MLADIĆ: SAHRANITE ME PORED MOJE ANE!

Izvor: Kurir, 28.Maj.2011, 09:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MLADIĆ: SAHRANITE ME PORED MOJE ANE!

BEOGRAD - Hoću pored moje Ane! Ovo je general Ratko Mladić poručio svojoj supruzi Bosi i sinu Darku tokom jučerašnjeg susreta, potvrdio je Kuriru porodični advokat Miloš Šaljić.

BEOGRAD - Hoću pored moje Ane!

Ovo je general Ratko Mladić poručio svojoj supruzi Bosi i sinu Darku tokom jučerašnjeg susreta, potvrdio je Kuriru porodični advokat Miloš Šaljić.

- Kroz suze >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je tražio da mu pre odlaska u hašku tamnicu dozvole da poseti grob svoje ćerke, da joj zapali sveće i ostavi cveće - rekao nam je Šaljić i preneo reči haškog optuženika: „Hoću da razgovaram s mojom Anom. A kad umrem, imam samo želju da me sahranite pored nje.“

Šaljić je za Kurir otkrio da je supruga Ratka Mladića, koja ga je juče posetila oko 11 časova, sa sobom donela slike unuke Anastasije i unuka Stefana, kog Mladić nikad nije video.

- Nije mogao da se odvoji njih i nada se da će ga posetiti. Kad je video Stefanovu sliku, samo je kratko rekao: „Kako je porastao“ - prepričao nam je Šaljić deo Mladićevog razgovora sa suprugom i sinom.

Bivši general je na jučerašnjem saslušanju, koje je završeno nešto posle 14 časova, delovao smirenije i trezvenije. Ruka mu se više nije tresla, a zameniku tužioca za ratne zločine Brunu Vekariću, koga prvog dana saslušanja nije baš simpatisao, tražio je da mu donese knjige, i to Ruse.

- Bruno, ti si godina kao i moj Darko. Čovek si, fin si. Juče sam na tebe išao đonom. Donesi mi Gogolja, Tolstoja i Turgenjeva da čitam - rekao je Mladić zameniku tužioca. Tražio je i da mu se u ćeliju donesu televizor i jagode, što je nakon završetka saslušanja i učinjeno. Prema rečima advokata Šaljića, jagode je doneo zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

- Oduvek ih je voleo. Bruno je rekao da će mu ih lično doneti - rekao je Šaljić. Prema nekim navodima, Ratko je od svoje supruge zatražio patike bez pertli broj 43 i trenerku veličine XL. Na pitanje gde je rođen, nepovezano je počeo da priča o ocu koji je poginuo 1942.

Kako saznajemo, Mladić je pristao da sarađuje u slučaju protiv Nasera Orića. Na saslušanju se pojavio u odelu, obrijan i odmoran. Ruka mu se nije tresla i rekao je da odbija da prihvati ijedno slovo haške optužnice. Tražio je da mu se vrati penzija. Advokat Miloš Šaljić je ipak rekao da je Mladić govorio nepovezano i da nije želeo da iznese svoju odbranu.

S. Mališić - G. Raković

Mladić odbio optužnicu

General Ratko Mladić odbio je juče da primi optužnicu. Istražni sudija Odeljenja za ratne zločine doneo je rešenje kojim je konstatovao da su ispunjene pretpostavke za njegovo izručenje Haškom tribunalu, izjavila je portparol Specijalnog suda Maja Kovačević-Tomić. Mladić će biti zadržan u pritvorskoj jedinici Okružnog zatvora u zgradi Specijalnog suda dok se ne steknu uslovi da bude isporučen sudu u Holandiji.

Pretpostavke za izručenje ispunjene su pošto je sud utvrdio Mladićev identitet, da je protiv njega potvrđena optužnica u skladu sa Statutom Haškog tribunala, da se on tereti za delo koje je kažnjivo i po domaćem zakonu, kao i da se radi o krivičnom delu iz nadležnosti Haškog tribunala. Mladić i njegov branilac imaju pravo da na rešenje ulože žalbu krivičnom vanpretresnom veću suda u roku od tri dana pošto im bude uručeno u pisanoj formi. Njegov advokat je to i najavio.

Voli Karleušu

Ratko Mladić je prvog dana saslušanja izgledao i ponašao se potpuno drugačije u odnosu na četvrtak. Iako je bio iscrpljen, našalio se sa zamenikom tužioca Brunom Vekarićem.

Mladić: Sviđa mi se Jelena Karleuša.

Vekarić: Dobro, mada meni se više sviđaju crnke.

Mladić: To je zato što imaš tu crnu bradicu.

Šta bi Ratko da čita

* Nikolaj Vasiljević Gogolj, utemeljivač ruskog realizma, spada među najznačajnije pisce na svetu. Najpoznatija njegova dela su „Mrtve duše“ i „Revizor“.

* Lav Nikolajevič Tolstoj prvenstveno je poznat po dva dela - „Rat i mir“ i „Ana Karenjina“. Umro je u 82. godini od upale pluća.

* Ivan Sergejevič Turgenjev je pisac čije se delo „Očevi i deca“ smatra jednim od najvažnijih romana 19. veka. Turgenjev je napisao i čuveno delo „Lovčevi zapisi“.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mladića u zatvoru ponovo posjetili supruga i sin

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 28.Maj.2011

Haškog optuženika Ratka Mladića u subotu su oko 11 sati ponovo posjetili supruga i sin u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda u Beogradu, rekao je Tanjugu njihov porodični advokat Miloš Šaljić. Posjetu Darka i Bosiljke Mladića, koji su i u petak obišli oca i supruga i kod njega se zadržali...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Sud dozvolio Mladiću da poseti ćerkin grob

Izvor: Večernje novosti, 28.Maj.2011

Ratko Mladić apelovao na javnost da ne izaziva nerede zbog njegovog hapšenja i da ne dođe do krvoprolića na ulicama, preneo je njegov advokat Miloš Šaljić. Đukić-Dejanović posetila Mladića u svojstvu lekara

Nastavak na Večernje novosti...

Ratko Mladić može da poseti ćerkin grob

Izvor: Blic, 29.Maj.2011, 01:05

BEOGRAD - Viši sud, ni Tužilaštvo za ratne zločine se ne protive želji haškog optuženika Ratka Mladića da mu se dozvoli da ode do groba ćereke Ane u Beogradu, ali će to zavisiti od procene bezbednosti...- Ukoliko se proceni da može da poseti grob, to će biti obavljeno tako da niko ne zna...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.