Sumnjiv put u Kalinovnik

Izvor: Glas javnosti, Beta, 02.Avg.2009, 21:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sumnjiv put u Kalinovnik

BEOGRAD - Penzionisani pilot Vojske SCG Stanko Ristić, kome se sudi za pomaganje u skrivanju Ratka Mladića, prekjuče je uhapšen zbog opasnosti od bekstva! Kako Kurir ekskluzivno saznaje, njega su u petak popodne uhapsili pripadnici SBPOK na njegovom porodičnom imanju u selu LJuba kod Šida i sproveli ga u Okružni zatvor u Beograd.

U samici 162 dana

Ristić je već tokom 2006. godine proveo ukupno 162 dana u pritvoru, uglavnom u samici. Optužnica protiv njega >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << i još desetoro „jataka“ podignuta je u julu iste godine, a suđenje je počelo krajem septembra.

Penzionisani pukovnik Vojske Republike Srpske Jovo Đogo, koji je preminuo letos posle teške bolesti, nalazio se na čelu optužnice kao organizator cele operacije skrivanja od 2002. godine, kada je Mladić napustio vojne objekte, pa do kraja 2005. godine. Optuženi su, navodno, pronalazili i iznajmljivali sigurne stanove na teritoriji Beograda, u kojima se on skrivao. Posle smrti Đoga, u ponovljenom postupku sudi se Stanku i Predragu Ristiću, Saši Badnjaru, vodniku Vojske RS i nekadašnjem Mladićevom vozaču. Zatim Ratku Vučetiću, penzionisanom kapetanu bojnog broda, LJiljani Vasković i njenoj deci, Tatjani i Bojanu, pa Borislavu Ivanoviću, Marku Lugonji i Blagoju Govedarici.

Junačke pesme i špijuni

Naše suđenje je proglašeno zatvoreno za javnost, navodno zbog neke državne tajne! Na prvom ročištu, kako je svojevremeno naveo Ristić u intervjuu za jedan nedeljnik, sede sudija, tužilac, mi optuženi sa advokatima i tri tipa za koje ne znamo ko su!

- Skočili smo Đogo i ja i pitamo ko su, zašto su ovde, u kom svojstvu, a jedan od njih kaže: „Ja ću gospodinu sudiji posle objasniti“. Kasnije smo čuli da je ovu trojku sačinjavao po jedan čovek iz BIA, Fonda za humanitarno pravo i predstavnika američke ambasade koji nije progovarao, ali je sve pratio sa razumevanjem - otkrio je Ristić.

Švalerisanje i kartanje

Ristić je tokom suđenja negirao da je zajedno sa sinom Predragom iznajmljivao stanove za skrivanje Mladića, već da bi se on i Jovo Đogo provodili sa švalerkama!

- Prvi stan u Jurija Gagarina 183 iznajmio sam na molbu Đoga i to preko „halo oglasa“. Nije mi rekao zašto mu je potreban stan, ali sam pretpostavio. Poznajući njega, bio sam ubeđen da mu treba za švalerisanje. Pare za kiriju mi je dao on lično. I ja sam četiri ili pet puta odlazio u taj stan, što zbog švalerisanja, što zbog kartanja sa društvom - objasnio je Ristić.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.