Krga ključni svedok za ubistvo gardista?

Izvor: RTS, 14.Okt.2014, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krga ključni svedok za ubistvo gardista?

Podnet predlog za saslušanje nekadašnjeg načelnika Generlaštaba Branka Krge u slučaju stradalih gardista. Krga tvrdi za RTS da nema veze sa ubistvom na Topčideru. Ministarstvo poručilo da će učiniti sve kako bi se saznala potpuna istina o toj tragediji.

Zastupnica porodica stradalih gardista na Topčideru Olgica Batić rekla je Tanjugu da je Višem javnom tužilaštvu juče podnet predlog za saslušanje nekadašnjeg načelnika Generlaštaba Branka Krge, na osnovu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izjave Ratka Mladića da on može imati informacije o ubistvu koje se dogodilo pre 10 godina.

Batićeva je, ipak, dodala da se ne može prejudicirati i tvrditi da je Branko Krga ključni svedok za ubistvo.

"Ta informacija proizlazi iz zapisnika o saslušanju Ratka Mladića. Na pitanje da li on ima nekakva saznanja i da li zna ko bi mogao imati saznanja o tome, rekao je da u tom periodu uopšte nije bio u Karašu na Topčideru, ali je uputio i porodicu i nas kao punomoćnike i javnost da je Branko Krga taj koji ima, između ostalog, i informacije o ubistvu gardista", rekla je Batićeva.

Kako kaže, već su preduzeti sledeći koraci, a Višem javnom tužilaštvu juče je formalno predat predlog za preuzimanje određenih dokaznih radnji.

Penzionisani general Branko Krga kaže za RTS da nema veze sa slučajem ubistva gardista na Topčideru i da tog dana nije ni bio u zemlji.

"Ja toga dana nisam ni bio u zemlji, bio sam u službenoj poseti Nemačkoj. Drugo, Vojska nije ni vršila istragu toga u krivično-pravnom smislu, već je to vršio istražni sudija tada u sastavu Ministarstva odbrane", kaže Krga.

"Treće, da sam ja bilo šta znao u vezi sa stradanjem te dvojice momaka, ja bih to saopštio još pre 10 godina ili u međuvremenu, da sam došao do nekih saznanja, ja bih to saopštio, ne bih čekao da me iko pominje", dodaje bivši načelnik Generalštaba.

Roditelji poginulih gardista sastali su se danas sa ministrom pravde Nikolom Selakovićem kojem su ukazali na učinjene propuste i zloupotrebe državnih organa, koji u kontinuitetu postoje već dugi niz godina.

Ministar je rekao da će Ministarstvo pravde učiniti sve što je u okviru njihove nadležnosti da se propusti otklone kako bi roditelji, a i cela Srbija, posle više od 10 godina saznali potpunu istinu u vezi sa ubistvom vojnika Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića.

Selaković je naglasio da država mora dati čvrstu podršku u pronalaženju istine u vezi sa pogibijom gardista, kako se ovakvi slučajevi nikada više ne bi ponovili.

Sastanku su prisustvovali i opunomoćnici porodica Predrag Savić, Čedomir Stojković i Olgica Batić, navedeno je u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.