RATKO MLADIĆ NEĆE PREŽIVETI SUĐENJE?!

Izvor: Kurir, 28.Maj.2011, 09:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RATKO MLADIĆ NEĆE PREŽIVETI SUĐENJE?!

BEOGRAD - Neće živ izaći iz Haga?! Ratko Mladić preživeo je najmanje jedan moždani udar, slabo pokreće desnu ruku, ima simptome demencije (zaboravlja stvari), izgubio je kosu, oronuo je, mršav, pojavile su mu se fleke po koži, a usta su mu iskrivljena.

BEOGRAD - Neće živ izaći iz Haga?!

Ratko Mladić preživeo je najmanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << jedan moždani udar, slabo pokreće desnu ruku, ima simptome demencije (zaboravlja stvari), izgubio je kosu, oronuo je, mršav, pojavile su mu se fleke po koži, a usta su mu iskrivljena. Lekari iz Okružnog zatvora u Beogradu koji su ga pregledali kažu da je njegovo zdravstveno stanje za sada stabilno i da je trenutno sposoban da prati tok suđenja.

S druge strane, dr Gorica Đokić, neurolog iz Instituta za neuropsihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević", kaže za Kurir da bi, ukoliko bi suđenje u Hagu dugo trajalo, Mladić mogao da umre.

- Bez kliničkog pregleda niko ne može da zna stepen oštećenja Mladićevog mozga i krvnih sudova. Ukoliko su ona velika, mogu da dovedu do smrti. Trebalo bi da se prvo proceni njegovo stanje, pa da se na osnovu toga postupa - objasnila je ona.

Njen kolega dr Branko Đurović, načelnik neurohirurgije u beogradskom Urgentnom centru, kaže za Kurir da oduzetost desne ruke ukazuje da je Mladić preživeo moždani udar.

- Kao što smo videli, Mladić je posle hapšenja bio komunikativan, mogao je da se kreće. Najverovatnije je imao takozvani ishemijski moždani udar, i to dela mozga zaduženog za funkcionisanje desne ruke. Pojava demencije (zaboravnosti), iskrivljenost usana, ali i njegovo celokupno stanje ukazuju da je, osim ishemijskog moždanog udara, došlo do takozvane globalne atrofije mozga ili njegovog smežuravanja zbog slabijeg dotoka krvi. Ispod 70 godina starosti do toga mogu da dovedu faktori kao što je konzumacija alkohola, sedativa, ali i život pod stalnim stresom - objašnjava on.

R. Briza - J. Spasić

Posledice moždanog udara:

* u 33 odsto slučajeva nastupa smrt

* oduzetost pojedinih delova tela

* poremećaj govora

* smetnje u koordinaciji pokreta ili u hodu

* psihičke smetnje

Zoran Stanković posetio Mladića

Dr Zoran Stanković, ministar zdravlja, za Kurir nije želeo da komentariše hapšenje Ratka Mladića niti njegovo zdravstveno stanje.

- Za njegovo zdravstveno stanje odgovoran je istražni sudija koji mu je odredio pritvor i koji će, svojom naredbom, odrediti i ustanovu, pored bolnice Okružnog zatvora, u kojoj će se Mladić lečiti - kaže ministar za Kurir.

Stanković je ranije kazao da je "prijateljstvo sa Mladićem i kasnija druženja nešto što ne bih poželeo nikome".

- Obdukovao sam mu ćerku i taj odnos koji se stvorio među nama, kao i odnos koji imam s porodicama čiju sam decu, majke, očeve, najbliže obdukovao, poštovao sam i poštujem do danas - rekao je dr Stanković.

Inače, ministar je juče posetio Mladića, ali tema posete nije saopštena.

Sin Darko: Hoćemo poseban tim lekara

Darko Mladić, sin haškog optuženika Ratka Mladića, najavio je da će porodica tražiti da se Ratko prebaci na VMA zbog veoma lošeg zdravstvenog stanja.

- On se jako loše oseća, teško komunicira, desna ruka mu je skoro oduzeta, ne može da se služi prstima i nema osećaj u desnoj strani tela. Rekao nam je da su mu urađeni pregled srca i snimak mozga, koji je pokazao da ima dva ožiljka od moždanog udara. Tražićemo da ga pregleda poseban tim lekara, koji će se konsultovati s ruskim kolegama - izjavio je mlađi Mladić.

Prema njegovim rečima, Ratko je rekao da nije kriv za ono što ga oni optužuju, a porodica se plaši da neće biti u mogućnosti da dokaže da je nevin, s obzirom na njegovo zdravstveno stanje.

(M. M.)
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.