Izvor: RTS, 09.Jun.2021, 08:43

Milivojević: Presuda Mladiću i dalje će opterećivati odnose u regionu

Diplomata Zoran Milivojević kaže da se selektivna pravda suda u Hagu vidi i u političkom i u pravnom delu rada, pre svega jer nijedan počinilac zločina prema Srbima nije osuđen.
Zoran Milivojević je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je potvrdom doživotne presude Ratku Mladiću završen pravni i najvažniji deo rada suda u Hagu.

"Ne postoji mogućnost da se više otvori proces koji bi se ticao Srbije i srpskog naroda >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u celini. Važno je što žalbeno veće nije usvojilo žalbu tužioca da osudi Mladića za proširenje genocida za još šest opština, to bi izazvalo ozbiljan problem i za budućnost Republike Srpske i položaj srpskog naroda", ukazao je Milivojević.
Kada je reč o presudi, bivši diplomata smatra da se "može komotno zaključiti" da postoji veliki disbalans između tretmana i zločinaca prema srpskom narodu i učesnika drugih naroda.
"To je bio građanski rat, nemoguće da je krivica samo na jednoj strani. Iz istupanja tih strana (BiH, Hrvatske) vidimo da će ova presuda i ovo opterećivati naše odnose. Sa BiH ulazimo u period nestabilnosti jer kod Bošnjaka postoji intencija da se to zloupotrebi u političke svrhe kako bi diskreditovali položaj Srba i RS", navodi Milivojević.
Ukazuje da je Srbija bila godinama suočena sa tim da smo glavni krivci za rat, a da bi, kako kaže, prirodno bilo da ova presuda zatvori takav odnos.
"Ali to neće biti slučaj. Imaćemo zloupotrebe Haškog tribunala i u nastavku", napomenuo je Milivojević.
Govoreći o potraživanju Vjerice Radete i Petra Jojića, Milivojević ukazuje da je to pitanje visoko locirano i kod predsednika suda i pojedinih država, posebno SAD, Meksika i Velike Britanije.
"To je deo pritisaka na Srbiju jer ne stoji čvrsta obaveza da Srbija to treba da učini, za nas je relevantan naš sud. Nedopustivi su dupli standardi, ali oni se primenjuju kad smo mi u pitanju, Francuska nije izručila Florens Artman", ukazuje Milijevojević.
Prema njegovim rečima, selektivna pravda Haga vidi se i u političkom i u pravnom delu.
"Da su Srbi glavni krivci, ali i kad je reč o tretmanu delovanju suda, kod nas nema suđenja, nismo imali nijednu oslobađajuću presudu, tipa Gotovina ili Orić. Da su osuđeni, mogli bismo da govorimo o nekom pristupu pravde, ovako o tome ne možemo da govorimo", ističe Zoran Milivojević.
Pogledaj vesti o: Ratko Mladić

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Gosti N1: Znalo se da će Mladić dobiti doživotnu kaznu, pravda je selektivna

Izvor: N1 televizija, 09.Jun.2021

Novinar Milivoje Mihajlović i Stefan Surlić sa Fakulteta političkih nauka saglasili su se za N1 posle presude Ratku Mladiću da je pravda selektivna. "Kada je Mladić uhapšen, znali smo da će dobiti doživotnu kaznu. Jugoslavija je potpisala, taj sud postoji, on je pristrasan i politički", rekao...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.