Karl Bilt poručio: Nema SSP-a bez Mladića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jul.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karl Bilt poručio: Nema SSP-a bez Mladića

NOVI SAD - Švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt isključio je mogućnost da Sporazum o stabilizaciji i

pridruživanju (SSP) između Srbije i EU stupi na snagu dok Haškom tribunalu ne bude izručen optuženi Ratko Mladić.

Bilt je za današnji novosadski "Dnevnik" rekao da nije isključena mogućnost da tokom jula ili avgusta stupi na snagu Prelazni sporazum o trgovini između Srbije i Evropske Unije.

Najavio je da će se o tome razgovarati >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na sastanku Komiteta stalnih predstavnika država članica EU u Briselu, u utorak, 29. jula.

Bilt je ocenio da je hapšenjem Radovana Karadžića nova vlada u Beoradu pokazala da "pripada Evropi i da deli njene vrednosti" i izrazio uverenje da će Srbija dobiti status kandidata za EU i pre nego što Švedska preuzme predsedavanje Unijom, za manje od godinu dana.

"Ako se to ne dogodi do tada, svakako da će to biti jedan od glavnih ciljeva našeg predsedavanja. Da samo od mene zavisi, ja bih Srbiji već dao status kandidata, ali ne zavisi", kazao je Bilt.

On je rekao da odnos Srbije prema Misiji EU na Kosovu (Euleks) neće uticati na dobijanje statusa zemlje kandidata, osim ako se ne registruje nasilje prema pripadnicima Euleksa koje bi bilo "orkestrirano iz Beograda".

"Problem Kosova je dugoročno pitanje koje ćemo morati vrlo pažljivo da još dugo tretiramo. Razmeštanje Euleksa će se dogoditi sa određenim zakašnjenjem, ali će Euleks sigurno biti razmešten", naveo je Bilt.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.