Holandija: Stav Bramerca, pa SSP

Izvor: B92, 23.Jul.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Holandija: Stav Bramerca, pa SSP

Hag, Brisel, Beograd -- Holandska vlada želi da od tužioca Haškog suda čuje mišljenje o saradnji Beograda i kad su u pitanju preostala dva optuženika.

Tek nakon mišljenja Serža Bramerca Holanđani će partnerima u Evropskoj uniji predočiti da li smatra da treba staviti na snagu prelazni trgovinski sporazum sa Srbijom. To je rekao holandski ministar za Evropu Frank Timermans, koji je naglasio da "još dva optuženika nisu uhvaćena i potrebna je puna saradnja i u ta dva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << slučaja - posebno kad je u pitanju Ratko Mladić".

"Bramerc je taj koji treba da nam kaže da li ta saradnja postoji. Ukoliko kaže da je tako, ocenićemo da li je to dovoljno da bismo mogli da idemo napred", objasnio je stav vlade u Hagu Timermans.

"Bramercov stav je veoma značajan, mada konačan stav ne zavisi samo od stava Bramerca, već postoje i drugi uslovi. Moramo da vidimo da li Srbija ispunjava sve uslove", rekao je Timermans novinarima na zasedanju šefova diplomatija EU u Briselu.

"Treba prvo sačekati izručenje Karadžića Haškom sudu, a potom čuti mišljenje Bramerca, pa da onda o daljim potezima u odnosima sa Srbijom razmene mišljenje i donesu moguću odluku ambasadori – stalni predstavnici zemalja članica Unije", rekao je on.

Šefovi diplomatija EU neće se sastajati do septembra, a stalni predstavnici članica Unije sastaju se sutra i 29. jula i moraće da, na temelju stavova svojih vlada, dođu do jednoglasne odluke o tome da li staviti na snagu prelazni trgovinski sporazum EU-Srbija.

To bi onda moglo da znači i da se daje zeleno svetlo za ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i Unije.

Italija predvodi grupu za Sporazum

Italija predvodi većinu partnera u Evropskoj uniji koji su, na sastanku ambasadora-stalnih predstavnika zemalja članica, zatražili da stupi na snagu Prelazni trgovinski sporazum sa Srbijom.

Aktiviranje sporazuma je zatraženo sa obrazloženjem da je nova proevropska vlada u Beogradu hapšenjem Radovana Karadžića načinila suštinski preokret u dostizanju pune saradnje s tribunalom u Hagu.

Taj zahtev podržao je i visoki predstavnik EU Havijer Solana.

Odluka o stupanju Prelaznog sporazuma na snagu još nije doneta zbog toga što je prevagnuo stav da za konačnu odluku treba sačekati stav haškog tužioca Serža Bramerca o tome da li su vlasti u Beogradu, uz hapšenje optuženog Radovana Karadžića, došle do pune saradnje s Haškim sudom.

Ambasadori zemalja Unije o tome će ponovo raspravljati 29. jula.

Solana: Uložiti velike napore

Srbija će morati da uloži sve napore na planu reformi ako želi da što pre postane kandidat za članstvo u Evropskoj uniji i u tom svetlu je hapšenje Radovana Karadžića odlična vest, izjavio je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana.

Bramerc u komunikaciji sa EU

Portparolka glavnog haškog tužioca Olga Kavran nije danas za Tanjug mogla da precizira kada i kako će se ministri Evropske unije obavestiti o mišljenju Serža Bramerca o saradnji Srbije sa Haškim tribunalom.

"Tužilac podnosi svoje izveštaje Savetu bezbednosti, a sledeći izveštaj je u decembru. Što se Evropske unije tiče, on (Bramerc) je u redovnoj komunikaciji sa zvaničnicima Evropske unije koji se bave ovim pitanjima, pitanjima saradnje država sa Tribunalom", rekla je Kavranova na pitanje Tanjuga kada se može očekivati Bramercovo mišljenje potrebno za odluku EU da odblokira primenu Privremenog sporazuma sa Srbijom o korišćenju trgovinskih povlastica.

