Mladić se izvinio u sudnici

Izvor: B92, 24.Avg.2012, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladić se izvinio u sudnici

Hag -- Optuženi Ratko Mladić izvinio se danas na suđenju pred Tribunalom u Hagu zato što je vređao svedoka optužbe Ernauta van Lindena.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske, optužen za genocid nad nesrbima u BiH, "izvinjenje svima" je uputio preko svog advokata Branka Lukića u delu današnje rasprave zatvorenom za javnost, ali je sudija Bakone Moloto >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kasnije to obelodanio u sudnici.

Kako se moglo čuti na galeriji za publiku, Mladić je u ponedeljak, dok mu je mikrofon bio isključen, Van Lindena nazvao "špijunom CIA" i "lažljivom džukelom", nepovezano govoreći da "nije brojao mrtve Srbe" i da "jašući tomahavke ubijaju sirotinju".

Advokat Lukić danas je tvrdio da su Mladićeve "preterane reakcije" na Lindenovo svedočenje izazvane, između ostalog, njegovim narušenim zdravstvenim stanjem. Podsećajući da je optuženi preživeo tri moždana udara, branilac je rekao da se Mladić zbog toga lako brzo uzbuđuje.

Po rečima Lukića, Mladić je bio "vrlo uznemiren" Van Lindenovim iskazom,koji je smatrao lažnim.

Odbrana je sugerisala da su preterane reakcije optuženog izazvane i time što je on u sudnici "umoran, gladan i bolestan", pošto "ima problema sa hranom" u sudskom pritvoru, a "ne može sam sebi pripremati doručak".

Advokat Lukić obećao je da će odbrana učiniti sve da spreči Mladićeve preterane reakcije u sudnici.

Sudija Moloto to, medjutim, nije prihvatio kao objašnjenje. "Recite svom klijentu da se mora primereno ponašati, ako želi da prati proces... Neka sedi ćutke i prestane da vredja svedoke. Ako želi nešto da vam kaže, neka kaže tiho ili vam pošalje cedulju. Ukoliko se ne bude ponašao primereno, ovaj sud može preduzeti mere", upozorio je odbranu predsedavajući sudija.

Mladićeva odbrana je danas završila unakrsno ispitivanje bivšeg evropskog mirovnog izaslanika Kolma Dojla.

Branilac Dragan Ivetić sugerisao je da je u proleće 1992, kada je Dojl bio na dužnosti u Sarajevu, Vojska Republike Srpske artiljerijom gađala zgradu Televizije Sarajevo zbog toga što su iz nje delovale muslimanske paravojske. Dojl je, međutim, rekao da je u to vreme često bio u zgradi TV Sarajevo, ali da nikada nije video vojnike, niti dokaze da se iz zgrade otvara vatra.

Suđenje generalu Mladiću nastavlja se u ponedeljak, 27. avgusta. Bivši komandant VRS optužen je za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i

uzimanje vojnika Unprofora za taoce, 1992-95. godine.
Pogledaj vesti o: CIA

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.