Hapšenje Mladićevih jataka greška

Izvor: RTS, 24.Nov.2009, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hapšenje Mladićevih jataka greška

Hapšenje jataka optuženih da su pomagali skrivanje Ratka Mladića bila greška, smatra Rasim Ljajić. Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom objašnjava da je hapšenje tada oslobodilo Srbiju pritisaka Haškog tribunala.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić složio se sa izjavom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića da je hapšenje jataka optuženika Ratka Mladića bila greška.

"Sa ove distance i sa operativnog stanovišta moglo bi se reći da je hapšenje jataka haškog optuženika Ratka Mladića bila greška, jer on nije lociran i nije izručen tribunalu", rekao je Ljajić.

Vukčević je ranije medijima rekao da bi haški begunci odavno bili u Hagu da 2006. godine nisu uhapšeni njihovi jataci.

Tužilac za ratne zločine je ocenio da je bolje bilo da jataci budu potencijalni trag koji bi odveli do haškog optuženika, nego što se protiv njih danas vodi krivični postupak.

Ljajić je objasnio da je Srbija tada bila pod velikim političkim pritiscima, pre svega Haškog tribunala, a postojala je i ocena da ne sarađuje s tim sudom, kao i da se ništa ne čini da bi se locirala tadašnja četvorica haških begunaca.

Prema njegovim rečima, hapšenje Mladićevih jataka je bio "jedan korak" koji je u tom trenutku trebalo da smanji taj pritisak, ali i da prekine njihove međusobne kontakte.
Pogledaj vesti o: Ratko Mladić

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.