Mladić i Hadžić mrlja na odnosima

Izvor: S media, 17.Jul.2009, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladić i Hadžić mrlja na odnosima

Predsednik Haškog tribunala Patrik Robinson izjavio da i pored pozitivnih pomaka u saradnji Srbije sa tim sudom ostaje mrlja na odnosima zbog preostala dva optuženika na slobodi, Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

"Od vitalnog značaja je da se ta mrlja otkloni tako što će ta dva begunca biti uhapšena i izručena Tribunalu", rekao je Robinson novinarima u Specijalnom sudu u Beogradu posle razgovora sa predsednikom Okružnog suda Sinišom Važićem.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<
Robinson, koji danas zavrašava svoju prvu zvaničnu posetu Srbiji, istakao je da mu je tokom razgovora sa državnim zvaničnicima pružena puna informacija "o novom političkom raspoloženju koje pokreće Srbiju na posvećenost procesuiranju ratnih zločina i poboljšanje odnosa sa Trbunalom".

Kako je naveo, tokom razgovora donimiralo je pitanje da osudjeni državljani Srbije mogu da služe kaznu u Srbiji i najavio da će to pitanje Tribunal razmotriti ozbiljno i što hitnije.

"Glavna poteškoća u odobravanju tog zahteva je što Statut Trbunala zabranjuje da osudjeni služe kazne u državama bivše Jugoslavije", rekao je on.

Medjutim, istakao je Robinson, posle 16 godina od uspostavljanja Tribunala i zbog istih zahteva Slovenije i Hrvatske "vreme je da se to pitanje revidira".

Predsednik Haškog tribunala je naveo da će zahtev Srbije preneti nadležnima i naglasio da ukoliko nadležni organi odobre moraju biti uvereni da će Srbija obezbediti služenje kazni po najvišim standardima.

Predsednik Okružnog suda u Beogradu Siniša Važić rekao je da poseta delegacije Haškog tribubala za Srbiju ima mnogo značaja pre svega u istrajavanju na vodjenju postupaka za ratne zločine ali i osnaživanju konkretne stručne saradnje Srbije i Haškog tribunala.

Predsednik Robinson je, kako je naveo Važić izrazio spremnost da se Veću za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu omogući da pristupi bazi podataka suda Haškog tribunala što do sada nije bilo moguće.

"Dobili smo uveravanja da će uslovi za to u relativno kratkom roku biti ispunjeni", rekao je predsednik Okružnog suda u Beogradu.

Tokom dvodevne posete Srbiji Robinson se sastao i sa predsednicom Vrhovnog suda Srbije Natom Mesarović, predsednikom Nacionalnog Saveta za saradnju sa Haškim trubunalom Rasmom Ljajićem, tužiocem za ratne zločine Srbije Vladimirom Vukčevićewm i ministarkom pravde Snežanom Malović.



Srbija ima mogućnosti da osudjeni u Hagu izdržavaju kaznu




Ministarka pravde Snežana Malović izjavila da je tokom današnjeg konstruktivnog razgovora predsedniku Tribunala u Hagu Patriku Robinsonu prenela da Srbija raspolaže tehničkim moguhcnostima da osudjeni u tom sudu kaznu izdržavaju u srpskim zatvorima.


Malovićeva je novinarima u parlamentu rekla da je tokom razgovora s Robinsonom istakla da su Vlada Srbije i Ministarstvo pravde spremni da ispune sve medjunarodne obaveze u okviru kojih je i sardanja s Tribunalom i predaja preostala dva haška optuženika.

Ona je podsetila da je jedan od prioriteta vlade prilikom njenog osnivanja bilo ispunjavanje svih medjunarodnih obaveza.

Malovićeva je dodala da će poboljšanju tehničkih uslova doprineti i usvajanje sedam zakona iz oblasti krivičnog prava, koji se nalaze na dnevnom redu Skupštine Srbije.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.