Tračak pravde za Mladića

Izvor: Vesti-online.com, 08.Sep.2018, 00:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tračak pravde za Mladića

Ključno pitanje koje se nameće nakon izuzeća trojice od petorice sudija Žalbenog veća u procesu protiv generala Ratka Mladića (76) je da li će to dovesti i do promene prvostepene presude kojom je bivši komandant Glavnog štaba VRS osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Njegov sin, Darko Mladić kaže za "Vesti" da je još rano za bilo kakav zaključak.

- Tek smo dobili ovu odluku koja je na >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << francuskom i na 240 strana. Kada je bude naš pravni tim prouči znaćemo šta se dalje može učiniti - kaže Darko Mladić, koji ističe da je ovo prvi put da je u procesu protiv njegovog oca doneta odluka u skladu s međunarodnim pravom i strukom.

On navodi da je ovo svojevrsna prekretnica koja daje nadu da će general imati pošteno suđenje. Sve ove godine tražili su jedino da se i dokazi odbrane ocenjuju i prosuđuju prema merilima pravne struke i međunarodnih propisa i zakona.

I generalovi advokati su uzdržani oko prognoze, ali se nadaju da će on imati mnogo pravednije suđenje.

- Nema dileme da je odluka Žan- Kloda Antonetija da izuzme Merona, Ađijusa i Daćuna iz odlučivanja o konačnoj presudi, utemeljena u pravu. Međutim, mi smo i u prvostepenom postupku podnosili brojne podneske koji su utemeljeni u činjenicama, čak smo tražili i izuzeće sudija po apsolutno istom principu, ali to tada nije uvaženo. To jasno govori o dvostrukim standardima Tribunala - ističe advokat Branko Lukić.

Goran Petronijević, pravni savetnik Radovana Karadžića, podseća da nisu uspeli da izdejstvuje izuzeće sudije Alfonsa Orija zbog sukoba interesa. Naime, Ori je bio advokat odbrane u jednom od ranijih predmeta. Tri godine kasnije, kada je istovetan zahtev podnela i odbrana generala Mladića, i oni su odbijeni. Petronijević kaže da je takvih apsurda u Haškom tribunalu bilo previše i dodaje da je teško prognozirati kako će ova izuzeća sudija doprineti konačnoj sudskoj odluci u predmetu Mladić.

- Nema dileme da su sada mnogo veće šanse da se donese pravna, a ne politička presuda, ali to nije i garancija. Činjenica je i da se vremena menjaju i da kod Amerikanaca više nema ranijeg entuzijazma za rad Tribunala. Međutim, niko ne zna ko su novoizabrane sudije, da li su uopšte upoznati s ovom tematikom i jesu li nezavisni, a u dosadašnjim postupcima uverili smo se da nisu - objašnjava Petronijević i navodi da je dobra vest što je u Žalbenom veću sudija Priska Matimba Nijambe.

Naime, u procesu protiv generala Zdravka Tolimira ona je bila protiv osuđujuće presude, a u izdvojenom mišljenju navela je i da ne postoje dokazi da je u Srebrenici počinjen genocid.

Borivoje Borović, advokat koji je oslobodio prvog Srbina u Hagu, kapetana Miroslava Radića, ne deli optimizam.

- Izuzećem trojice sudija ispoštovan je jedan od osnovnih principa međunarodnog prava i Statuta Haškog tribunala, ali se plašim da suštinski to neće ništa promeniti u konačnoj presudi Mladiću. Čitav rad ovog suda suštinski je bio posvećen dokazivanju krivice za genocid i udruženi zločinački poduhvat jednog naroda. Sumnjam da će ove sudije imati hrabrosti da se suprotstave strategiji na kojoj je počivao rad Tribunala - ističe Borović.

- General Ratko Mladić uhapšen je 26. maja 2011. u selu Lazarevo, 80 kilometara od Beograda.

- Haškom tribunalu je izručen pet dana kasnije, a pred sudom se prvi put pojavio 4. jula iste godine.

- Suđenje je počelo 16. maja 2012. godine.

- Prvostepena presuda kojom je osuđen na doživotni zatvor doneta je 22. novembra prošle godine.

Goran Petronijević očekuje da bi sada moglo da se bolesnom generalu Mladiću omogući lečenje u Srbiji ili Rusiji.

- Iskreno želim da verujem da će mu u tom pogledu novo sudsko veće izaći u susret, jer to nije ni pravno, ni političko, već isključivo humanitarno pitanje - naglašava Petronijević.

Advokat Lukić kaže da će odbrana razmotriti opciju da predoči novom Žalbenom veću i sve odluke koje su donele izuzete sudije. Među njima je ključna ona kojom je odbijeno lečenje generala u Srbiji.

Da podsetimo, utvrđeno je da je tokom godina skrivanja general preživeo najmanje dva moždana udara i da ima niz drugih hroničnih zdravstvenih problema. Međutim, Haški tribinal je odbio sve zahteve da mu se dozvoli lečenje u Rusiji i u Srbiji. Lekari specijalisti iz Rusije i Srbije su u nekoliko navrata pokušali da pregledaju generala, ali su doživeli potpunu opstrukciju zatvorskog doktora.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.