Vekarić: Prioritet Mladić i Hadžić

Izvor: B92, 29.Sep.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vekarić: Prioritet Mladić i Hadžić

Bruno Vekarić (FoNet)

Beograd -- Tužilaštvo za ratne zločine stavilo je akcenat na hapšenje preostale dvojice haških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića, kaže portparol tog tužilaštva.

Gostujući u emisji "Kažiprst" B92, Bruno Vekarić je precizirao da je u toku istraga o tome da li je neko pomagao u skrivanju haškog optuženika Radovana Karadžića, odnosno da Tužilaštvo ima ovlašćenja da procesuira jatake.

Vekarić >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kaže da su "svi kapaciteti svih službi usmereni u cilju hapšenja Mladića i haških begunaca" u cilju okončanja tog procesa. On je naveo da je tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević jasno rekao da na osnovu psihološkog profila procenjuje da bi Mladić mogao biti okružen naoružanim ljudima, da možda nije promenio lični opis i da je verovatno u Srbiji. Vukčević se, međutim, i ogradio rekavši da to niko ne može da zna, jer da zna, bio bi uhapšen.

Na pitanje ko je izdao lažna dokumenta haškim optuženicima Mladiću i Karadžiću, Vekarić kaže da o tome ne može da govori jer je u toku istraga i da je svaka istraga tajna. Prema njegovim rečima, mogućnost da neko nekome izda ličnu kartu je "užasan relikt prošlosti" i to zabrinjava.

Vekarić je potvrdio da će delegacija tužilaštva u oktobru otputovati u Albaniju posle navoda u knjizi Karle del Ponte "Lov" da su kidnapovani nealbanci, nekoliko stotina Srba i Roma i da su ubijeni zarad trgovine ljudskim organima. On podseća da je u Srbiji tim povodom pokrenut pretkrivični postupak, da je trenutno predmet kod istražnog sudije i da istraga napreduje.

Prema Vekarićevim rečima, veći broj osoba je saslušan, tužilaštvo je u komunikaciji sa porodicama nestalih i ubijenih Srba sa Kosova, održan je sastanak sa UNMIK-om i razgovarano je sa Crvenim krstom, tužilaštvima tribunala i Albanije.

"Hag je jasno dao na znanje da će nama dati da vodimo taj predmet", rekao je on i dodao da je Savet Evrope obrazovao komisiju i tim istražitelja koji će se baviti time, kao i da se pojavio pozitivan signal iz Albanije od glavne tužiteljke te zemlje Ine Rame.

Vekarić je potvrdio da postoje indicije da su ljudi u Albaniji držani u logorima, da su streljani i potom prebacivani na druge lokacije i rekao da očekuje da će biti pronađena tela, svedoci i upotpunjeni navodi koje je Haški tribunal prikupio.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.