Kecmanović: Srbi koristili vojnu nadmoć na frontu

Izvor: RTS, 11.Jul.2014, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kecmanović: Srbi koristili vojnu nadmoć na frontu

Vojska bosanskih Srba u leto 1992. koristila je vojnu nadmoć da zauzme veći deo teritorije BiH, rekao je bivši član Predsedništva BiH Nenad Kecmanović na suđenju Ratku Mladiću u Hagu.

"Zato je u avgustu 1992. ta vojska i kontrolisala 75 odsto teritorije BiH", rekao je svedok odbrane Kecmanovicć dok su ga unakrsno ispitivali tužioci, prenosi Beta.

Kecmanović dodaje da su Srbi svoju vojnu nadmoć koristili na frontu onako kako su Muslimani i Hrvati >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prethodno u Skupštini BiH upotrebili svoju brojčanu premoć, preglasavajući srpske poslanike pri donošenju odluke o suverenosti BiH.

Citirajući iz zapisnika sa jedne sednice Predsedništva BiH Kecmanovićeve reči da su neprihvatljive "teritorijalne i etničke promene stvorene nasiljem, ratom, genocidom", zastupnik optužbe pitao je svedoka da li je mislio upravo na srpsko zauzimanje teritorija.

"Verovatno", odgovorio je Kecmanović, posle izvesnog oklevanja.

Potvrdio je i da je, u to vreme, "neprihvatljivim" smatrao teritorijalne pretenzije i Srba i Hrvata.

Tužilaštvo je dokazivalo i da je Kecmanović u julu 1992. napustio Predsedništvo BiH na poziv vlasti RS sa Pala, ali je on to negirao, tvrdeći da je "ušao i izašao po sopstvenoj proceni".

Suđenje generalu Mladiću (71) biće nastavljeno u ponedeljak.

Bivši komandant Vojske RS optužen je za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH koji je u sedam opština imao razmere genocida; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje za taoce pripadnika Unprofora, 1992-95.
Pogledaj vesti o: Ratko Mladić

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kecmanović: Muslimanska strana odbila transformaciju BiH

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jul.2014

Bivši član Predsedništva BiH Nenad Kecmanović posvedočio je danas, na haškom procesu Ratku Mladiću, da je vojska bosanskih Srba u leto 1992. koristila vojnu nadmoć da zauzme veći deo teritorije BiH.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Kecmanović: Srbi koristili vojnu nadmoć na frontu

Izvor: RTS, 12.Jul.2014, 15:29

Vojska bosanskih Srba u leto 1992. koristila je vojnu nadmoć da zauzme veći deo teritorije BiH, rekao je bivši član Predsedništva BiH Nenad Kecmanović na suđenju Ratku Mladiću u Hagu..."Zato je u avgustu 1992. ta vojska i kontrolisala 75 odsto teritorije BiH", rekao je svedok odbrane Kecmanovicć...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.