Mladić traži pomeranje roka zbog Vindouza

Izvor: BKTV News, 28.Apr.2014, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladić traži pomeranje roka zbog Vindouza

Branioci generala Ratka Mladića zatražili su da za tri nedelje bude odložen početak dokaznog postupka odbrane, koji je ranije zakazan za 13. maj.

U danas objavljenom zahtevu, Mladićeva odbrana je kao razlog navela to što zbog tehničkih problema u sudskom kompjuterskom sistemu nije mogla da na vreme pripremi i obelodani sve dokumente koje će upotrebiti u svom dokaznom postupku.
Kako piše u zahtevu, ti problemi su nastali usled prelaska tribunalove kompjuterske >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << mreže sa operativnog sistema XP na vindouz 7 (Windows 7).  Tužilaštvo je, u odgovoru, zatražilo da se o zahtevu odbrane održi rasprava u sudnici, upozoravajući da bi odlaganje početka izvođenja dokaza od brane dovelo do odugovlačenja celog suđenja.
Tribunal je 15. aprila odbio Mladićev zahtev da, na polovini suđenja, bude oslobođen optužbi za genocid nad Muslimanima i Hrvatima tokom rata u BiH, 1992-95.
Raspravno veće Tribunala ocenilo je da je, u nedavno završenom dokaznom postupku, tužilaštvo izvelo dovoljno dokaza protiv Mladića po svih 11 tačaka optužnice. Bivši komandant Vojske Republike Srpske optužen je za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmere genocida; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Predsedavajući sudija Alfons Ori (Alphons Orie) je, saopštavajući odluku pretresnog veća, naglasio da su tužioci predstavili dovoljno dokaza po svim tačkama optužnice, na koje će Mladićeva odbrana imati prilike da odgovori u nastavku procesa.
U dve tačke, general Mladić optužen je za genocid, a preostalne mu na teret stavljaju progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, prisilno premeštanje stanovništva, nezakonite napade na civile i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.
Ta krivična dela, kvalifikovana kao zločini protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, počinjena su u 15 opština širom BiH.
Izlažući Mladićev zahtev za oslobađanje, njegov pravni zastupnik Dejan Ivetić je, sredinom marta, rekao da optuženi i odbrana “jedva čekaju” da u svom dokaznom postupku razotkriju “sve neistine” tužilaštva i njegovih svedoka.
“Kada izloži istinu, general Mladić će pokazati da je nevin… General Mladić nikada nije imao nameru, niti je naredio počinjenje zločina… Delovao je časno u odbrani svoje zemlje i svog naroda”, podvukao je Ivetić.
Proces generalu Mladiću počeo je u Hagu 16. maja 2012. Tužioci su pred sudije izveli 164. svedoka, a još toliko svedočenja uveli su u spis u pisanom obliku. Mladićeva odbrana najavila je da će u svom dokaznom postupku izvesti približno isti broj svedoka i da će joj za to trebati otprilike isto vremena koliko je utrošilo tužilaštvo.
Izvor: beta.rs
Tweet
Pogledaj vesti o: Ratko Mladić

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.