Ljajić: Hapšenja do kraja godine

Izvor: B92, Tanjug, 28.Feb.2009, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Hapšenja do kraja godine

Beograd -- Rasim Ljajić veruje da će haški begunci Ratko Mladić i Goran Hadžić biti uhapšeni do kraja godine, uprkos nerazumevanju međunarodne zajednice za Srbiju.

Predsednik Nacionalnog saveta za sardnju s Haškim tribunalom smatra da presude koje je sudsko veće Haškog tribunala izreklo petorici funkcionera Srbije otežavaju nastavak potrage za preostalim optuženicima i okončanje saradnje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa sudom u Hagu.

Srbija mora da uloži znatan napor kako bi Ratko Mladić i Goran Hadžić bili locirani i uhapšeni, izjavio je predsednik Ljajić.

On objašnjava da je zemlja izložena snažnom međunarodnom pritisku kako bi se oni našli u Hagu, ali i da u prilog okončanju saradnje ne ide ni raspoloženje građana.

"Nama je sada značajno otežan posao s obzirom da ova stvar nije u potpunosti završena jer imamo još dva haška optuženika i suočeni smo sa velikim međunarodnim pritiskom i zaustavljanjem zemlje na putu ka EU, a u našoj zemlji imamo povećan broj onih koji se protive saradnji s Tribunalom i onih koji se protive izručenju preostalih optuženika”, objašnjava Ljajić.

"Dakle, ne samo da su nam vezane ruke već su nam vezane i noge u poteri za preostalim optuženicima”, ocenjuje on.

Ljajić je objasnio da službe bezbednosti sada imaju znatno više informacija o kretanju Hadžića i Mladića kao i da je neuporedivo bolja saradnja vojnih i civilnih snaga bezbednosti.

On smatra da država ima najveći interes da okonča sradnju s Tribunalom jer zemlja trpi ogromnu štetu, ne samo političku već i materijalnu.

"Mi dnevno gubimo 30 hiljada evra koliko košta potraga za preostalim beguncima. Možete da zamislite šta bi država mogla da učini da nemamo ovaj problem, koliko bi uspešnija borba bila protiv organizovanog kriminala i korupcije koji su rak rana ovog društva i koji su mnogo veći problem nego naša saradnja s Tribunalom i da mi imamo ne samo obavezu već i interes da što pre stavimo tačku na celu ovu priču”, poručuje Ljajić.

Predsednik Nacionalnog saveta je istakao da se može očekivati da zagovornici nezavisnosti Kosova pokušaju da presude Tribunala koriste kao argument u prilog nezavisnosti u procesu pred Međunarodnim sudom pravde, ali da presuda neće imati značaj za konačnu odluku suda.
Pogledaj vesti o: Ratko Mladić,   Hag

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ljajić: Mladić i Hadžić do kraja godine u Sheveningenu

Izvor: Blic, 28.Feb.2009

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izrazio je danas uverenje da će preostala dva haška optuženika, Ratko Mladić i Goran Hadžić, biti uhapšeni do kraja godine uprkos nerazumevanju međunarodne zajednice za Srbiju i pojačanog antihaškog raspoloženja...

Nastavak na Blic...

"Hapšenje Mladića do kraja godine"

Izvor: Deutsche Welle, 28.Feb.2009

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom izrazio je danas (28.2.) uverenje da će preostala dva haška optuženika biti uhapšena do kraja godine uprkos nerazumevanju međunarodne zajednice za Srbiju.

Nastavak na Deutsche Welle...

Mladić i Hadžić do kraja godine u Hagu

Izvor: RTS, 28.Feb.2009

Preostali haški optuženici biće uhapšeni do kraja godine, uprkos nerazumevanju međunarodne zajednice prema Srbiji i pojačanog antihaškog raspoloženja u zemlji, uverava Rasim Ljajić. "Srbija dnevno gubi najmanje 30.000 evra, zbog potrage za Mladićem i Hadžićem. Presuda petorici srpskih funkcionera...

Nastavak na RTS...

Ljajić veruje u hapšenje Mladića do kraja godine

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 28.Feb.2009

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izrazio je u subotu uverenje da će preostala dva haška optuženika biti uhapšena do kraja godine uprkos nerazumevanju međunarodne zajednice za Srbiju i pojačanog antihaškog raspoloženja u zemlji.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Ljajić veruje da će Mladić biti uhapšen do kraja godine

Izvor: EMportal, 01.Mar.2009, 04:37

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izrazio je uverenje da će preostala dva haška optuženika biti uhapšena do kraja godine uprkos nerazumevanju međunarodne zajednice za Srbiju i pojačanom antihaškom raspoloženju u zemlji.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.