Tadić: Cilj status kandidata

Izvor: B92, Tanjug, 26.Mar.2010, 20:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Cilj status kandidata

Brisel -- Cilj Srbije je da do kraja ove ili početkom naredne godine dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, izjavio je predsednik Srbije, Boris Tadić.

Predsednik Srbije, Boris Tadić, posle sastanka u Briselu sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost, Ketrin Ešton, rekao je da je cilj dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU do kraja ove ili početkom naredne godine i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dodao da je pretpostavka za to završetak saradnje s Haškim sudom, odnosno hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Tadić je istakao da Srbija čini sve da uhapsi dvojicu preostalih haških begunaca.

"To je jedna od stvari od koje Srbija neće odustati", naglasio je on.

Tadić je rekao da je Ešton podržala očekivanja Srbije po pitanju dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU.

"Mi moramo nastaviti reformske procese u zemlji kako bismo što pre dostigli status zvaničnog kandidata za članstvo, jer što pre dostignemo taj status, brže ćemo otvoriti pregovore", rekao je Tadić.

On je dodao da se danas vodi bitka sa vremenom i to je problem sa kojim se suočavaju sve zemlje Zapadnog Balkana.

"Srbija dosta uspešno rešava taj problem, sa jednom perspektivom brzog članstva u EU i zbog toga je za nas izuzetno važno da što pre dosegnemo status zvaničnog kandidata", rekao je Tadić.

Pored evropskih integracija i kandidature Srbije, Tadić je sa Ešton razgovarao o regionalnoj saradnji i pitanju Kosova i Metohije.

"Ja sam još jednom rekao da Srbija ne prihvata niti će priznati nezavisnost Kosova i Metohije", kaže Tadić.

On je dodao da je interes Srbije da se otvore pitanja regionalne saradnje, transporta i komunikacija, "koja ni na koji način ne bi vodila Srbiju prema implicitnom niti prema eksplicitnom priznanju Kosova".

Prema rečima Tadića, otvaranje tih pitanja obezbedilo bi funkcionisanje čitavog regiona.

"Saglasili smo se da sve što činimo u regionu mora doprineti stabilnosti i miru, jer samo na taj način ovaj region i Srbija mogu biti priključeni Evropskoj uniji", izjavio je Tadić.

Govoreći o Kosovu, Tadić je rekao da Srbija neprekidno razgovara sa UNMIK i Euleks o Kosovu i naglasio da postoji napredak u ostavrenju plana od šest tačaka.

"Ja se iskreno nadam da ćemo imati sveobuhvatno rešenje i sporazum kojim bismo pitanja transporta, komunikacija, sudstva, policije i carine uspeli da rešimo na način da ne bude ni implicitno, a naravno ni eksplicitno priznato nezavisno Kosovo", rekao je Tadić.

Tadić je dodao da, za razliku od prošlosti, Srbija inicira rešenja i želi da predstavnici Albanaca sa Kosova učestvuju na regionalnim forumima.

"Ali, imamo crvene linije i želimo formulu Ujedinjenih nacija", rekao je Tadić.

On je naglasio da bi bilo nepovoljno ukoliko bi albanske institucije sa Kosova pokušale da pitanja regionalne saradnje iskoriste za nametanje implicitnog priznanja Kosova.

"Srbija neće prihvatiti takvo rešenje. Nema nikakvih šansi da se tako nešto dogodi", istakao je Tadić i ponovio da Srbija želi da predstavnici Kosova učestvuju na regionalnim forumima, ali na način koji definišu UN.

Tadić je rekao da je bio uključen u organizaciju susreta na Brdu kod Kranja jer je želeo da se dođe do rešenja.

"Nažalost, nismo uspeli da dođemo do rešenja. Sledeći put verujem da hoćemo", istakao je Tadić.

Tadić je izjavio da se Srbija protivi bilo kakvoj podeli Bosne i Hercegovine i dezintegraciji te države, jer bi to bilo u suprotnosti s Dejtonskim sporazumom.

Tadić je nakon susreta sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton rekao da je tokom razgovora ponovio principijelan stav Srbije da se protivi podeli BiH, ali da prihvata sve što tri naroda i dva entiteta u BiH nađu kao prihvatljivo rešenje.

"Ako je to i promena Ustava, ako su svi saglasni, Srbija to podržava", zaključio je predsednik Srbije.
Pogledaj vesti o: Ratko Mladić,   Uhapšen Goran Hadžić

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.