Konačna presuda Mladiću tek za nekoliko godina?

Izvor: BKTV News, 03.Dec.2017, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konačna presuda Mladiću tek za nekoliko godina?

Advokati generala Ratka Mladića još uvek nisu podneli žalbu, a rok za predaju je 22 decembar. Iako se Haški tribunal zatvara do kraja godine, Mladić bi još godinama mogao da sedi toj pritvorskoj jedinici, osim ako mu iz Tribunala u međuvremenu ne dozvole da iz zdravstvenih razloga bude pušten na lečenje, što trenutno nije u planu, prenose "Večernje novosti".

Tek, u slučaju da mu bude ponovljena >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << doživotna zatvorska kazna u žalbenom postupku, po okončanju procedure, i ako ga, pod ovim uslovima, ozbiljno narušeno zdravlje posluži, mogao bi da napusti zatvor u holandskoj prestonici i bude prebačen u neku od zemalja sa kojima sud ima sklopljen sporazum za izdržavanje kazni.

 Sada sve prelazi na Mehanizam za međunarodne krivične sudove, koji je, takođe u okviru UN, osnovan 2010. godine da, iz Haga, privede kraju procese kaznenih sudova za bivšu Jugoslaviju i Ruandu. Tako će biti i sa Mladićem, ali i sa ostalim postupcima u toku. To se odnosi i na ponovljeni postupak Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, kao i na žalbene postupke u suđenju Vojislavu Šešelju i Radovanu Karadžiću, i na jedan slučaj iz Ruande. Koliko će to još potrajati, niko ne zna, ali će Mehanizam, svakako, raditi bar još nekoliko godina.

FOTO: ICTY via AP

Žalbena presuda Šešelju se očekuje sredinom sledeće godine, a Karadžiću krajem 2019. To daje neku indikaciju. Ali, istovremeno ništa ne znači. Svaki predmet je poseban i ima svoju dužinu trajanja", kaže, za "Večernje Novosti", portparol Mehanizma za međunarodne krivične sudove Helena Eglston.

Pritvorska jedinica u Sheveningenu, i pored zatvaranja Tribunala, i dalje ostaje u funkciji. Ovaj deo holandskog zatvora, koji je stavljen na raspolaganje UN, sada prati rad Mehanizma, gde će pritvorenici ostati do izricanja konačne presude.

"Osuđeni, zatim, mogu da izdržavaju kaznu u bilo kojoj zemlji sa kojom je Tribunal, odnosno Mehanizam sklopio sporazum u tom smislu, ili u zemlji sa kojom bi taj sporazum u međuvremenu bio sklopljen", precizira Eglston, odgovarajući na pitanje gde bi Karadžić i Mladić mogli da da budu prebačeni, ukoliko ne budu oslobođeni u žalbenom postupku.

 Takođe, da advokati Ratka Mladića još nisu podneli žalbu na presudu Haškog tribnuala. "Taj predmet još nije prešao na Mehanizam. Stranke u postupku imaju 30 dana da ulože najavu žalbe. To, dakle, mogu da urade do 22. decembra. Nemam informaciju da je žalba već uložena", kaže Eglston.

Prema saznanjima "Novosti", ništa se u međuvremenu, posle donošenja presude Ratku Mladiću, nije promenilo ni po pitanju date garancije Srbije za njegovo privremeno puštanje na slobodu iz pritvora Haškog tribunala zbog njegovog teškog zdravstvenog stanja na osnovu zahteva njegovih branilaca i porodice.

PodsetimoHaški tribunal osudio je  Ratka Mladića na doživotni zatvor, sa obrazloženjem da je "značajno doprineo izvršenju genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina počinjenih na teritoriji Bosne i Hercegovine".

Bosiljka Mladić, supruga generala Ratka Mladića rekla je u ekskluzivnoj izjavi za BKTVNews da je Haški tribunal, koji je danas osudio Mladića na doživotni zatvor, sramota za celo pravosuđe.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.