Izvor: Nezavisne Novine, 19.Apr.2017, 17:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj Mladićevih jataka u petak pred Apelacionim sudom

BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu odlučio je da sam izvede ključne dokaze u procesu protiv optuženih za pomaganje u skrivanju haškom optuženiku generalu Ratku Mladiću od 2002. do 2006. godine.

Zbog toga je za petak, 21. april, zakazao drugostepeni pretres odnosno suđenje nakon kojeg bi trebalo da donese pravosnažnu odluku u ovom procesu koji traje punih 10 godina.

Prošle godine u martu, Prvi osnovni sud je donio, drugu prvostepenu presudu u tom slučaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << kojom je odbio optužbe protiv svih optuženih zbog nastupanja apsolutne zastarjelosti krivičnog gonjenja.

Prvu presudu kojom su optuženi bili oslobođeni ili su optužbe protiv njih bile odbijene zbog zastarjelosti, bila je ukinuta pa se suđenje ponovilo po nalogu Apelacionog suda.

Apelacioni sud sada treba da na drugostepenom glavnom pretresu razmotri slučaj i donese pravosnažnu presudu.

Inace, sudski proces protiv "Mladićevih jataka" počeo je 2007. godine, a svi optuženi osim generala Marka Lugonje, negirali su da su pomagali Mladiću u skrivanju.

Optuženi za skrivanje Mladića su mahom izbjeglice iz BiH.

Optužnicom im je stavljeno na teret da su, u razlicitim periodima od 2002. do 2006. godine, pomagali Mladiću da ne bude otkriven, iako su znali da je Haški tribunal izdao nalog za njegovo hapšenje.

Kao glavni organizator jataka, u optužnici je ranije bio označen oficir Vojske Republike Srpske Jovo Ðogo, ali je on u toku procesa preminuo.

Optuženi za skrivanje Mladića u ovom slučaju su Stanko Ristić, Ljiljana Vasković, Borislav Ivanović, Predrag Ristić, Saša Badnjar, Ratko Vučetić, Tatjana Vasković Janjušević, Bojan Vasković, Marko Lugonja i Blagoje Govedarica.

Govedarica je ranije pravosnažno osuđen zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija na šest mjeseci zatvora, uslovno na dvije godine.

Jataci koji su krili Mladića poslije 2006. do njegovog hapšenja pet godina kasnije 26. maja 2011, sklopili su sporazum o priznanju krivice s Tužilaštvom za ratne zločine, na uslovne kazne zatvora.

Mladić je uhapšen u Srbiji nakon višegodišnjeg skrivanja u maju 2011. godine, i izručen Haškom tribunalu gdje mu je zimus okončano suđenje i očekuje se prvostepena presuda.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Karadžić traži pravednu presudu a ne "očekivanu"

Izvor: RTS, 20.Apr.2017, 12:53

Haški optuženik Radovan Karadžić zatražio je od Žalbenog veća Tribunala da preinači presudu kojom je osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti u BiH i da donese pravednu odluku. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.