Vejvoda: Moguć je presedan za Srbiju

Izvor: Blic, 10.Sep.2009, 06:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vejvoda: Moguć je presedan za Srbiju

Moguće je da Evropska unija učini presedan u slučaju Srbije, kada je u pitanju redosled koraka za kandidaturu i da ona odobri Srbiji podnošenje kandidature i pre odmrzavanja sporazuma o asocijaciji i pridruživanju (SSP) uslovljenim hapšenjem Ratka Mladića. Ovo za „Blic" najavljuje Ivan Vejvoda, direktor Beogradskog fonda za demokratiju.

- Naknadno, kada dođe do hapšenja Mladića, SSP može da bude odmrznut.



Da li u EU razmišljaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << o tom presedanu za Srbiju? Ili je izmena redosleda koraka samo ideja domaćih političara?

- Srbija ne radi po pitanju evrointegracija ništa što nije u sklopu dogovora sa Briselom jer potpisivanjem SSP mi smo već u nekom ugovornom odnosu. I šta god mi uradili, biće to u dogovoru sa EU. I poseta ministra Jeremića Stokholmu, predsedavajućem EU Karlu Biltu, stvar je dogovora sa Briselom i shvatanja u Uniji da realna politika mora da iznađe rešenje za nastavak evropskih integracija za našu zemlju.



Da li je dogovor o presedanu za Srbiju o izmeni koraka, kako bi se podneo zahtev za kandidaturu, već postignut sa EU?


- Već sam rekao. Ne verujem da postoji bilo šta što se radi mimo dogovora sa Briselom. I evo, da otkrijem do kraja, to je nešto što se upravo sada razrađuje u dogovoru sa Briselom. Dakle, na tom scenariju se radi.



Šta može da poremeti taj načelni dogovor?


- To su unutrašnja pitanja EU. Proces integracija sada je direktno vezan za Lisabonski sporazum i referendum o proširenju EU.



Srbija jednostrano primenjuje SSP. Kakve su šanse za njegovo odmrzavanje pre hapšenja Mladića?

- Čini mi se da je švedsko predsedavanje EU jako dobro za Balkan u celini i poseta Stokholmu kod predsedavajućeg važan je znak da Švedska želi da pomogne ubrzavanje procesa integracije. Ipak, teško je prognozirati. Gotovo sve od 26 zemalja na ovaj ili onaj način izrekle su da žele da vide dalje kretanje Srbije u evrointegracijskim procesima. Iako je najbolje da Mladić što pre bude uhapšen i izručen Hagu, i to je jedan od scenarija. U svakom slučaju, treba prvo sačekati ishod rasprave unutar EU u sledeća dva-tri meseca i videti da li će kandidatura uslediti nakon priznavanja jednostrane primene SSP.

Ključna je primena SSP

Koji je najrealniji scenario na putu Srbije ka Evropskoj uniji?


- Teško je prognozirati. Sve opcije su u igri. Ono što je najvažnije jeste da je EU shvatila da je bitno za zemlje koje se približavaju EU da se kreću i da stagnacija nije dobro rešenje. I oni će naći način da se tempo integracionih procesa održi. Ili će naći način da se SSP primeni i pre hapšenja Mladića ili pak da se, kako bi se podneo zahtev, prihvati i prizna činjenica da je Srbija mnogo učinila što je jednostrano primenila SSP. To može biti povod za pozitivnu ocenu implementacije pravila EU i podnošenje kandidature. Ali sada je već sasvim jasno da možemo da očekujemo kandidaturu do kraja godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.