Lajčak: Pogrešno vezivanje Srbije i Mladića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Okt.2009, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lajčak: Pogrešno vezivanje Srbije i Mladića

BEOGRAD - Šef diplomatije Slovačke Miroslav Lajčak izjavio je da će se vezivanje sudbine Srbije za Ratka Mladića pokazati kao istorijski pogrešna odluka.

Odluku o tome da li je Srbija ispunila uslove za nastavak procesa pridruživanja EU, treba da donesu ministri zemalja članica, a ne glavni tužilac Haškog tribunala, istakao je Lajčak u intervjuu za B92.

Prema njegovim rečima, insistiranje na Bramercovom sudu je traženje alibija za sopstvene odluke.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"Pogrešno je celu zemlju vezati za jednog čoveka. Verujem da će uskoro doći procena pune saradnje", kaže Lajčak.

Miroslav Lajčak, koji je jedno vreme bio i ambasador u Beogradu, istakao je da je od Srbije očekivao veći angažman i više entuzijazma za ulazak u EU.

Lajčak je uveren da Brisel neće tražiti priznavanje nezavisnosti Kosova kao uslov za ulazak Srbije u EU i dodaje da takvu inicijativu Slovačka ne bi podržala.

Ipak, on je naglasio da vlasti u Beogradu treba da budu svesne da će se, u kasnijim fazama pridruživanja Uniji, od njih tražiti dobra saradnja sa svim susedima u regionu.

Šef slovačke diplomatije i njegovi beogradski prijatelji obeležili su, skupom u ambasadi te zemlje desetu godišnjicu tzv. Bratislavskog procesa.

U julu 1999. godine, ministarstvo inostranih poslova Slovačke okupilo je u glavnom gradu te zemlje predstavnike tadašnje srpske opozicije i nevladinih organizacija, sa ciljem da pomogne njihovom udruživanju protiv režima Slobodana Miloševića i dugogodišnje izolacije Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.