Ljajić: Bramerc će konstatovati napredak u saradnji sa Hagom

Izvor: Blic, 18.Nov.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Bramerc će konstatovati napredak u saradnji sa Hagom

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je večeras da će glavni tužilac Tribunala Serž Bramerc u izveštaju Savetu bezbednosti UN konstatovati apsolutni napredak saradnje Srbije u saradnji s tim sudom, ali da će i konstatovati da nije u potpunosti ostvarena, jer Ratko Mladić nije u Hagu.



Ljajić je kazao RTS-u da se "svi potajno nadamo pozitivnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izveštaju, ali znajući način rada haškog tužioca, on će se u izveštaju kloniti odrednica pozitivan i negativan, već će konstatovati ono što je video i čuo - apsolutni napredak u saradnji, postojanje političke volje i kredibilnost akcija koje sprovodimo, što je rekao i tokom razgovora sa nama".

"Bramerc će, takođe, konstatovati da nije postignuta puna saradnja, jer Mladić nije u Hagu", napomenuo je Ljajić.

To će biti izveštaj koji će Bramerc podneti Savetu bezbednosti UN, a "na nama je da nastavimo s ovim aktivnostima ne bi li ova stvar bila što pre okončana", kazao je Ljajić.

Od Bramercovog izveštaja zavisi i odluka Evropske unije o početku ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) EU, a Ljajić smatra da ukoliko taj izveštaj bude "umeren", to neće biti dovoljno za Holandiju, ali će biti za Brisel i svih ostalih 26 zemelja EU kao i do sada.

"Jedna zemlja se isprečila Srbiji na putu ka EU i insistira na punoj saradnji i Ratku Mladiću u Hagu. Čak i kada bi Bramerc rekao da postoji puna saradnja, mislim da bi Holandija insistirala na Mladiću u Hagu pre nego što bi dala konačnu ocenu i omogućila primenu SSP-a", istakao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, Bramerc je izjavio da se "iz Haga vidi politička spremnost i odlučnost Beograda da ispuni svoje obaveze prema Tribunalu i da zbog toga nije morao da dođe u Beograd".

"Prilikom posete, Bramerc je izrazio uverenje da se radi o ozbiljnim akcijama i planovima Akcionog tima, kao i da tu nema nikakve dileme o spremnosti Beograda da preostale optuženike što pre locira, uhapsi i izruči Haškom tribunalu", kaza je Ljajić i dodao da nikada nije postojala bolja saradnja službi bezbednosti, kao i da takvu saradnju Srbija ima i sa zemljama regiona.

Tadić: Srbija u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas u Beogradu posle razgovora sa glavnim haškim tužiocem Seržom Bramercom da Srbija intenzivno traga za preostalim haškim optuženicima i radi na uspešnom završetku saradnje sa tribunalom u Hagu, saopštila je predsednikova pres služba.

Tadić je u razgovoru sa Bramercom istakao i da "državni organi Srbije u potpunosti sarađuju sa Tribunalom za ratne zločine".

Bramerc koji danas završava dvodnevnu posetu Beogradu, razgovarao je i sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem i šefom diplomatije Vukom Jeremićem. Haški tužilac je juče imao sastanke sa koordinatorima akcionog tima Rasimom Ljajićem i Vladimirom Vukčevićem, šefom Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Sašom Vukadinovićem i operativcima koji tragaju za haškim beguncima. Međutim, Bramerc se tokom ove posete Beogradu nije obratio novinarima kao što je to bio slučaj prilikom ranijih poseta.

Izručenje Mladića je uslov na kojem insistira Holandija, za odmrzavanje Prelaznog trgovinskog sporazuma Evropske unije sa Srbijom.

Bramerc: Poslednjih meseci veoma dobra saradnja

Glavni haški tužilac Serž Bramerc je u današnjem razgovoru sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem u Beogradu ocenio da je u poslednjih nekoliko meseci veoma dobra saradnja Tribunala sa Srbijom, saopšteno je iz vlade.

"Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc istakao je da je u poslednjih nekoliko meseci uspostavljena veoma dobra saradnja te institucije sa svim nadležnim organima u Srbiji", dodaje se u saopštenju.

Cvetković je ocenio da je iskazana jasna volja Srbije za punom saradnjom sa Haškim tribunalom i da Vlada Srbije i njeni nadležni organi čine sve kako bi se ta saradnja što pre i okončala.

Premijer Srbije izrazio je očekivanje da će naredni izveštaj, imajući u vidu napredak u saradnji Srbije sa Haškim tribunalom, biti pozitivan.
Pogledaj vesti o: Ratko Mladić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.