Tužilaštvo: Ročište u slučaju Mladića da se održi posle 20. jula

Izvor: RTS, 19.Jun.2020, 20:35

Tužilaštvo: Ročište u slučaju Mladića da se održi posle 20. jula

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu saopštio je da je Tužilaštvo u slučaju žalbenog postupka protiv Ratka Mladića traži da se ročište zakaže za nedelju posle 20. jula.
Kako se navodi u saopštenju Mehanizma, postupci u Hagu mogu da se održavaju bez prisustva učesnika u procesu, što je u skladu sa pravom na fer suđenje.
"Uprkos pandemiji Mehanizam ima obavezu da obezbedi brz postupak. Ročišta za žalbu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ne mogu se odlagati do završetka pandemije", stoji u saopštenju.
Kako se ističe, ročišta bi trebalo da se održe što pre, dok je zdravstvena situacija u Holandiji relativno stabilna.
Ističe  se da pravila Mehanizma omogućavaju dovoljno fleksibilnosti uz upotrebu video-tehnologije.
Zakazivanje ročišta za kraj jula daće dovoljno vremena da se obave neophodne pripreme za učesnike postupka koji ne mogu fizički da budu prisutni.
Dodaje se da i Mladić može da učestvuje putem video-linka iz pritovorske jedinice, a to će biti omogućeno i njegovim advokatima, ako ne budu mogli fizički da prisustvuju zbog ograničenja putovanja. 
Međunarodni rezidualni mehanizam 28. maja je saopštio je da se do daljeg odlaže žalbeni postupak bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Mladiću, koji je trebalo da bude održan 16. i 17. jun, zbog zabrinutosti za njegovo zdravlje i ograničenja u transportu zbog pandemije koronavirusa.
Njegov sin Darko Mladić rekao je za RTS da se zdravstveno stanje Ratka Mladića pogoršava, što izaziva veliku zabrinutost, dodavši da se medicinski izveštaji i dalje se kriju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.