Izetbegović: Srbi, u srcu dobro znate...

Izvor: Mondo, 22.Nov.2017, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izetbegović: Srbi, u srcu dobro znate...

Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović u vezi sa presudom bivšem komandantu Vojske RS Ratku Mladiću istakao je da je Mladić zločinac i kukavica jer "samo kukavice ubijaju civile i zatočene žene i decu".

Foto: YouTube/screenshot

Izetbegović je tokom obraćanja javnosti još jednom ponovio sve tačke optužnice po kojima je Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu i izrazio nadu da će presuda doneti otrežnjenje.

"Namerno sam >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << ovo pročitao kako bismo se još jednom s tim suočili. Sudija je rekao da će Mladić u celom svijetu ostati upamćen kao zločinac. Izražavam duboko saučešće žrtvama udruženog zločinačkog poduhvata u kojima je Mladić bio izvršilac", rekao je Izetbegović.

Dodao je kako je uveren da se tiha većina Srba u BiH ne poistovećuje s Ratkom Mladićem i da ne opravdava njegova dela.

Mladićeva poruka posle presude (VIDEO, FOTO)

"Takav teret se neće moći u budućnosti nositi. Prošlost je iza nas i na nju se treba referirati samo ako će uticati na bolju budućnost. Mladić je zločinac i kukavica, jer samo kukavice ubijaju i napadaju zatočene žene, decu i civile", rekao je.

Na kraju svog obraćanja Izetbegović je izrazio nadu da će presuda doneti otrežnjenje i istakao da je prihvatanje istine jedini put i način da budućnost u ovoj zemlji bude bolja od prošlosti.

Na pitanje novinara kakvi se odnosi u Predsedništvu BiH očekuju sada s obzirom na to da on i Mladen Ivanić imaju potpuno dijametralne stavove i izjave o presudi, Izetbegović je kazao kako će ovo sve proći za nekoliko dana i da će i dalje raditi kao do sada.

"Ovaj mandat smo počeli jednom emisijom gde nas je voditelj pitao za koga bi navijali na utakmici u kojoj bi igrali Srbija i BiH i moj kolega Ivanić, koji je rođen ovde, živi ovde i prima platu, kazao 'Naravno za Srbiju'. To je njegovo pravo, ali nakon te začuđujuće izjave mi smo zajedno usvojili plan odbrane i reformi i imali smo dobru atmosferu. S takvim izjavama i suprotstavljenim emocijama imali smo dovoljno snage i pameti da stabilizujemo odnose, a mi kao Predsedništvo smo često stabilizator u BiH", kazao je Izetbegović.

Zaključio je kako Srbi dobro znaju u svom srcu da ne mogu stajati uz dela Ratka Mladića, da ne trebaju braniti zločinca već njegova nedela ostaviti njemu kako bi ih skinuti s vrata srpskog naroda. 

Prvostepeno veće Haškog tribunala osudilo je danas nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske RS generala Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici i druge zločine počinjene tokom rata u BiH.

Sudsko veće Haškog tribunala je utvrdilo da je Mladić (74) kriv za:

- genocid nad "nekoliko hiljada" muslimana iz Srebrenice;

- progon muslimana i Hrvata širom BiH

- terorisanje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN, 1992-95;

Tribunal je Mladića oslobodio krivice po prvoj tački optužnice koja ga je teretila za genocid u šest drugih opština u BiH.

Oduševljenje u Srebrenici (FOTO)
Pogledaj vesti o: Ratko Mladić,   Jutjub

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izetbegović: Mladić je zločinac i kukavica

Izvor: Blic, 22.Nov.2017

Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović je povodom presude generalu Ratku Mladiću izrazio nadu da će ona doneti otrežnjenje i dodao da je uveren da se, kako je rekao, tiha većina bosanskih Srba ne poistovećuje sa Ratkom Mladićem i da ne opravdava njegova dela...U svom obraćanju Izetbegović...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.