Mladić nije u stanju da priča, saslušanje prekinuto

Izvor: Glas javnosti, 27.Maj.2011, 00:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladić nije u stanju da priča, saslušanje prekinuto

BEOGRAD - Istražni sudija Odeljenja beogradskog Višeg suda za ratne zločine prekinuo je saslušanje haškog optuženika Ratka Mladića zbog teškog psihofizičkog stanja uhapšenog, izjavio je njegov advokat Miloš Šaljić.

Šaljić je novinarima ispred Specijalnog suda rekao da je istražni sudija Milan Dilparić pokušao da razgovara sa Mladićem, ali da nije uspeo jer bivši ratni vođa bosanskih Srba nije mogao da komunicira.

Istražni sudija čak nije uspeo da uzme >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << ni lične podatke od Mladića, rekao je Šaljić, i dodao da je Mladić više puta pokušao da se obrati tužiocima, posebno zameniku tužioca Brunu Vekariću.

Prema tvrdnjama advokata, Mladić je na saslušanju govorio nepovezano. Šaljić je rekao da će Mladića večeras pregledati lekari tvrdeći da taj pregled nije obavljen ranije kako je saopšteno. Advokat očekuje da će sutra istražni sudija ponovo pokušati da sasluša Mladića.

Govoreći o psihofizičkom stanju Mladića, Šaljić je rekao da je on svestan da je uhapšen i gde se nalazi, kao i da je rekao da ne priznaje Haški tribunal.

Šaljić je dodao da Mladić, iako je prilikom današnjeg hapšenja, bio naoružan, nije želeo da upotrebi oružje. Mladić je, prema rečima njegovog advokata, pitao za svoju porodicu. Šaljić je rekao i da će porodica u petak da poseti Mladića.

Saslušanje se nastavlja, Mladić pod lekarskim nadzorom

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je da će saslušanje haškog optuženika Ratka Mladića biti nastavljeno u petak, ali nije želeo da govori o saslušanju koje je prekinuto.

Vekarić je novinarima ispred Specijalnog suda u Beogradu rekao da je potvrđen identitet Mladića i da se dalje sprovodi procedura izručenja u skladu sa zakonom Srbije.

On je naveo da se Mladić "drži svog stava" koji je opšte poznat u javnosti, ali nije precizirao o čemu je reč.

Zamenik tužioca je istakao da je bivši ratni vođa bosanskih Srba pod stalnim lekarskim nadzorom.

Ratko Mladić uhapšen je danas u akciju koju su kordinisano izveli pripadnici BIA i Službe za otkrivanje ratnih zločina. Hapšenje je navodno usledilo nakon dojave da Komadić raspolaže nekim identifikacionim oznakama Ratka Mladića kojem je i fizički vrlo sličan. U toku je provera identiteta i DNK analiza.

Tadić: Skinuta ljaga sa Srbije

"U ime republike Srbije obaveštavam vas da je danas tokom jutarnjih sati uhapšen Ratko Mladić u akciji koju su izvele koordinisano BIAa i sluzba za otkrivanje ratnih zločina", rekao je Tadić na vanrednoj konferenciji za štampu.

"Okončali smo jedan težak period naše istorije i skinuli ljagu sa Srbije i pripadnika srpskog naroda gde god da žive", rekao je Tadić.

"Smatram da je ova akcija pokazala da su službe Republike Srbije učinile ovu zemlju sigurnom i obezbedile vladavinu prava i da je nas rad na traganju za opstuženim aza ratne zločine obezbedio da Srbija podigne svoj moralni kredibilitet u međunarodnoj javnosti i da se svi ukupni bezbenostni kapaciteti podignu na viši nivo. Najveći posao obavila je BIA", rekao je Tadic

Dobro je za Srbiju da je i ova stranica istorije zatvorena, naveo je Tadić.

Optužnica protiv Mladića podignuta je pred Haškim tribunalom 1995. godine, a u bekstvu je zvanično od kraja 1996.

Predsednik Srbije je izrazio uverenje da će ovim pasti u vodu svi zaključci glavnog haškog tužioca Serža Bramerca.

Ovim se ne završava istraga u Srbiji o tome ko mu je pomagao, naveo je predsednik i poručio da "svi koji to jesu činili biće procesuirani pred istraznim organima".

Komentarišući činjenicu da je vest o hapšenju Mladića objavljena istog dana kada u Beograd dolazi visoka predstavnica EU Ketrin Ešton Tadić je rekao da je visoka predstavnica jedna od onih koja je verovala u Srbiju.

