Slučaj Ace Tomića u Tužilaštvu za ratne zločine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Nov.2010, 15:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj Ace Tomića u Tužilaštvu za ratne zločine

BEOGRAD -

Tužilaštvo za ratne zločine preuzelo je spise predmeta generala Ace Tomića i još četiri bivša oficicira osumnjičena za pomaganje u skrivanju haškog optuženika Ratka Mladića, izjavio je danas Tanjugu zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

Vekarić je precizirao da će Tužilaštvo nakon razmatranja dokumentacije odlučiti da li će podneti zahtev za sprovođenje istrage u tom predmetu.

Vekarić je napomenuo da je predmet preuzet >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od redovnog tužilastva posle razgovora obavljenih sa republičkim javnim tužiocem.

Posle promene Zakona o organizaciji i nadležnosti za procesuiranje krivičnih dela ratnih zločina poznatog kao "Zakon o jatacima", krivično gonjenje pomagača učiniocima tih dela prešlo je u nadležnost Tužilaštva za ratne zločine.

Drugo opštinsko javno tužilaštvo podnelo je 2006. godine zahtev za proširenje istrage protiv Tomića, Ljubiše Vukovića, Dragana Živanovića, Branislava Puhala i Nebojše Pavkovića u okviru postupka protiv 11 optuženih za pomoć učiniocu posle izvršenja krivičnog dela (od kojih je jedan u međuvremenu preminuo).

Ovaj zahtev je avgusta 2007. godine povučen iz istrage, jer je Tužilaštvo, u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom, nastavilo da radi na prikupljanju informacija u tom predmetu, izjavio je u decembru te godine tadašnji postupajući tužilac Branko Stamenković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.