Sutra obeležavanje godišnjice zločina u Potočaru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jul.2017, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra obeležavanje godišnjice zločina u Potočaru

U Memorijalnom centru u Potočarima, kraj Srebrenice, sutra će biti održana tradicionalna 22. po redu komemoracija žrtvama stradalim u ratnom zločinu tokom proteklog rata, a u Banjaluci za isto vreme odobren skup podrške haškom optuženiku Ratku Mladiću, kojeg Bošnjaci smatraju zločincem, pa najveća bošnjačka SDA traži zabranu tog skupa.

Prvi put od završetka rata u BiH komemoracija u Potočarima će biti održana dok je na čelu srebreničke opštine Mladen >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Grujičić iz reda srpskog naroda.

Prisustvo na komemoraciji iz Srbije potvrdili su do sada predstavnici opozicionih LSV Nenada Čanka i LDP Čedomira Jovanovića.

Dve godine od odlaska tada premijera, sada predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenicu, kada je zamalo izbegnuto njegovo linčovanje, BiH vlasti nisu našle organizatora i počinioce tog brutalnog napada na šefa srpske delegacije.

Bivši načelnik Srebrenice, Ćamil Duraković, inače, predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje godišnjice tog ratnog zločina potvrdio je za Fenu da je sve spremno za sutrašnju kolektivnu molitvu i sahranu identifikovanih žrtava.

Duraković je rekao da sa aspekta materijalno-tehničkih sredstava Organizacioni odbor je izvršio sve pripreme da bi ova godišnjica protekla kako treba.

Duraković je istovremeno apelovao na građane da svoje ponašanje usklade prema događaju, da budu dostojanstveni.

Ističe da je bezbednost podignuta na najviši nivo, a svi, kako je kazao, dobronamerni ljudi su dobrodošli.

On očekuje da će se sutra u Potočarima okupiti između 25.000 do 30.000 hiljada građana iz celog sveta.

U Kulturnom centru Srebrenica danas će biti održana komemorativna sednica za bošnjačke i srpske žrtve.

Bošnjaci smatraju da se u Srebrenici dogodio genocid, dok vlasti u Srbiji i Republici Srpskoj smatraju da se u tom gradu tokom proteklog rata dogodio ratni zločin.

Sa kvalifikacijom da se u Srebrenici dogodio genocid ne slaže ni načelnik te opštine Grujičić, koji je ranije rekao a poštuje svaku žrtvu, kao što poštuje svog oca koji je poginuo.

Grujičić neće prisustvovati komemoraciji u Potočarima jer smatra da je tamo nepoželjan.

"Ne moramo sve da radimo na silu, preko kolena, sačekajmo to vreme da dođe. Ja mislim da će u toku ovog mandata, odnosno četiri godine, sazreti vreme da možemo svi otići na svako groblje, da ne doživljavamo neki neprijatan gest ili neprijatno iskustvo", rekao je Grujičić.

Istovremeno, najuticajnija bošnjačka Stranka demokratske akcije Bakira Izetbegovića zatražila je zabranu održavanja skupa podrške Mladiću u Banjaluci. Iz te stranke je saopšteno da oni koji to organizuju "pokazuju spremnost da nastave sa nasiljem nad žrtvama, jer je negiranje poslednja faza izvršenja genocida, a slavljenje i podrška zločincima najava novih".

"Pozivamo vlasti RS i predsednika tog entiteta da hitno reagiraju i da zabrane održavanje ovog sramnog skupa. Takođe, tražimo od međunarodne zajednice, koja je zadužena za implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma, da konačno izvuče glavu iz peska i počne da radi svoj posao i zaštiti žrtve genocida od permanentnog maltretiranja", stoji u saopštenju.

SDA je organizatorima skupa poručila da oni koji ga organizuju ovakvim ponašanjem dovode u pitanje postojanje entiteta RS, jer, kako kažu, ništa što veliča genocid ne može imati budućnost.

Ratnom generalu VRS Ratku Mladiću sudi se u Hagu za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti kao i za genocid.

Inače, povodom sutrašnje komemoracije u Sarajevu je organizovana distribucija Cvijeta - Sjećanje.

Cvijet Srebrenice ili Cvijet - Sjećanje, neslužbeni je simbol u znak sećanja na žrtve, a osmislile su ga žene iz udruženja "Gračaničko keranje" iz Gračanice.

Javnosti je prvi put predstavljen u julu 2010.

