Izvor: Glas javnosti, 05.Dec.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukov vreli led

BEOGRAD - Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić u intervjuu za nemački magazin Štern izjavio je da je „pristupanje Srbije Evropskoj uniji stavljeno na led“. On je to kazao posle konstatacije novinara da je odavno poznato da bi izručenje Ratka Mladića doprinelo bržem pristupanju Srbije EU.

- Ne želimo ništa da imamo s takvim igrama moći. Uputili smo najbrže što smo mogli 44 optuženih Srba u Hag, a i sa preostalom dvojicom ćemo isto učiniti. Karadžićevo hapšenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je u EU shvaćeno kao pozitivan signal za prihvatanje Srbije u članstvo, i Srbija je dobila najdobronamernije tapšanje po leđima. Naše pristupanje Uniji je na ledu. Ako se to uskoro ne promeni, narod će postati uznemiren. Narod nas je izabrao zato što smo mu predstavili evropsku perspektivu - kazao je Jeremić, koji u Berlinu na Turneji dobre volje lobira za prijem Srbije u EU.

Cobelova kletva

Međutim, kako i Jeremić očito priznaje, svi su izgledi da će se obistiniti neprijatne prognoze bivšeg nemačkog ambasadora u Beogradu Andreasa Cobela da Srbija „neće videti članstvo u EU do 2025.“ Na tu najavu-prognozu, kao i na tvrdnje da Srbija - pored Kosova i Metohije - može ostati i bez Vojvodine i Raške oblasti, srpski demokratski lideri reagovali su tada sa negodovanjem.

Odmah su citirali obećanja Havijera Solane, Olija Rena i ostalih „prijatelja Srbije“ da članstvo u EU nema veze sa statusom Kosova i da oni „žele da Srbija ubrzano krene putem EU“. Tada nam je kao godina za dobijanje kandidature za EU bila najavljivana 2009. - i iz Beograda i iz Brisela!

ČEKAĆEMO RUSE?

Ističući da Jeremić postaje njen omiljeni političar, glumica Ivana Žigon podseća na reči svog oca Steve Žigona izgovorene još 1995: Evropa i ne zna zašto ne može da se sastavi i da bude složna. To je zato što Evrope bez Rusije nema. I Srbija može u Evropu tek kad u njoj bude Rusija.

- Radujem se vesti da nas je EU stavila na led i da nećemo ući u ovakvu Uniju. Kada se ona promeni i bude dostojna našeg članstva, sama će nas za to moliti - smatra Žigonova.

Maja ove godine bivši ambasador SAD u Beogradu Majkl Polt izjavljuje da Srbija i zapadni Balkan „sadašnje sive i crne rupe Evrope neće moći da postanu članice do 2020“, posle čega je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, Jelko Kacin, bio prisiljen da brže bolje replicira kako je „van svake pameti da eksambasador države koja nije u EU govori kada će Srbija u Uniju“.

Istakao je da dan „D“ zavisi isključivo od Srbije, jer „ako želi da čeka Kosovo, načekaće se, ono neće tako brzo postati član“.

Podsetimo i da je bivši premijer Zoran Živković u svoje vreme 2007. označavao kao godinu otvaranja rajskih vrata, pa da se potom pominjala odlazeća 2008, dok se Božidaru Đeliću „javilo članstvo“ baš na Vidovdan 2014, a zvanični plan vlade je da uslove ispunimo do 2012. godine.

Kao u kristalnu kuglu

Iz svega prethodno rečenog, a naročito Jeremićevog „zaleđavanja“, nameće se pitanje: ko je u pravu - Cobel i Polt ili Solana i Ren i - čiju verziju potvrđuje Jeremićevo „stavljanje na led“?

Aleksandar Mitić iz Instituta „4S“ u Briselu kaže da ne bi trebalo razmišljati o apokaliptičnim scenarijima vezanim za 2025. godinu, jer je realnije da se govori o periodu do 2015.

- Ako proces bude išao normalnim tokom, a ne bude novih uslovljavanja, uslovljavanja Kosovom, mogli bismo da dobijemo kandidaturu za godinu do dve, a onda i da do sredine sledeće dekade postanemo član. Ren i Solana nikada nisu precizirali datum, već govore da proces zavisi od mnogo faktora. Normalno je da je Jeremić, kao i narod u Srbiji, razočaran mlakom reakcijom Brisela na izručenje Karadžića, tim pre što je Holandija ostala ukopana na stavu da bez Mladića nema sporazuma i ratifikacije SSP - kaže Mitić.

Veliki igraci, koji istinski vldaju ovom zemljom, DOS-u su namenili ulogu "kineskog kisobrana" za jednostruku upotrebu. Namerno su provocirali Amerikance i NATO-pakt krvolocnim zlocinima da izazovu sankcije i bombardovanje. Time su upravdali hiper-inflaciju, unistavanje, zaduzivanje, pljackanje i obezvredjivanje privrede, poljoprivrede i stanovnistva, zaostajanje za ostalim drzavama na Balkanu u svakom pogledu. DOS-u su prepustili "vruc krompir" - privatizaciju preduzeca, otpustanja i ogromnu nezaposlenost, da mu u startu umanje i srozaju ugled. Ovakav ocerupani DOS ce postojati samo dotle dok se ne prodaju poslednja najvaznija preduzeca: NIS, EPS, RTB i JAT, po mogucnosti sva cetiri ruskim tajkunima, preko kojih bi "oprali" one milijarde dolara na Kipru i ostalim belosvetskim ostrvima, koje DOS-ovi ministri i guverneri vise i ne spominju. Nakon toga i zvanicno se vracamo u Cetvrti oktobar, a DOS je zavrsio svoju ulogu. I Posle Tita, Tito! I posle Milosevica, Milosevic! i Posle Seselja, Seselj!

Mira Markovic je bar sto puta javno izjavila 90-ih godina da ona zeli i radi na tome da Srbija udje u zvanicni savez sa Rusijom i ostalim bratskim pravoslavnim republikama bivseg SSSR-a. A, kada ona nesto pozeli, to se obicno i ostvari. Povampirila se "fifti-fifti" podela sa Jalte, a mi smo sa ove strane Drine.

Mnogo lose nam se pise. Srbija je citav vek bez pravog domacina, jos od veoma postovanog i cenjenog Kralja Petra. Petog oktobra se okupilo preko milion odusevljenih i razdraganih ljudi na ulicama Beograda, a ja sam tih 24 sata bio u obezbedjenju prof. Micunovica. DOS nije iskoristio dvotrecinsku vecinu u obe Skupstine da zabrani delovanje zlocinackih i ratno-huskackih stranaka, a da lopove, profitere i najvaznije ratne zlocince uhapsi. Od 18 tadasnjih lidera DOS-a skoro svi su bili protiv "Sestog oktobra". Zato su politicki inistili generala Vuka Obradovica i Vuka Draskovica, a ubili dr Zorana Djindjica. Milosevic nam je ukrao pare, Sainovic nas trovao i ubijao radioaktivnim otpadom, a DOS nam je ukrao nadu u bolje sutra.

O, Srbijo, Srbijice, buduci omanji Pasaluku, mnogo si jadna i bedna.

Boza Bogdanovic, Bor

Boza Bogdanovic, Bor

Stvarno sta bi sa parama sa Kipra to vise niko ne pominje. Ko je ukrao pare. Gde su ti sto su to tvdili za Milosevica, neka kazu istinu. Javite se eksperti iz DOS vi ste najpametniji i imate najvece plate.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.