Malovićeva u poseti Sarajevu

Izvor: B92, Tanjug, 29.Jun.2009, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malovićeva u poseti Sarajevu

Beograd, Sarajevo -- Svaka osoba koja je počinila ratni zločin, uključujući i Ratka Mladića, biće uhapšena ako se nađe na teritoriji Srbije, izjavila je ministarka Snežana Malović.

Ministarka pravde Snežana Malović i tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević razgovarali su u Sarajevu o unapređenju saradnje sa pravosuđem Bosne i Hercegovine. Ministarka Malović izjavila je da će svaka osoba koja je počinila ratni zločin, a koja bude locirana u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbiji, biti uhapšena.

Malovićeva i tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević razgovarali su sa ministrom pravde Bosne i Hercegovine Barišom Čolakom i glavnim tužiocem BiH Miloradom Barašinom.

"Tema razgovora je bila uspostavljanje efikasne saradnje između ministarstva pravde BiH i Srbije, kao i saradnja između tužilaštva za ratne zločine Srbije i tužilaštva BiH", rekla je Malovićeva.

Ona je navela da je postignut dogovor i da se formiraju zajednički ekspertski timovi od predstavnika ministarstava pravde Srbije i BiH i predstavnika tužilaštava.

Malovićeva je precizirala da će se raditi na izmenama i dopunama ugovora o međunarodnoj pravnoj pomoci u krivičnim i građanskim stvarima, o međusobnom priznanju pravosnažnih presuda i zaključivanju ugovora između dva tužilaštva.

"Otvorili smo niz tema koje mogu da doprinesu efikasijoj saradnji kao što je neposredna saradnja između pravosudnih organa i formiranje zajedničkih istražnih timova", kazala je srpska ministarka i istakla da se to čini u interesu građana i Srbije i BiH.

Kako je kazala, dogovoreni je da se prvi sastanci održe narednih dana, a dogovoreno je i da se ta pitanja iznesu na regionalnom sastanku ministara pravde i unutrašnjih poslova, kao i tužilaca u regionu koji će se održati 29. septembra ove godine u Beogradu.

Malovićeva je kazala da na današnjem sastanku nije bilo razgovora o konkretnim predmetima, ali da je dogovoreno da se na osnovu budućih ugovora postave opšte smernice koje će se odnositi na sve predmete.

Ministarka Malović je, uoči puta u Sarajevo, za B92 rekla da će u potpunosti podržati ideju o Nacrtu Sporazuma o formiranju zajedničkih istražnih timova za konkretne slučajeve, kao što su Tuzlanska kolona i Dobrovljačka.

"Moj uticaj će biti u tom smislu da se dođe do zaključenja ugovora između ova dva tužilaštva i da svrha tih ugovora upravo bude formiranje zajedničkih istražnih timova gde će se objediniti svi dokazi koji postoje jer je čest slučaj da se svedoci nalaze u jednoj zemlji, da se oštećeni u drugoj, okrivljeni u trećoj”, podseća ona.

"Prema tome, ukoliko imamo precizno definisane odredbe ugovora između dva tužilaštva, duboko sam uverena da će se ove stvari prevazići”, očekuje Malovićeva.

Međutim, na pitanje da li je prema njenom mišljenju opravdan zahtev Bosne i Hercegovine da svojim državljanima sama sudi za ratne zločine, kao u slučaju Tuzlanske kolone, tj. da li će Srbija te procese prepustiti Sarajevu, ministarka nije dala konkretan odgovor.

"Srbija svakako ima nadležnost da procesuira sve ratne zločine koji su se desili na području bivše Jugoslavije. Moj stav je da je bitno da se sudi, a da nije bitno gde se sudi”, smatra ona.

"Srbija je spremna da razgovara o bilo kom predmetu kojim se tretiraju ratni zločini i obzirom da je to nadležnost pravosudnih organa, ja ću to pitanje prepustiti da tužilaštva ili sudovi među sobom reše”, kaže Malovićeva.

Svi su saglasni samo u tome da je vođenje istih istraga i procesa u obe zemlje i predugo i preskupo za građane obeju zemalja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministarka pravde i tužilac Vukčević u Sarajevu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jun.2009

BEOGRAD - Ministarka pravde Snežana Malović boraviće danas u jednodnevnoj poseti Sarajevu, gde će razgovarati sa ministrom pravde BiH Barišom Čolakom...Ministri će razmotriti dosadašnju saradnju ministarstava pravde i mogućnosti za njeno unapređenje, saradnju pravosudnih organa kao i otvorena...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

"Biće uhapšen svako ko je počinio ratni zločin"

Izvor: EMportal, 29.Jun.2009

Ministarka pravde Srbije Snežana Malović izjavila je danas u Sarajevu da će biti uhapšena svaka osoba koja je počinila ratni zločin - uključujući Ratka Mladića, a koja se nađe na teritoriji Srbije.

Nastavak na EMportal...

Malović: Biće uhapšen svako ko je počinio ratni zločin

Izvor: Blic, 29.Jun.2009

Ministarka pravde Srbije Snežana Malović izjavila je danas u Sarajevu da će biti uhapšena svaka osoba koja je počinila ratni zločin - uključujući Ratka Mladića, a koja se nađe na teritoriji Srbije...Malović je to rekla posle razgovora u kojima su učestvovali tužilac za ratne zločine Srbije...

Nastavak na Blic...

Malović: Mladić će biti u Hagu ako bude uhapšen u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jun.2009

SARAJEVO - Ministarka pravde Srbije Snežana Malović izjavila je danas u Sarajevu da će haški optuženik Ratko Mladić, ukoliko bude pronađen na teritoriji Srbije, biti uhapšen i izručen Haškom tribunalu...Malović je na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka sa ministrom pravde BIH...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.