Moba u čast generala Ratka Mladića

Izvor: Vostok.rs, 01.Avg.2019, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moba u čast generala Ratka Mladića

Gvozno polje  ispod samih vrhova Treskavice kod Kalinovika bilo je mesto memorijalne kosidbe. Veterani rata 1992-1995. godine, ali i drugi građani iz Hercegovine i Sarajevsko-romanijske regije okupili su se na Gvozno polje kako bi se i ove 2019. godine sjetili teških ratnih trenutaka i događaja. foto: facebook.com/hercegovinaraj Prisjetili su se 1993. godine kada je održana prva ratna moba-kosidba kako bi se pomoglo lokalnom stanovništvu i samoj vojsci u ishrani stoke i obezbjeđivanju neophodne hrane za vojsku i narod, a što je bilo veoma bitno u vrijeme nametnutih sankcija Republici Srpskoj. Ovogodišnju memorijalnu manifestaciju posjetio je i Visokopreosvećeni mitropolit dabrobosanski Gospodin Hrizostom sa sveštenstvom koje je prethodno služilo svetu liturgiju u Kalinoviku, prenosi Mitropolija Dabrobosanska. Potom je sedmu godinu zaredom održana manifestacija Dani koševine Gvozno-moba-ozon 2019, na kojem su snage odmjerili kosci pristigli iz raznih krajeva Republike Srpske, među kojima i Savo Vlačić iz Han Pijeska i Gojko Lopatić iz Mokrog. foto: facebook.com/hercegovinaraj Obojica godinama dolaze na Gvozno kako bi se očuvalo sjećanje na 1993. godinu kada su pripadnici Vojske Republike Srpske, predvođeni generalom Mladićem, pomogli narodu kalinovačkog kraja da pripreme ljetinu, te su poručili da će to činiti sve dok budu mogli. Gvozno polje, Kalinovik - Moba u čast Generala Ratka Mladića 2019.-te pic.twitter.com/FI34uzVTJB
— NemanjaRepublika Srpska,Hercegovina (@Hercegovac77) July 30, 2019 Sin generala, Darko Mladić prenio je poruku svoga oca da srpski narod, nakon što je toliko dao za stvaranje Republike Srpske, sada treba da je gradi i jača, a da političke razmirice rješava dijalogom u institucijama i uz poštovanje zakona.  

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.