Ratko Mladić hoće do grobova porodice

Izvor: Mondo, 08.Dec.2018, 10:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ratko Mladić hoće do grobova porodice

Prvostepeno osuđeni ratni zločinac general Ratko Mladić zatražiće od Mehanizma u Hagu da ga pusti na četiri dana da bi obišao grob majke i nedavno preminulog bratanca u Kalinoviku, kao i ćerke u Beogradu.

Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Beogradske "Večernje novosti" pišu da je Vlada Srbije juče odlučila da izda garancije da će obezbeđivati Mladića na svojoj teritoriji i vratiti ga nazad >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << u pritvor.

List ističe da su obavljene sve bezbednosne provere i garantuje se da će general biti pod strogom kontrolom nadležnih službi, a garancije je nedavno dala i Srpska.

Traži četiri dana

Pre odluke suda, tužilaštvo ima rok od deset dana da iznese svoje mišljenje o ovom zahtevu, a veće će tek posle toga razmatrati da li da Mladiću dozvoli da obiđe grobove najbližih. Prvobitna namera je bila da Mladić zatraži privremeno puštanje od 10. do 14. decembra da bi prisustvovao davanju 40 dana od smrti najbližeg rođaka, ali će zbog kratkih rokova pokušati da zatraži neka druga četiri dana.

"Novosti" pišu i da je ad hok postavljeno tročlano veće u žalbenom postupku odbilo zahtev tužilaštva da se poništi odluka sudije Žan-Kloda Antonetija o izuzeću sudija Teodora Merona, Karmela Ađijusa i Li Daćuna zbog pristrasnosti, tako da u Mladićevom Žalbenom veću neće biti promena, te će pravosnažnu presudu doneti sudije koje je Antoneti postavio.

Prema pisanju beogradskog dnevnika, zastupnici generela Mladića bi u ponedjeljak, 10. decembra trebalo da podnese i zvaničan zahtev sudskom veću.

Mladićev branilac Dragan Ivetić objašnjava da tužilaštvo više nema pravo na žalbu o tom pitanju.

"Ovo je velika pobeda prava i uspeh odbrane. Očekujemo da će ovo veće biti pravednije i da će general konačno imati fer suđenje, koje je izostalo proteklih godina", rekao je Ivetić za "Večernje novosti".

"Ruski rulet za Mladića u Hagu"

Ivetić je izrazio uverenje da odbrana ima veliku šansu da im bude uvažena žalba na prvostepenu presudu, kojom je Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Doživotna!

Odbrana sada privodi kraju prikupljanje i obradu novih dokaza, raznih dokumenata i svedoka do kojih nisu mogli da dođu tokom suđenja. Njih treba da prilože do kraja godine, kada im ističe rok.

Prema pisanju "Večernjih", tužilaštvo u Hagu krilo je određenu dokumentaciju od odbrane, koja sada analizira te papire tražeći da li ima nešto validno što se može iskoristiti u žalbenom postupku.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Ratko Mladić na slobodi četiri dana?

Izvor: Vesti-online.com, 08.Dec.2018

General Ratko Mladić zatražiće od Mehanizma u Hagu da ga pusti na četiri dana, da bi obišao grob majke i nedavno preminulog bratanca u Kalinoviku, kao i grob ćerke u Beogradu...Tim odbrane generala Mladića bi ovaj zahtev trebalo da podnese iduće sedmice, a ako dobije zeleno svetlo Haga,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.