Izvor: B92, 25.Nov.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokar: Mladiću će biti suđeno

Brisel, Beograd -- Ratku Mladiću će se suditi i u slučaju da Haški sud prestane da radi pre njegovog hapšenja, izjavio je donedavni predsednik Tribunala Fausto Pokar.

Sudija Pokar je u Briselu za agenciju Beta objasnio da će ostati jedno sudsko veće koje će moći da sudi svim preostalim haškim optuženicima u bekstvu i da je dogovor o tome postignut u Savetu bezbednosti UN, iako se veruje da su vlasti u Beogradu rešene da što pre pronađu i uhapse Mladića >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i drugog odbeglog haškog optuženika Gorana Hadžića.

Pokar je učestvovao na okruglom stolu o "Pravdi, pomirenju i integraciji u EU na zapadnom Balkanu: nasleđu Haškog suda", i stavio do znanja da će Haški sud okončati sva preostala suđenja, uključujući slučaj Radovana Karadžića, pre nego što završi svoj rad krajem 2010. godine.

Na pitanje šta će se dogoditi ako Mladić i Hadžić dotle ne budu uhapšeni, donedavni predsednik Haškog suda je objasnio da će ostati sudska struktura koja bi vodila postupak i posle tog roka.

Sam postupak bi mogao da se vodi, po rečima Pokara, i u prostorijama Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, ako Haški sud za bivšu Jugoslaviju prestane da postoji.

Zamenik direktora Direktorata za proširivanje u Evropskoj komisiji Jan Truščinski takođe je u raspravi naglasio uverenje da će Mladić i Hadžić u vrlo dogledno vreme biti uhapšeni, rekavši da to potvrđuje rešenost srpske vlade i, naročito, dosad preduzeti "ključni koraci", poput hapšenja Karadžića.

Direktorka beogradskog Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić je na okruglom stolu, koji je organizovao Centar za evropske studije u Briselu, podvukla da Srbija želi da uhapsi Mladića i Hadžića, ali je upozorila na probleme za realizaciju te želje.

Napomenula je da činjenica da srpske vlasti sada neprestano ponavljaju da ne znaju gde je Mladić svedoči o tome da u državnim strukturama ipak i dalje ima elemenata koji uspevaju da spreče napore za pronalaženje haških optuženika.

Zamoljena da pobliže objasni ovakvu ocenu, Nataša Kandić je Beti rekla da "postoje neke prepreke za koje vlast nema moć da ih prevlada u ovom trenutku".

"To je sigurno u okviru državnog aparata, jer ne postoji ništa što nije u sklopu državnog aparata a da ima takvu snagu".

"To verovatno predstavlja neko nasleđe", dodala je Nataša Kandić, napomenuvši da "od pobede Miloševića mi svud imamo u institucijama jedno veliko teško nasleđe".

Kandićeva je rekla da se u slučaju Karadžića pokazalo da je nova vlast uspela da pokaže da ima snagu i moć, ali da se u slučaju Mladić ispostavlja da postoje neka ozbiljna ograničenja "ako najviši predstavnici naše vlasti stalno ponavljaju kako ne znaju i nemaju informaciju" gde su haški optuženici.

"Unutar institucija države postoje ozbiljne prepreke koje oni koji bi trebalo da imaju potpunu političku moć, ne mogu da prevaziđu i reše taj problem", zaključila je Nataša Kandić.

Doris Pak podržava tužilaštvo

Šefica delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Doris Pak podržala je rad Tužilaštva za ratne zločine.

Doris Pak je pokazala posebno interesovanje za aktivnosti Tužilaštva za ratne zločine, progon počinilaca ratnih zločina, saradnju tužilaštva sa Haškim tribunalom i tužilaštvima u regionu, ali i za saradnju državnih organa u okviru realizacije Akcionog plana za lociranje, hapšenje i transfer haških optuženika.

Ona je izrazila zabrinutost za ličnu bezbednost tužioca Vukčevića i pozitivno ocenila rad tužilaštva, posebno tužioca za ratne zločine, stoji u saopštenju.

Vukčević je upoznao Doris Pak i njene saradnike sa aktivnostima tužilaštva i istakao da su pretnje deo posla, ali da je važnija sve šira podrška građana Srbije procesuiranju ratnih zločina.

On je obavestio Doris Pak i o svojoj poseti glavnoj tužiteljki Albanije Ini Rama i naporima da se istraži sudbina više od 300 nestalih Srba i drugih nealbanaca u logorima na severu Albanije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.