Mladić i Hadžić ponovo u sudnici

Izvor: B92, 16.Avg.2013, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladić i Hadžić ponovo u sudnici

Hag -- Suđenja Ratku Mladiću i Goranu Hadžiću nastaviće se sledeće sedmice u Hagu nakon tronedeljne letnje pauze.

Na oba suđenja uskoro se očekuje kraj izvođenja dokaza tužilaštva, a početak izvođenja dokaza odbrane sledeće godine.

Suđenje Mladiću za genocid, progon i teror nad stanovnicima Sarajeva i uzimanje međunarodnih posmatrača za taoce nastaviće se u ponedeljak, 19. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << avgusta, a najavljeni su iskazi demografskih stručnjaka.

Tužilaštvo, koje je do sada u okviru suđenja Mladiću ispitalo 130 svedoka, najavilo je da mu je potrebno još oko tri meseca za okončanje dokaznog postupka, dok se sledeće godine može očekivati izvođenje dokaza odbrane.

Kako je najavila portparolka Haškog tribunala Magdalena Spalinska, uskoro se očekuje završetak izvođenja dokaza tužilaštva i u okviru suđenja Hadžiću, koji je optužen za ratne zločine u Hrvatskoj.

"Tužilaštvo trenutno procenjuje da će svog zadnjeg svedoka pozvati do polovine septembra ove godine", kazala je Spalinska za Radio Slobodna Evropa.

Ona je navela da je Veće takođe naložilo da će izvođenje dokaza odbrane početi četiri meseca nakon završetka izvođenja dokaza tužilaštva, ukoliko ne bude zahteva za oslobađanje od optužbi, ili četiri meseca nakon eventualne presude po zahtevu, osim ukoliko takva presuda za ishod ne bude imala oslobađanje od svih optužbi.

Odbrana može da zahteva oslobađanje na polovini suđenja u skladu sa pravilom 98bis Pravilnika o postupku i dokazima Međunarodnog suda, koje predviđa tu mogućnost, nakon izvođenja dokaza tužilaštva, za tačke optužnice za koje odbrana smatra da nisu dokazane.

Suđenje bivšem predsedniku RS Radovanu Karadžiću takođe je trebalo da se nastavi krajem avgusta, ali je odobrena dvomesečna pauza za pripremu odbrane od tačke optužnice koja se tiče genocida u sedam opština u BiH, koja je najpre izbačena, a zatim vraćena u optužnicu.
Pogledaj vesti o: Ratko Mladić

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Sledeće nedelje nastavak suđenja Mladiću i Hadžiću

Izvor: Akter, 16.Avg.2013

Ratku Mladiću i Goranu Hadžiću nastavlja se suđenje sledeće sedmice u Hagu nakon tronedeljne letnje pauze

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.