Izetbegovićeve snage koristile prisustvo civila u gradu da zaštite sebe

Izvor: Vostok.rs, 13.Dec.2016, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izetbegovićeve snage koristile prisustvo civila u gradu da zaštite sebe

Posljednjeg dana iznošenja završnih riječi, odbrana generala Ratka Mladića bavila se i dijelom optužnice koja se odnosi na Sarajevo. Ističu da je ponižavajuće što je Tužilaštvo svoje argumente za dešavanja u Sarajevu temeljilo na osnovu izjava jednog svjedoka.

Naglašeno je da je i jedinog preživjelog svjedoka kojeg je tužilaštvo izvelo tokom suđenja - Fadilu Tarčin, koja je u vrijeme napada imala 16 godina, teško ranila granata koju su ispalile Izetbegovićeve snage, a ne vojska pod komandom generala Mladića.

Stav odbrane je da je rat u Sarajevu počeo mnogo prije nego što je ispaljen prvi metak.

"Apsurdno je bilo očekivati da Sarajevsko-romanijski korpus i srpski narod odustane od svoje nacionalne ravnopravnosti bez ikakvog protivljenja. Da su se trebali izložiti protivpravnom napadu Alije Izetbegovića i tzv. Armije BiH na početku sukoba, da su se jednostavno trebali izložiti neprestanoj snajperskoj vatri i granatiranju i mirno u tišini brojati svoje mrtve. Upravo je to od njih očekivala međunarodna zajednica", rekao je Dragan Ivetić, član odbrane generala Ratka Mladića.

Ivetić je rekao da tužilaštvo Haškog tribunala radi kao da prikriva zločine koje su snage muslimanskog ratnog lidera Alije Izetbegovića počinile nad stanovništvom Sarajeva, naglašavajući da je Izetbegović kriv za izbijanje rata u Sarajevu i podsjetio na njegove riječi da je "spreman da žrtvuje mir za suverenu BiH".

"Optužba da je VRS neselektivno granatirala i snajperisala civile u Sarajevu je mit", rekao je Ivetić i dodao da su "Izetbegovićeve snage koristile prisustvo civila u gradu da zaštite sebe, krijući svoje komande u prodavnicama i poštama, smeštajući radionice za oružje u stambenim zgradama i podrumima, obučavajući regrute u osnovnim školama, dok su deca sjedila u razredima".

Kao dokaz da je, nasuprot tome, Izetbegović želio rat, Ivetić je citirao izvještaj Unprofora u kojem je navedeno da je granatiranje Sarajeva znatno smanjeno, ali da "vlasti nastavljaju da stvaraju mit da je grad bombardovan očekujući međunarodnu vojnu pomoć".

Ivetić kaže da je taj mit bio toliko važan da je muslimanska strana granatirala i snajperisala sopstveni narod. "To je posvedočio i komandant Unprofora Majkl Rouz koji je u izveštaju napisao da na tramvaje u Sarajevu puca `tajna muslimanska policija`", rekao je Ivetić.

Ivetić je istakao da je Sarajevsko-romanijski korpus VRS stalno dobijao naređenja od generala Mladića da pucaju samo onda kada je to stvarno neophodno. Stalno je, ističe, govorio da se obustavlja paljba, kako bi političari mogli dogovoriti mirovno rješenje.

Govoreći o eksploziji na Markalama, Ivetić je naglasio da dokazi pokazuju da Vojska Republike Srpske nije odgovorna za ubistvo sarajevskih civila na toj lokaciji.

"Brojni istražioci UN izjavili su da nisu mogli tačno da utvrde sa kojeg je mesta granata ispaljena, a neki od svedoka iz Unprofora bili su gotovo sigurni da to nisu učinili Srbi", istakao je Ivetić i dodao da je glavni vojni cilj srpske vojske bila potpuna obustava neprijateljstva u Sarajevu.

"U skladu s tim, sprovodili su strategiju samoodbrane. Nisu pokušavali da zauzmu Sarajevo", naveo je Mladićev branilac.

Odbacujući optužbe za napade na Baščaršiju, Ivetić je rekao da su se Mladićeve naredbe odnosile samo na vojne mete od kojih su, kako kaže, mnoge bile smještene u Starom gradu.

"Nijedan dokaz nije prikazan da su mete koje nisu vojne namerno napadane", naglasio je Ivetić.

On je kategoričan da nije bilo udruženog zločinačkog poduhvata sa ciljem terorisanja stanovništva Sarajeva i ocijenio kao teoriju zavjere tvrdnju optužbe da je general Mladić civilima u Sarajevu uskraćivao humanitarnu pomoć, vodu, struju i gas.

Presuda generalu Mladiću očekuje se krajem iduće godine. 

Odbrana je juče odbacila i tvrdnje tužilaštva da je u Prijedoru počinjen genocid i da za ubistva u toj opštini odgovoran general Mladić, jer u to vrijeme nije ni bio postavljen na čelo Generalštaba Vojske Republike Srpske.

Mladićev advokat Dragan Ivetić, ocijenio je da Tužilaštvo želi da osudi generala Mladića samo zato što je bio na visokoj poziciji i što je Srbin.

RTRS/SRNA

Pogledaj vesti o: Ratko Mladić

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.