"Želim da joj se zahvalim na tome", kazao je predsednik SRbije.

Ne očekujem da Srbija zbog ovoga zapadne u političku nestabilnost, a svako ko pokuša tako nešto biće uhapšen i gonjen, rekao je Tadić, odgovarajući na pitanje da li očekuje nerede posle hapšenja Mladića .

Tužilaštvo: Srbija ispunila moralnu obavezu

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije saopštilo je danas da je Srbija hapšenjem haškog optuženika Ratka Mladića ispunila moralnu obavezu prema žrtvama i njihovim porodicama.

U saopštenju se ističe da je Mladićevim hapšenjem zadovoljena pravda, jer su žrtve ratnih zločina i njihove porodice dugo čekale na taj trenutak.

"Pokazali smo privrženost vrednostima koje dele Evropa i ceo svet. Ponosni smo što u ovom trenutku vraćamo teret prošlosti tamo gde mu je mesto, u mračne devedesete. Buduće generacije ove zemlje su konačno dobile svoju šansu", navodi se u saopštenju.

Mladićevi jataci oslobođeni

Bivši oficiri Vojske Republike Srpske Marko Lugonja Ratko Vučetić, Jovo Đogo, Tatjana Vasković, kao i njena majka i brat - Ljiljana i Bojan Vasković, penzionisani pukovnik VSCG Stanko Ristić, Blagoje Govedarica, Saša Badnjar, Predrag Ristić i Borisav Ivanović uhapšeni su 2006 godine zbog sumnje da su skrivali Ratka Mladića. Optužnica protiv njih jedanaestoro, kao i protiv Mileve Ivanović, koja je u međuvremenu preminula u Beogradu , podignuta je 14. jula 2006. godine.

Optuženima se sudilo od 2006. godine, ali je suđenje bilo u više navrata prekidano pošto se bivši Drugi opštinski sud dva puta oglašavao nenadležnim za vođenje tog postupka, a u međuvremenu je umro i prvooptuženi Jovan Đogo. Jataci su 9 decembra 2010 godine oslobođeni optužbe za pomaganje u skrivawu Ratka Mladića.

Sud je jedino tada optuženog Blagoja Govedaricu osudio na šestomesečnu uslovnu kaznu zatvora zbog nedozvoljenog držanja pištolja CZ-99.

Krio se među svojim zemljacima

Beogradski mediji objavili su informaciju, koju je i kasnije potvrdio predsednik Srbije Boris Tadić da se Ratko Mladić krio pod lažnim imenom Milorad Komadić u selu Lazarevo kod Zrenjanina.

Interesantno je da se Ratko Mladić krio u selu u kome su do Drugog svetskog rata isključivo živeli Nemci, da bi zatim selo bilo kolonizovano od strane ratnih veterana koji su došli iz Bosne i Hercegovine. Danas je to srpsko selo sa 3.450 stanovnika.

"Ratko Mladić uhapšen je danas u akciju koju su kordinisano izveli pripadnici BIA i Službe za otkrivanje ratnih zločina."

Jel se kaze "u akciju" ili "u akciji"?

srbija nestaje i nestace tako i treba kad ima toliko sljama nek izgori

Надам се господо из Гласа Јавности да ме нећете игнорисати и правити цензуру као јуче где сам кометарисао изјаву прашћића дачича.Срамно и јадно шта нам раде овекоовећени непретељи са запада а све узпомоћ београдски усташа и издајника на чијем је челу педеропоглавник tadic.Србијо данас си пала испод дна данас Ђенерал сутра Косово па онда Рашка и Санџак па накрају за посластицу Војводина и шта ћеда остане обећани Београдски пашалук а све захваљујућ малоумницима и издајницима који следе усташкокомунистичку жуту багру и поглавника tadica.Хероји никад неумиру и нестају а то је данас Ђенерал РАТКО МЛАДИЋ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Bravo Tadicu spijunu Amerike i neprijatelju srpskog naroda. Sad ces uci u Evropu sa svojom prljavom dusom punom zla.

Ako si ga uhapsio, nisi morao da kazes da je ratni zlocinac na televiziji, jer to jos nije dokazano.

Tesko Srbiji dok ima takvih srba! Lizi guzicu Americi koja je bombardovala Srbiju nekoliko mjeseci i porusila je gore nego Hitler.

Samo da znas neces ni ti proci bolje od Djindjica. jos gore ce ti biti budi siguran, jer i Ben Laden je sluzio Americi, dok je slusao i sluzio i zivio je a posle je ubijen kao pas. Neka i tebi bude kao sto si zasluzio izrodu...

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.