Sve više dojava o haškim beguncima

Izvor: RTS, 12.Jan.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više dojava o haškim beguncima

Otkako su prošle sedmice u Srbiji objavljene poternice za Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem, na broj 9191 Bezbednosno-informativne agencije javlja se više građana sa raznim informacijama o tim haškim beguncima.

Svi podaci o haškim beguncima Ratku Mladiću i Goranu Hadžiću koje BIA dobije putem telefona 9191 idu na proveru, a potom se razmatraju samo one dojave za koje se proceni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da su relevantne.

Akcioni tim nudi milion, odnosno 250.000 evra za informaciju koja bi dovela do lociranja i hapšenja Mladića i Hadžića.

U dežurnom operativnom centru BIE pored telefona 9191, 24 sata dežuraju službenici agencije. Pozivi dolaze iz cele Srbije, a RTS nezvanično saznaje da do sada nije bilo poziva iz Republike Srpske.

Osim informacija koje su za agenciju bezbednosno interesantne, građani ostavljaju i šaljive poruke u vezi sa lociranjem i hapšenjem Ratka Mladića i Gorana Hadžića, ali i one kojima pokušavaju operativce da odvedu na pogrešan trag, pa čak i informacije kojima žele da napakoste nekome.

"Svi oni koji deluju ozbiljn,o kao po nekom pravilu ostave svoje potpune identifikacione podatke. Zanimljivo je da je daleko manji broj onih koji se javljaju sa motivom dobijanja nagrade u odnosu na one koji jednostavno zele da prezentuju saznanja koja imaju", kaže Jovan Stojić iz BIA.

Građani uglavnom prijavljuju da su videli osobe koje liče na Mladića ili Hadžića, ili da su zapazili nešto što ih navodi na pomisao da je reč o haškim optuženicima. Dojavljeni podaci i identitet osobe koja je pozvala broj 9191 ostaju najstrože čuvana tajna.

Telefonska linija 9191 uvedena je maja 2006. godine. Predviđeno je da građani na nju prijavljuju sva saznanja koja smatraju bezbednosno interesantnim, a ne samo ona koja se tiču haških optuženika.

U Bezbednosno-informativnoj agenciji kažu da je teško prebrojati sve pozive koji su stigli na 9191 u protekle dve i po godine. Ipak, oni koji su zvali u tom periodu nudili su BIA svoja saznanja i o organizovanom i privrednom kriminalu, ali i o pojedinim privatizacijama.
Pogledaj vesti o: Ratko Mladić,   BIA

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.