Tužioci: Mladić da bude osuđen za genocid u još pet opština

Izvor: N1 televizija, 22.Mar.2018, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužioci: Mladić da bude osuđen za genocid u još pet opština

Tužilaštvo međunarodnog suda u Hagu zatražilo je, u najavi žalbe na prvostepenu presudu generalu Ratku Mladiću, da Mladić bude osuđen i za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u još pet opština u BiH.

Haški tribunal je bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske generala Mladića, 22. novembra prošle godine, osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, progona Hrvata i Muslimana širom BiH, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992. do 1995. godine.

Tribunal je, međutim, Mladića oslobodio krivice za genocid u još pet opština.

U podnetoj najavi žalbe na taj deo presude, tužioci traže da apelaciono veće Mladića proglasi krivim i za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u opštinama Foča, Kotor Varoš, Prijedor, Sanski Most i Vlasenica.

Haški tribunal je prvostepenom presudom, većinom glasova, utvrdio da su pripadnici srpskih snaga imali "genocidnu nameru" da Muslimane i Hrvate u tim opštinama unište kao etničku grupu.

Iako je "veliki broj Muslimana i Hrvata ubijen, ili su im nanete teške povrede", veće je, međutim, zaključilo da oni nisu činili "značajan deo" tih etničkih grupa u opštinama, te da nije ispunjen taj uslov za krivično delo genocida.

Presudom je, takođe, utvrđeno da Mladić i drugi učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu nisu delili genocidnu nameru da unište Muslimane i Hrvate u pet opština. Mladić je, stoga, bio oslobođen krivice.

Tužilaštvo u žalbi navodi da je taj nalaz iz prvostepene presude pogrešan i traži da apelaciono veće utvrdi da su na meti Mladićevih snaga bio "značajan deo" muslimanskog i hrvatskog stanovništva.

Takođe, tužioci žalbom traže da bude ispravljen zaključak iz prvostepene presude, za koji tvrde da je pogrešan, da Mladić nije imao genocidnu nameru u pet opština.

Najavu žalbe na prvostepenu presudu podnela je i odbrana generala Mladića, koja traži da zbog niza pravnih i činjeničnih grešaka sudija ta presuda bude poništena, a Mladić oslobođen. Alternativno, odbrana traži da Mladiću bude ponovo suđeno.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.