Izvor: B92, 13.Nov.2009, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teral:Biće uskoro rešen problem SSP

Novi Sad -- Ambasador Francuske Žan Fransoa Teral izjavio je da je ubeđen da će "u kratkom periodu" biti rešen problem odmrzavanja SSP-a i pridruživanju Srbije EU.

Taj sporazum, potpisan u aprilu 2008, sada je zamrznut zbog zahteva Holandije da pre njegovog sprovođenja Haškom tribunalu bude izručen Ratko Mladić. Teral je, nakon susreta sa predsednikom IV Vojvodine Bojanom Pajtićem, rekao da je jasno da, od kada je DS preuzeo kontrolu nad obaveštajnim službama, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << one zaista obavljaju svoj posao, što pre toga nije bio slučaj.

"Poštujemo stav Holandije, ali postavlja se pitanje koliko dugo jedna zemlja može da brani takav stav, posebno kada se nalazi uz zemlje koje veoma čvrsto brane drugačiji stav. Kada je u pitanju blokiranje procesa, tu smo u kratkoročnoj priči", rekao je Teral.

Prema njegovim rečima, srednjoročno gledano, Srbija će svakako biti deo EU.

"Godinu dana manje ili više, ali čvrsto mogu da tvrdim da ćete biti deo EU", rekao je francuski ambasador.

Teral je rekao da je zadovoljan odlukom Evropskog parlamenta o ukidanju viza za građane Srbije i naveo da je Francuska na "diskretan" način mnogo radila da taj problem bude rešen.

"Problem sa vizama je rešen, a i ostale stvari će vrlo brzo da uslede. Smatramo da je od prošle godine u Srbiji postignuta puna stabilnost. Pogled nam je uperen ka budućnosti i veoma smo optimistični, potpuno smo ubeđeni da se približava evropska budućnost Srbije", kaže Teral.

Ambasador je najavio da će predsednik Francuske Nikola Sarkozi početkom naredne godine posetiti Srbiju.

"U razvoju međusobnih odnosa treba se baviti perspektivnim stvarima, pre svega ekonomijom. Zbog toga smo pomogli osnivanje francusko-srpske privredne komore, koja okuplja 60 preduzeća iz Francuske koja posluju u Srbiji", rekao je Teral.

"Statut Vojvodine ne ugrožava integritet"

Žan Fransoa Teral kaže da se rešenja koja nudi Predlog statuta Vojvodine ne razlikuju mnogo ni od rešenja primenjenih u jednoj centralističkoj zemlji kao što je Francuska.

"Uvek sam na Statut gledao kao na problem dobre organizacije države i decentralizacije. A rešenja koja su u tekstu Statuta ne razlikuju se u mnogo čemu od sličnih rešenja po evropskim zemljama, čak i u odnosu na veoma centralističku zemlju, kao što je Francuska", rekao je Teral.

Naveo je da mu je rasprava povodom Predloga statuta Vojvodine povremeno delovala veoma komplikovano, pa delove te rasprave nije ni razumeo.

"Ali, ni jednu četvrtinu sekunde nisam pomislio da će Statut Vojvodine na bilo koji način ugroziti integritet Srbije. To mi nijedne sekunde nije palo na pamet", kazao je francuski ambasador.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.