Nisam jatak, već farmer!

Izvor: Glas javnosti, 29.Avg.2009, 09:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nisam jatak, već farmer!

BEOGRAD - Penzionisani pilot Vojske SCG Stanko Ristić, jedan od desetoro optuženih za skrivanje Ratka Mladića, uhapšen je juče tačno u podne u jednom kafiću u blizini beogradske Palate pravde, nakon što je Drugi opštinski sud u sredu doneo rešenje o ponovnom određivanju pritvora.

Prema saznanjima našeg lista, Ristića su priveli pripadnici policije iz Odeljenja za ratni zločin i sproveli ga najpre u policijsku stanicu u Ulici 29. novembra. Samo sedam dana od izlaska >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << iz Centralnog zatvora u kojem je proveo tri nedelje, zbog navodne opasnosti od bekstva, ovaj put mu je uručeno rešenje na 60 dana pritvora po tri osnova - opasnosti od bekstva, uticaja na svedoke i zbog mogućeg ponavljanja dela. Neposredno pre hapšenja Ristić je u izjavi za naš list istakao da ništa od toga ne stoji, pogotovo da je imao bilo kakve kontakte sa odbeglim komandantom Vojske Republike Srpske za vreme boravka na Fruškoj gori.

Lociraće ga

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom Rasim LJajić i član Akcionog tima za lociranje i hapšenje haških begunaca izjavio je juče da je „slučaj Mladić“ i dalje jedino otvoreno pitanje Srbije i Haškog suda.

- O toj temi ne vredi više razgovarati i treba sačekati konačni epilog, a to je hapšenje. Za sada nismo u poziciji ništa pametnije da kažemo, osim tih uobičajenih fraza koje ponavljamo i zbog kojih nas često ismejavaju, jer ne možemo da pričamo da smo bili u ovoj ili onoj akciji, ili pratimo ovoga ili onoga. Preostaje nam da sačekamo konačni epilog, u uverenju da će se to i dogoditi do kraja ove godine, kako je ranije najavljivano - istakao je LJajić.

Ne bežim

- Ne znam zaista koliko puta da ponovim da Mladića nisam video godinama i da nemam pojma gde se nalazi. Na Fruškoj gori imam imanje i farmu koza i zbog toga sam se faktički tamo preselio. Sve ovo što me je u poslednje vreme zadesilo doživljavam kao politički progon, pošto sam član Srpske radikalne stranke. Van svake logike je da sam hteo da pobegnem, jer sam išao od početka godine nekoliko puta u Kalinovik u posetu roditeljima pokojnog Jove Đoge. Da sam imao tu nameru onda bih je ostvario davno, a ne bih se već tri godine redovno odazivao na sve sudske pozive. Najteže od svega mi pada to što je moja porodica pod stalnom prismotrom i što žive u stresu - ogorčeno je prokomentarisao preksinoć Ristić u iščekivanju hapšenja.

Bez kontakta

NJegov sin Predrag, takođe optužen za skrivanje najtraženijeg haškog begunca, potvrdio nam je juče da je Stanko uhapšen po rešenju u kojem se kao najkonkretniji dokaz navodi da je 1. jula putovao u Republiku Srpsku „s namerom da utiče na svedoka Miodraga Stanića“.

- Ne navodi se uopšte zbog čega se smatra da postoji opasnost od ponavljanja dela, niti da je imao neke nove kontakte sa Mladićem. Takođe, nema objašnjenja na koji način je hteo da pobegne, ali se tvrdi da je 1. jula otputovao u Kalinovik u nameri da utiče na tog misterioznog svedoka, koji se nikad nije pojavio na suđenju, a koji navodno živi u Sarajevu! Moj otac ni jedan sekund nije proveo u Sarajevu i zaista je teško pronaći drugu reč za ovo što se dešava, sem da je u pitanju perfidna laž - smatra Predrag Ristić.

Svedok Miodrag Stanić zvanično je bio pripadnik jedinice za obezbeđenje generala Mladića do 31. marta 2002. godine, a potom je službovao u VRS do kraja decembra 2005. godine. Upravo na osnovu njegovog svedočenja MUP-u Bosne i Hrecegovine razotkrivena je mreža Mladićevih navodnih „jataka“ u Beogradu. Međutim, posle te izjave Staniću se izgubio svaki trag. Nijedan put se nije pojavio pred sudom da kao ključni svedok ponovi svoj iskaz, niti postoje podaci da je mu je uručen poziv za svedočenje. Upravo zbog te činjenice, po mišljenju stručne javnosti, tužilaštvo je ostalo „kratkih rukava“ u pokušaju dokazivanja krivice optuženih.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.