Komentarišući prognoze da bi Srbija mogla da postane članica EU do 2014, Solana je rekao da se nada da je taj cilj ostvariv. "U svakom slučaju, proces ulaska u EU je dug i težak, što mogu da posvedoče zemlje koje su kroz njega prošle", rekao je on u razgovoru za Blic,

Visoki predstavnik EU veruje da je Srbija spremna za te napore i da je predsednik Srbije Boris Tadić svestan toga.

"Video sam intervju koji je dao za Vreme (sreda 16. jun) i pažnju mi je privukla njegova ocena da će članstvo u EU zahtevati da Srbija uloži najveće napore na planu reformi za proteklih 100 godina. Predsednik Tadić veruje da je Srbija spremna za te napore i ja se s njim slažem", rekao je Solana.

On je ukazao da je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom u aprilu bio prelomni trenutak, kako za Srbiju, tako i za EU i najavio za danas prvu raspravu među ministrima o najnovijim događajima u Srbiji, a zatim i razgovor s glavnim tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom.

Tadić: Tribunal da sudi nepristrasno

Predsednik Srbije Boris Tadić smatra da je pronalaženje i lišavanje slobode haškog optuženika Radovana Karadžića rezultat privrženosti nove vlasti poštovanju međunarodnog prava, zakona Republike Srbije i činjenice da se mora utvrditi odgovornost pojedinaca za zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije, saopštila je pres služba predsednika.

Haški tribunal, prema rečima predsednika Tadića, mora nepristrasno suditi optuženima za ratne zločine bez obzira na ime, prezime, nacionalnost ili veru, navodi se u saopštenju izdatom nakon sastanka Tadića i kiparskog šefa diplomatije Markosa Kiprianua.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović je u razgovoru s ministrom spoljnih poslova Kipra Markosom Kiprijanuom, ukazala da neprincipijelnost Haškog tribunala u odnosu na optužene Srbe negativno utiče na javno mnenje i otežava ispunjenje preuzetih obaveza prema Tribunalu, navodi se u saopštenju iz Skupštine Srbije.

Kiprijanu: Za sporazum Srbije i EU

Kiparski šef diplomatije Markos Kiprijanu izjavio je danas u razgovoru sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem da je Srbiji mesto u Evropskoj uniji i da je nova vlada učinila značajan korak u saradnji s Haškim tribunalom.

Kiprijanu je, posle razgovora sa šefom diplomatije Srbije Vukom Jeremićem, rekao da je odluka Srbije da vrati ambasadore u države EU dobar potez i ponovio stav svoje zemlje da ona ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Premijer Srbije Mirko Cvetković takođe se sastao sa Kiprijanuom i zahvalio mu se na principijelnom stavu Kipra u vezi sa nepriznavanjem nezavisnosti Kosova, kao i na podršci koju pruža Srbiji na putu evropskih integracija.

"Uskoro primena Privremenog sporazuma"

Savetnica za evropske integracije potpredsednika vlade Srbije Ksenija Milivojević izjavila je danas da će Privremeni sporazum između Srbije i Evropske unije početi da se primenjuje u najkraćem mogućem roku, jer su se hapšenjem Radovana Karadžića stekli uslovi za to.

"Ne bih licitirala sa datumima, nezahvalno je o tome govoriti, ali svakako mislim da će se to desiti najkasnije u narednih par nedelja", rekla je Milivojević agenciji Beta.

Ona je istakla da Srbija sada može da očekuje povoljan razvoj događaja, kao i pozitivnu ocenu Haškog tribunala o saradnji sa tim sudom koja bi deblokirala primenu Privremenog sporazuma. Taj dokument je, inače, sažetak Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Direktorka vladine kancelarije za evropske integracije Tanja Miščević izjavila je danas da puna saradnja sa Haškim tibunalom "jeste, ostaje i uvek je bila uslov za napredak Srbije u evropskim integracijama".

U izjavi novinarima, Miščevićeva je ukazala da hapšenje Radovana Karadžića pomaže ostvarivanju pune saradnje sa Haškim tribunalom, a time i evropskim integracijama Srbije.

Miščević je kazala da je neophodno da Srbija što pre dobije status zemlje kandidata za članstvo u EU, kako bi se što pre otvorila velika pitanja, kao što su usklađivanje standarda u oblasti poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.