DSS :Pomirenje se ne može graditi na neistinama

Predsedik opozicione Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović izjavio je da su komemoracije povodom ratnog zločina počinjenog u Srebrenici 1995. godine do sada isključivo služile da se srpskom narodu nametne odgvornost za nepostojeći genocid, afirmiše jednostrano viđenje raspada bivše jugoslovenske države i ojača kohezija i identitet muslimana u BiH.

U izjavi dostavljenoj medijima, Jovanović kaže da utoliko utoliko izdvajanje i obeležavanje ovog događaja neće i ne može doprineti pomirenju u regionu jer se istinsko pomirenje može graditi samo na istorijskoj istini.

"A istina glasi da Srbija nije odgovorna za raspad bivše Jugoslavije i da je srpski narod najveća žrtva jugoslovenske krize. Istina takođe glasi da su nad Srbima izvršeni stravični zločini u Podrinju tokom ratnih godina. Konačno, istina glasi da zločin genocida nije počinjen ni u Srbrenici, niti bilo gde u BiH", naveo je Jovanović.

Jovanović, naime, smatra da je istinsko pomirenje naroda u ovim krajevima isuviše važno da bismo se njime igrali kao što to činimo danas i kao što smo to radili prethodnih godina.

"Umesto pomirenja, mi, odustajući od istine, samo stvaramo njegov privid čime osuđujemo našu decu na ponavljanje tragične istorije. Iz tog razloga mnogo je važnije stalno podsećati na istorijsku istinu i o njoj raspravljati nego olako prihvatati i učestvovati u tuđim predstavama", naveo je Jovanović, saopštila je Informativna služba DSS.

LSV Protiv skupa podrske Mladiću

Opoziciona Liga socijaldemokrata Vojvodine saopštila je da će delegacija te stranke sutra prisustvovati komemoaciji, ali i da se oni protive održavanju skupa podrške haškom optuženiku Ratku Mladiću, koji će istog dana biti održan u Banjaluci.

LSV se zalaže da se Srebrenica uvrsti u udžbenike.

"Održavanje skupa podrške Ratku Mladiću u Banjaluci, i to 11. jula, nije samo gruba uvreda žrtava genocida u Srebrenici, nego i još jedan veliki udarac pomirenju, najpre u Bosni i Hercegovini, a zatim i čitavom regionu", navode iz LSV.

U toj stranci smatraju da bi Vlada Srbije trebalo da, kako navode, iskoristi politički uticaj i kod Vlade Republike Srpske izdejstvuje neodržavanje tog skupa.

LDP: Srebrenica je naša sramota i greh

Predsednik LDP Čedomir Jovanović je izjavio danas da je Srebrenica "naša sramota i greh", kao i da bi išao u Srebrenicu koliko god puta treba i poklonio se žrtvama političkog bezumlja.

"Srebrenica je naša sramota i greh. Sramota zvanične politike koja se se iz Beograda širila u najmračnijoj deceniji naše bliske prošlosti i svestan sam da se zbog toga mnogi ne osećaju komforno. Otišao bih tamo koliko god puta treba i poklonio se žrtvama jednog političkog bezumlja. To nije samo moja obaveza kao političara. Najmanje je zbog toga. To je moja obaveza kao čoveka i roditelja, da tamo budem 11. jula. To je najmanje što mogu da učinim", rekao je Jovanović za list Danas.

Jovanović je tako odgovorio, uoči odlaska u Srebrenicu na komemoraciju žrtvama, odgovarajući na pitanje očekuje li da ga kao prošle godine Aleksandar Vulin i Milorad Dodik optuže da koristi događaj za ličnu promociju.

Na pitanje šta bi u kontekstu ovog obeležavanja, zvanični Beograd trebalo da uradi, Jovanović odgovara da se ne radi o tome šta je Beograd mogao da uradi baš povodom ovogodišnjeg obeležavanja.
Pogledaj vesti o: Ratko Mladić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SDA pozvala vlast u RS da zabrani skup podrške Ratku Mladiću

Izvor: RTS, 10.Jul.2017

Stranka demokratske akcije (SDA) pozvala je vlasti Republike Srpske i predsednika Milorada Dodika da zabrane skup podrške haškom optuženiku generalu Ratku Mladiću, zakazan za sutra u Banjaluci, na dan komemoracije srebreničkim žrtvama u Potočarima. ...

Nastavak na RTS...

Godišnjica zločina u Potočarima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jul.2017, 02:34

U Memorijalnom centru u Potočarima, u prisustvu velikog broja građana pristiglih iz svih delova BiH i država regiona, danas je obeležena 22. godišnjica od ratnog zločina nad Bošnjacima u Srebrenici tokom proteklog rata...U Potočarima je ukopana još 71 identifikovana žrtva čija su tela, kako...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.