Šta Mladićev hod govori lekarima

Izvor: Politika, 27.Maj.2011, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta Mladićev hod govori lekarima

Slabost nogu i ruku spada u simptome šloga, kao i poremećaj vida i govora

Zdravstveno stanje Ratka Mladića je stabilno i on je sposoban da učestvuje u pretkrivičnom postupku, to jest sposoban je za davanje iskaza pred istražnim sudijom, nezvanično saznaje „Politika” u Ministarstvu pravde. Mladića je pregledalo pet lekara Okružnog zatvora u Beogradu, koji su procenjivali njegovo stanje, a rađena mu je i analiza krvi, EKG i druge dijagnostičke procedure. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

– Mladić je pod terapijom i nadzorom stručnjaka. On ima pravo da traži pregled lekara kad god poželi. Pravilo je takvo da ako se ispostavi da naši lekari nisu u mogućnosti da obave neku proceduru možemo ga poslati na lečenje u Vojnomedicinsku akademiju, jer sa ovom klinikom imamo potpisan sporazum – kažu u Ministarstvu pravde.

Lekari objašnjavaju da moždani udar može da se pojavi u dva oblika. U 80 do 85 odsto slučajeva reč je o infarktu mozga, koji je posledica zapušenja krvnog suda koji dovodi krv do mozga, a uzrok šloga u 15 do 20 odsto slučajeva su moždana krvarenja, koja su najčešće posledica visokog krvnog pritiska i pucanja aneurizme, najvećeg krvnog suda.

– Videla sam snimak na televiziji kada je Mladić doveden na saslušanje, ali na osnovu toga ne može se proceniti njegov zdravstveni status. Vidljivo je da loše izgleda i da se teško kreće, pa pretpostavljam da, ako je imao moždani udar, ima još neki problem. Često se dešava kod osoba koje dožive šlog da imaju tegobe zbog „udruženih dijagnoza”. Nikada se ne zna kako će teći oporavak, jer se neko brzo oporavi, a neko nikad – objašnjava dr Nevenka Dimitrijević, iz Saveza sindikata lekara i farmaceuta.

Simptomi šloga su oduzetost, slabost ili trnjenje leve ili desne ruke i noge, poremećaj vida, ispadi u vidnom polju, poremećaj govora, zaplitanje pri govoru i nerazumevanje priče sagovornika, vrtoglavice i nemogućnost održavanja balansa, glavobolja i povraćanje.

Mnogi su uvereni da bi o zdravstvenom stanju Mladića najviše informacija mogao da ima ministar zdravlja profesor dr Zoran Stanković, jer je ratni komandant VRS dolazio u VMA. Ministar zdravlja juče nije želeo da komentariše hapšenje najpoznatijeg haškog optuženika, koga je kao lekar poznavao tokom devedesetih godina.

„Neki potenciraju moje prijateljstvo s Ratkom Mladićem, a ja kažem da sam imao profesionalni odnos sa njim, jer sam uradio obdukciju tela njegove kćerke”, rekao je u nedavnom intervjuu za „Politiku” dr Stanković.

O tome kakve je sve zdravstvene probleme imao Mladić i gde se nalazi njegov zdravstveni karton poslednjih godina dosta se spekulisalo, a institucije su prebacivale odgovornost s jedne na drugu. U januaru 2006. godine oglasila se VMA, sa tvrdnjom da se Mladićev karton ne nalazi kod njih i da je poslednji generalov medicinski nalaz od 14. novembra 1997. godine VMA dostavila Nacionalnom savetu za saradnju s Haškim tribunalom 27. decembra 2005. godine. S druge strane, u to vreme je Rasim Ljajić izjavio da zdravstveni karton nije deo Mladićevog vojnog dosijea. Iako su se zdravstvene ustanove ograđivale od toga da se u bilo kojoj od njih njih lečio Mladić u periodu od kada je Haški tribunal tražio njegovo izručenje, podsećamo da je advokat njegove porodice prošle godine izjavio da ima nalaze sa VMA iz 2003. godine!?

Pre nekoliko dana Manojlo Milovanović, nekadašnji Mladićev zamenik, objasnio je da je general krajem rata u BiH doživeo manji moždani udar i da je imao problema i sa bubrezima. On tvrdi da mu je pre 16 godina priznao da zbog tih problema „nekad ne zna da su dva i dva četiri”. O lošem zdravstvenom stanju haškog optuženika nedavno je progovorio jedan vojnik, koji je u izjavama za medije tvrdio da je Mladić imao tri moždana udara a, koliko je njemu poznato, poslednji 1999. godine.

Danijela Davidov-Kesar

objavljeno: 28.05.2011

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Šta Mladićev hod govori ljekarima

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Maj.2011, 11:02

BEOGRAD - Zdravstveno stanje Ratka Mladića je stabilno i on je sposoban da učestvuje u pretkrivičnom postupku, to jest sposoban je za davanje iskaza pred istražnim sudijom, saznaje se u Ministarstvu pravde. Mladića je pregledalo pet ljekara Okružnog zatvora u Beogradu, koji su procjenjivali njegovo...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.