.



Fratini: Rim će prvi ratifikvati S S P


Šef italijanske diplomatije Franko Fratini je naglasio da njegova zemlja smatra da je vreme da se deblokira proces ratifikacije S S P, ali i da se srpska kandidatura prosledi Evropskoj komisiji .

"Italijanski stav je da je došlo vreme da se ratifikuje S S P i ujedno razmotri zahtev za dobijanje statusa kandidata koji je predala Srbija. Vreme je zrelo da se zahtev prosledi Komisiji“, rekao je Fratini, napominjući da takvo mišljenje ne dele sve zemlje.

Prema Fratiniju, Srbija treba da se što više približi EU.

"Smatram da treba odblokirati proces ratifikacije i da, ako ne na ovom sastanku, na prvom sledećem, pod predsedavanjem Belgije, bude doneta odluka o prosledjivanju zahteva za dobijanje statusa kandidata Evropskoj komisiji“, ukazao je Fratini.

On je dodao da će Rim biti prvi koji će ratifikovati S S P sa Srbijom, jer u parlamentu o tome postoji saglasnost opozicije i pozicije i izrazio očekivanje da će do kraja godine sve zemlje ratifikovati ovaj dokument.

Sličan stav je izneo i ministar inostranih poslova Austrije Mihael Špindeleger.



"Austrija će se na ovom sastanku založiti za deblokiranje procesa ratifikacije S S P sa Srbijom i podržaćemo donošenje odluke o tome. Mi stojimo u potpunosti iza Srbije. Ratifikacija S S P treba da bude dalji konkretan korak Evrope prema Srbiji", rekao je Špindeleger neposredno pred početak sastanka.


Špindeleger koji se pretohodno sastao sa potpredsednikom Vlade Srbije za evropske integracije Božidarom Djelićem, rekao je da je sagovorniku iz Beograda obećao podršku žvaničnog Beča.

"U Sarajevu smo rekli da su vrata EU otvoren za dalji proces širenja. Svaka zemlja Zapadnog Balkana biće ocenjivana prema sopstvenom napretku", rekao je on, odgovarujući na pitanje da li treba deblokirati S S P sa Srbijom uoči godišnjice masakra u Srebrenici.

Kada je reč o haškom optuženiku Ratku Mladiću, koji je još na slobodi, Špindeleger je istakao da se od Srbije očekuje, ukoliko budu postojale infromacije o njegovom boravku, da ga uhapsi i izruči Hagu.

Šef diplomatije Španije, koja 1. jula završava šestomesečno predsedavanje EU, Migel Anhel Moratinos izrazio je nadu da će doći do deblokade S S P sa Srbijom.


"Nadam se dobrim vestima. Napredovaćemo koliko bude moguće", poručio je Moratinos.

Cvetković:Ratifikacija S S P-a da počne što pre

Premijer Srbije Mirko Cvetković rekao je da je važno da što pre počne ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju o kojoj bi danas trebalo da bude doneta odluka u Luksemburgu.

"Važno je da ratifikacija Sporazuma počne što pre jer se obavlja u parlamentima svih 27 članica EU, kao i u parlamentu same Unije tako da će trajati sigurno godinu, dve", rekao je Cvetković novinarima posle sastanka sa gradonačelnikom Kruševca.

Premijer je rekao da Srbija održava tempo procesa evropskih integracija i izrazio očekivanje da će naša zemlja dobiti status kandidata za članstvo u EU u narednoj kalendarskoj godini.

Odmrzavanje S S P-a Srbiju i u interesu Hrvatske

Hrvatski parlamntarci, koji borave u dvodnevnoj poseti Srbiji, izrazili su danas očekivanje da će Evropska unija odblokirati Sporazum o saradji i pridruživanju sa Srbijom, što je kako su naveli i u interesu Hrvatske, saopšteno je iz parlamenta Srbije.

Članovi delegacije Hrvatskog sabora, koje predvodi potpredsednik Sabora i predsednik Odbora za evropske integracije Neven Mimica, istakli su da se nadaju da će se Srbija brže kretati ka EU nego Hrvatska, navedeno je u saopštenju.

Mimica je u razgovoru sa predsednicima Odbora za evropske integracije Laslom Vargom i Odbora za inostrane poslove Dragoljubom Mićunovićem istakao da je Hrvatska, koja je u završnoj fazi pregovora sa EU, preuzima odgovornost za stabilnost i prosperitet u regionu Jugoistoče Evrope.

Hrvatska i Srbija, kako je kazao Mimica, imaju posebnu odgovornost za dešavanja u Bosni i Hercegovini.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Luksemburg o ratifikaciji

Izvor: RTS, 14.Jun.2010

Ministri spoljnih poslova EU odlučili u Luksemburgu da parlamentima svojih zemalja predlože ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom. Saradnja Beograda i Haškog tribunala dobra, ali hapšenje preostalih begunaca nema alternativu, rekao Serž Bramerc. ..Na današem sastanku...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.